ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Kriminolog: ”Sverige har mycket att lära av New York”

  • Magnus Lindgren. Foto: Frida Wallnor

Sverige har mycket att lära av New York när det gäller brottsförebyggande verksamhet. Det anser en svensk tankesmedja som nu försöker att sprida kunskap om det amerikanska framgångsreceptet där näringslivet spelar en viktig roll. Justitieministern är redan övertygad.

Di träffar Tryggare Sverige i samband med deras studieresa i New York. Det är tionde gången som tankesmedjan tar med svenska politiker, stadsplanerare, poliser och andra för att lära sig mer om hur så kallade BID:s fungerar här. I New York har fenomenet funnits i 30 år.

Magnus Lindgren, kriminolog och generalsekreterare för tankesmedjan, anser att trygghetsdebatten hemma i Sverige har kört fast och att vi därför har mycket att lära. 

”Debatten handlar nästan enbart om behovet av fler poliser, om kriminella gäng i utsatta områden och om jihadister”, säger han. 

Även om det är viktiga frågor efterlyser han ett nytt angreppssätt. 

”Ibland måste man nå ett lågvattenmärke innan människor börjar tänka i nya banor. Jag tror att vi har kommit dit.”

För att härma New York krävs att svenska myndigheter lägger ned mer energi på att skapa attraktiva fysiska miljöer och att åtgärda ”livskvalitetsbrott”. Det kan handla om skadegörelse och klotter, offentlig urinering, buskörning i bostadsområden – sådant som har stor betydelse för människors känsla av trygghet.  

”Att inte ta tag i den typen av brott signalerar att myndigheterna hissar vit flagg. Att det är ett okej beteende. Det leder till en ond spiral, att de kriminella ger sig på grövre brott, de goda krafterna drar sig undan, och så vidare.”

Traditionellt har svenskt brottsförebyggande arbete snarare fokuserat på individer. Men genom att skifta fokus till den fysiska miljön öppnar man också upp för att fastighetsägare och det privata näringslivet kan spela en viktig roll. 

Magnus Lindgren menar att dessa länge varit intresserade av att främja den offentliga miljön i områden där man verkar, men inte vetat hur man ska göra. 

”Nu finns en plattform. Potentialen är enorm när näringslivet, kommuner och fastighetsägare kan arbeta tillsammans för att skapa attraktiva miljöer”, säger han och tillägger:

”Ju attraktivare en plats är desto tryggare, och vice versa.”

Tillsammans med KTH, ett antal fastighetsbolag och branschorganisationer startade Tryggare Sverige i januari i år Nationellt Kunskapscentrum för Platssamverkan, som ska fungera som stöd till aktörer som vill starta den här typen av samverkansprojekt. 

Sergels torg är ett av de mest kända exempel på en BID i Sverige – ett resultat av samverkan mellan Stockholms stad och berörda fastighetsägare. 

Vad ser du som största hinder för att den här metoden kan bli lika stor i Sverige som i USA?

”Ett hinder är att vi i Sverige, till skillnad från exempelvis i USA, saknar en lagstiftning som tvingar fastighetsägare att samverka.” 

Magnus Lindgren tillägger dock att det största problemet handlar om människors inställning.

”Brottsligheten är inte konstant och den går att göra någonting åt. Problemet är att det har skett en normalisering i Sverige som nästan fått många att ge upp.”

Justitieminister Morgan Johansson (S) har en positiv bild av platssamverkan efter att ha besökt flera platser där det förekommer, både i Sverige och i USA. 

I ett mejl skriver han till Di att han har sett hur det kan få tidigare utsatta platser att blomstra och bli mer tillgängliga för människor. 

”Jag tror att platssamverkan kan vara en bra metod för att lyfta det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet kring en plats, just för att det baseras kring tanken på att alla berörda aktörer tar sitt ansvar och gör var sin del av jobbet. Det är grunden i brottsförebyggande arbete generellt.”

Han påpekar dock att arbetet alltid måste utgå från den lokala situationen, vilka problem som finns på just den platsen. 

”Det går inte att implementera samma metod överallt.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer