ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Kriminella överger bitcoin för en ny favorit

Kryptovalutan bitcoin håller på att förlora sin attraktionskraft i den undre världen, skriver Bloomberg News. Andra valutor som utformats för att undvika spårning har vunnit mark under de senaste två månaderna.

Kriminella, som tillhörde bitcoins tidiga och mest entusiastiska användare, har börjat vända sig till andra betalningssätt. Anonyma valutor som monero – designade för att undvika spårning – har gått starkare än bitcoin under de senaste två månaderna i takt med att polismyndigheter har börjat använda sig av programvara för att övervaka bitcointransaktioner.

"Andra kryptovalutor som monero, ethereum och Zcash blir allt populärare inom den undre världen", konstaterade Europol i en rapport i höstas.

Nätutpressare, som genom programvara låser offrets dator tills de betalar en lösensumma, ska nu ha börjat kräva betalning i dessa valutor snarare än i bitcoin.

Moneros värde fyrfaldigades under fjolårets sista två månader, medan bitcoin fördubblades i värde.

Genom att kryptera mottagarens adress i blockkedjan och skapa fejkade adresser så blir avsändaren av monero anonym, liksom summan som överförs.

En av moneros utvecklare betonar att valutan skapades för att skydda den personliga integriteten, och att de flesta använder valutan för legitima ärenden.

"De vill bara inte att andra ska veta om de köper en kaffe eller en bil. Men om man har en decentraliserad valuta så kan man inte hindra någon från att använda den. Jag kan tänka mig att monero innebär avsevärda fördelar för kriminella jämfört med bitcoin", säger Riccardo Spagni till Bloomberg. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer