Annons

Krisbanken försökte charma AP1 – men vd såg tydliga risker

Trots att Silicon Valley Bank riktade en charmoffensiv mot svenska kapitalförvaltare, kom Första AP-fonden att minska sitt innehav kraftigt under förra året. Det är tvärtemot Alecta med vd Magnus Billing som kraftigt ökade sitt innehav i den nu kraschade banken under 2022. Riskerna i banken var tydliga och varningssignalerna flera, säger AP-fondens vd Kristin Magnusson Bernard i SVT:s Ekonomibyrån.

”Det var uppenbart att det här inte var en välskött bank.”

Kristin Magnusson Bernard, vd för AP1.
Kristin Magnusson Bernard, vd för AP1.Foto:Jack Mikrut

De första fyra AP-fonderna hade alla exponering mot de amerikanska nischbanker som stått i centrum för en pågående global bankoro. AP1, med vd Kristin Magnusson Bernard i spetsen, hade dock minskat sitt innehav kraftigt innan kraschen. 

”Vi hade i princip inga exponeringar”, berättar hon i SVT-programmet Ekonomibyrån där hon tillägger att innehavet i Silicon Valley Bank, SVB, minskats under 2022. 

”Tittar man på kvartalsrapporten från september, så är det uppenbart att SVB körde en dubbel ränterisk mot vad som vore tillåtet i europeisk bank”, säger hon i programmet apropå bankens kritiserade hantering av ränterisk i balansräkningen

Trots att banken i fråga, som har ett Stockholmskontor, arbetat målinriktat mot svenska kapitalförvaltare säger Kristin Magnusson Bernard att flera varningsklockor ringde. 

”SVB lånade till samma grupp av människor, som kände varandra. Där har man en koncentrerad risk. Koncentrerad risk i bank betyder alltid att man ska vara försiktig.” 

AP1:s vd Kristin Magnusson Bernard.
AP1:s vd Kristin Magnusson Bernard.Foto:Jack Mikrut

Enligt en sammanställning i Aftonbladet hade AP1 ett innehav på motsvarande 28 miljoner kronor mot SVB, som nu får betraktas som förlorad. Det är minst av AP-fonderna och positionen minskades dessutom efter den senast tillgängliga offentliga uppgifterna, anger fonden till Di.   

 ”Vi hade en liten liten slurk kvar. Vi pratar om en halv promille av portföljen”, svarar Kristin Magnusson Bernard på en fråga om innehavet som motiverar det ägandet med ödmjukhet inför att analyser kan vara felaktiga.

”Men att det fanns sårbarheter var jättetydligt.”

Alecta, som inte är en av de allmänna pensionsfonderna, gjorde en annan bedömning. Under april-december 2022 köpte Alecta mer än 850.000 aktier i SVB, vilket motsvarar en tredjedel av det innehav pensionsjätten hade när banken gick i putten. Nu har Alecta gjort mångmiljardförluster och investeringarna i amerikanska nischbanker har mötts av hård kritik från bland annat börsnestorn Olof Stenhammar och finansmannen Patrik Tigerschiöld.

Liselott Ledin, chef för aktieförvaltning på Alecta.
Liselott Ledin, chef för aktieförvaltning på Alecta.Foto:Pressbild

Flera AP-fonder ägde dock aktier i samma fallerade finanshus, samt i kraschade Signature Bank och den på New York-börsen hårt pressade First Republic Bank. 

Störst samlat innehav bland de fyra första allmänna pensionsfonderna har AP3, enligt Aftonbladets sammanställning. AP7, som förvaltar premiepensioner åt svenska folket och som skiljer sig något från de andra AP-fonderna, äger i sin tur betydligt mer än de första fyra. Vid årsskiftet var det värderat till 666 miljoner kronor – där ungefär hälften låg i de två banker som tagits över av amerikanska myndigheter. 332 miljoner kronor var vid samma tidpunkt investerade i First Republic Bank som alltså förlorat kraftigt, men inte fullständigt, i värde. Di har tidigare berättat om flera andra svenska ägare som förlorat pengar. 

First Republic Bank hör till en av de lokala USA-banker som pressats hårt på börsen den senaste tiden.
First Republic Bank hör till en av de lokala USA-banker som pressats hårt på börsen den senaste tiden.Foto:Mary Altaffer

I Ekonomibyrån berättar Kristin Magnusson Bernard vidare att SVB, på grund av sin exponering mot uppstartsbolag, riskkapitalister och teknik, inte låg rätt i en tid som nu präglas av snabbt stigande räntor. 

 ”Det här är normalt ett tillfälle med den typen av tillgångar som man får vara lite försiktig med.”

En skylt med Silicon Valley Banks logga i Santa Clara, Kalifornien.
En skylt med Silicon Valley Banks logga i Santa Clara, Kalifornien.Foto:Jeff Chiu

Hon säger vidare att AP1 visserligen gärna tar koncentrerade risker i enskilda bolag, men då företrädesvis i Sverige. På frågan om de ränterisker som bidrogs till bankens fall går mota i grind med lagändringar, svarar hon med tveksamhet.  

”Regleringar kommer aldrig att rädda dig från att bedriva dålig bankverksamhet”, säger Kristin Magnusson Bernard. 

Fotnot: AP6, som företrädesvis investerar i riskkapitalfonder samt i onoterade bolag, har ingen exponering, säger fonden.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera