Annons

Kriminella uppges använda Airbnb för penningtvätt

Hemuthyraren Airbnb används som redskap för penningtvätt, ibland med hjälp av själva Airbnb-värdarna.

Av inlägg på ryska forum framgår att processen går till på det sätt att personer får sina Airbnb-konton eller kreditkort kapade. Därefter görs en bokning hos en Airbnb-värd, med vetskap om att kreditkortet är stulet, följt av en betalning.

Nästa steg blir att Airbnb-värden skickar tillbaka en viss procent av vinsten på betalningen till de som stulit kreditkortet. Och allt detta sker alltså utan att någon överhuvudtaget bott i värdarnas fastighet.

”Folk har alltid gjort detta”, säger en erfaren kreditkortsbedragare till The Daily Beast.

På de ryska forumen framgår det att bedragarna oftast delar vinsten lika med värdarna. Enligt uppgift kommer betalningen två dagar efter att bokningen gjorts.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?