1515

Kriminella överger bitcoin för en ny favorit

Kryptovalutan bitcoin håller på att förlora sin attraktionskraft i den undre världen, skriver Bloomberg News. Andra valutor som utformats för att undvika spårning har vunnit mark under de senaste två månaderna.

Kriminella, som tillhörde bitcoins tidiga och mest entusiastiska användare, har börjat vända sig till andra betalningssätt. Anonyma valutor som monero – designade för att undvika spårning – har gått starkare än bitcoin under de senaste två månaderna i takt med att polismyndigheter har börjat använda sig av programvara för att övervaka bitcointransaktioner.

"Andra kryptovalutor som monero, ethereum och Zcash blir allt populärare inom den undre världen", konstaterade Europol i en rapport i höstas.

Nätutpressare, som genom programvara låser offrets dator tills de betalar en lösensumma, ska nu ha börjat kräva betalning i dessa valutor snarare än i bitcoin.

Moneros värde fyrfaldigades under fjolårets sista två månader, medan bitcoin fördubblades i värde.

Genom att kryptera mottagarens adress i blockkedjan och skapa fejkade adresser så blir avsändaren av monero anonym, liksom summan som överförs.

En av moneros utvecklare betonar att valutan skapades för att skydda den personliga integriteten, och att de flesta använder valutan för legitima ärenden.

"De vill bara inte att andra ska veta om de köper en kaffe eller en bil. Men om man har en decentraliserad valuta så kan man inte hindra någon från att använda den. Jag kan tänka mig att monero innebär avsevärda fördelar för kriminella jämfört med bitcoin", säger Riccardo Spagni till Bloomberg. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?