Annons

Kriget om bolånekunder slår mot storbankerna

Storbankerna tappar snabbt marknadsandelar på bolånemarknaden.

I stället är det bolag som Länsförsäkringar, SBAB, Danske Bank och Skandia som går starkt. Det visar en analys av Nordic Credit Rating.

Swedbank och Handelsbanken dominerar bolånemarknaden med att tillsammans stå för nästan hälften av det utlånade kapitalet i Sverige. Därefter följer storbankerna SEB och Nordea med närmare 14 procent var enligt analysbolaget Nordic Credit Rating.

Men marknaden förändras snabbt, då exempelvis Swedbank och Handelsbanken bara lyckas nå upp till marknadsandelar på omkring 17 procent vardera när det gäller utlåningen de 12 senaste månaderna. Även Nordea och SEB ligger långt under sina befintliga marknadsandelar.

Enligt analysbolaget är det bland annat debatten och uppmärksamheten kring eventuell penningtvätt i Swedbank som har lett till att storbankernas marknadsposition inom bolån har försvagats. Det har gynnat framför allt mindre bolåneaktörer.

Låna pengar – jämför räntor och lån i stor guide (extern tjänst)

”Den relativa volymtillväxten hos Länsförsäkringar Bank och SBAB är väldigt tydlig i statistiken. Vår analys visar också att nästan alla andra aktörer, inklusive sparbankerna, tagit marknadsandelar på bekostnad av storbankerna,” säger Sean Cotten, analytiker på Nordic Credit Rating.

LF Bank och SBAB har tagit cirka 13 procent var under utlåning till bostäder den senaste 12-månadersperioden, vilket kan jämföras med att de totalt har marknadsandelar på 6,9 och 8,4 procent.

Andra aktörer som lyckas väl i att locka bolånekunder nu är Danske Bank, Skandiabanken, Sparbanken Skåne och Landshypotek Bank.

Enligt analysbolaget är det ökad konkurrens som bidragit till att pressa ned bostadsinstitutens bolånemarginaler sedan början av 2018 då de toppade på cirka 1,7 procent enligt Finansinspektionen. I snitt ligger vinstmarginalen i dag på 1,44 procent.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?