Annons

"Kriget var inte över på fredsdagen 1945"

Årets stipendium från Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen går för första gången till litterära projekt.

”När de sista överlevande snart inte finns mer blir det extra viktigt att föra de här berättelserna vidare”, säger han. 

Foto:Erik Simander

Det är författarna Natalie Verständig och Anders Rydell som får 200 000 kronor var för att möjliggöra spridandet av deras böcker till skolungdomar. En amerikansk studie visar att två tredjedelar av millenniegenerationen inte vet vad Auschwitz är. 

Debutanten Natalie Verständig har skrivit romanen ”Att försöka rädda” om sin morfar Samuel, som överlevde nio olika arbets- och koncentrationsläger under Förintelsen. 

Boken bygger på anteckningar från kriget som morfadern lämnade efter sig, men Natalie Verständig har också lagt till en parallellhandling från 1956 som utspelar sig elva år efter att han kom till Sverige.

”Det är ett sätt att visa att kriget inte var över på fredsdagen 1945. De överlevande som hade förlorat familj, vänner och hela sin tillvaro bar alltid minnet av Förintelsen med sig”, säger hon.

Natalie Verständig är volontär inom föreningen Zikaron, som består av tredje generationens överlevande som föreläser på skolor. Micael Bindefelds stiftelse köper 2.000 exemplar av hennes roman för att sedan skänka böckerna till Zikaron, som kommer att dela ut dem till eleverna vid skolbesöken. 

På samma sätt köper stiftelsen närmare 10.000 noveller som har sammanställts av Anders Rydell i samlingen ”Fyra noveller om Förintelsen”. Böckerna skänks till Forum för levande historia, som ska distribuera dem till skolungdomar. 

Anders Rydell har bland annat skrivit de uppmärksammade böckerna ”Plundrarna” och ”Boktjuvarna” om hur nazisterna stal det judiska folkets konstskatter. Nu har han letat upp europeiska författare som har skildrat Förintelsen, men som ännu inte är översatta till svenska. I den nya novellsamlingen har han valt ut fyra av dem. 

”Nazisterna plundrade den judiska kulturen, och det gjordes inte bara av girighet. Det var ett sätt att frånta det judiska folket dess kultur, historia och mänsklighet. Plundringen var ett ideologiskt projekt”, säger han.

Båda författarna tycker att de högerpopulistiska vindar som nu blåser över världen är djupt obehagliga.

”Jag tror inte att det är en slump att det sker samtidigt som de sista överlevarna håller på att försvinna. Då kommer de här idéerna upp till ytan igen. Om vi inte kunde lära oss något av Förintelsen, vad kan vi lära oss då?”, säger Anders Rydell.

”Det är tragiskt att vi inte har längre minne än så. Att historia och fakta ifrågasätts är också väldigt otäckt”, säger Natalie Verständig.   


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?