1515
Annons

Kriget ”biljonbonus” för ryska oljekassan

Ryssland väntas få in ”upp till en biljon rubel” ytterligare i olje- och gas-intäkter i år jämfört med tidigare prognoser, säger finansminister Anton Siluanov. Mångmiljardökningen beror till stor del på landets anfallskrig mot Ukraina, som tryckt upp priserna på fossila bränslen.

Rysslands finansminister Anton Siluanov.
Rysslands finansminister Anton Siluanov.Foto:Dmitry Astakhov

”Vi väntar oss upp till en biljon rubel (150 miljarder kronor) i extra olje- och gasintäkter, enligt den prognos vi nu gjort”, säger Siluanov i ett tal som statlig rysk tv visar delar av.

Ökningen kommer alltså sig av att världen trots kriget fortsätter köpa ryska råvaror. Samtidigt har Ryssland nya utgifter med anledning av det blodiga kriget, så det finns ingen möjlighet att lägga undan något av denna ”biljonbonus”, inskärper Siluanov.

”Vad gäller pengarna till ”specialoperationen” så krävs oerhörda resurser”.

I Ryssland är det förbjudet att kalla kriget något annat än ”en specialoperation”. 

Utöver direkta krigsutgifter vill ryska regeringen stödja landets pensionärer med större utbetalningar, och även sjösätta allmänna stödpaket till ekonomin.

Västvärlden har infört en lång rad straffåtgärder mot Ryssland på grund av kriget. Men EU-länder tycker sig än så länge vara för beroende av olja och gas för att stoppa den handeln. Även länder som Indien rapporteras fortsätta handla Rysslands fossila bränslen som vanligt.

President Vladimir Putin har hånat Europas ”kaotiska åtgärder” just för att de kan leda till ökande intäkter för Ryssland.

Samtidigt får sanktionerna ändå svåra konsekvenser för Rysslands möjligheter till internationella affärer. Ett tillstånd som USA haft för Ryssland att via amerikanska banker göra skuldavbetalningar i utländska valutor löpte ut i torsdags, och myndigheterna i Washington gjorde klart att det inte kommer att förnyas.

Därmed ökar risken att Ryssland i sommar gör ett slags unik konkurs – ett finansiellt haveri som inte beror på att landet har slut på pengar, utan av att det saknar möjligheter att föra över medlen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Å andra sidan lyckades Ryssland göra två obligationsavbetalningar på fredagen, trots att USA:s tillstånd löpt ut, uppger Siluanov enligt Reuters. Nästa större avbetalningar är i slutet av juni, och Ryssland säger sig nu arbeta på vilka metoder som kan användas för att göra dem.


Valet 2022

Busch i Almedalen: ”En röst på C är i praktiken en röst på MP”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch går till hårt angrepp mot Centerpartiet i sitt Almedalstal.

”En röst på Centerpartiet är i praktiken en röst på Miljöpartiet”, säger hon.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.Foto:Henrik Montgomery

Kristdemokraterna har länge försökt bryta sig in bland landsbygdsväljare, traditionellt Centerns väljarbas, med tal om det svenska hjärtlandet.

Ebba Busch fortsatte på det spåret i sitt tal och argumenterade för varför det är dags för dessa väljare att byta från Centern till KD.

”En röst på Annie Lööf är en röst för att Stenevi och Bolund ska ha inflytande över jakten, skogen, vargen, jordbruket och drivmedelspriserna. Vi kristdemokrater erbjuder dig som tidigare röstat på Centern ett nytt hem”, säger hon. 

Enligt Ebba Busch har Centerpartiet mält sig ur det släktskap som en gång fanns mellan C och KD.

”De har bytt traktorn mot elsparkcykeln. Ni vet en sådan där som bara finns i innerstäderna och som alltid tycks blockera båda körriktningarna.”

”Har du tidigare röstat med Centerpartiet – rösta i år på Kristdemokraterna. Det är vi som kämpar för du ska kunna leva Svenssonlivet utanför innerstäderna.”

Ett Svenssonliv var den genomgående tråden i talet.

”I dag vill jag tala om Svenssonlivet. Och om en känsla som finns bland många i vårt land. En känsla av att något håller på att gå förlorat. Att det blir allt svårare att genom eget arbete skapa sig ett gott liv. Att det blir allt svårare att uppnå de där tre V:na – villa, Volvo och vovve”, säger hon. 

Och de skyldiga till detta är de rödgröna i allmänhet och Socialdemokraterna i synnerhet. De har inte lyckats få bukt med vare sig otryggheten, skjutningarna eller vårdköerna.

Och därtill har allt blivit dyrare på grund av deras politik.

”Vi har fått Magdapriser på elen! Bensinen! Maten! Och nu räntorna! Beräkningar visar att en genomsnittlig tvåbarnsfamilj kommer få ökade kostnader på över 50 000 kronor i år och nästa år”, säger Busch.

”Men det finns ett alternativ – med Ulf Kristersson som statsministerkandidat – som i de svåra frågorna är eniga om lösningar. Därför vill jag vända mig direkt till dig som annars brukar rösta på Socialdemokraterna. I detta val – låna ut din röst till borgerligheten”, säger Ebba Busch.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?