1515

Kreml-vänligt parti kan ta makten i Lettland

Röstandet är i full gång i Lettland, där den sittande mitten-höger-regeringen utmanas av ryskvänliga partier och populister i lördagens parlamentsval.

Det Kreml-vänliga Harmoni går bra i opinionsmätningarna i landet – som har en stor ryskspråkig minoritet.

Ett monument från kommunisttiden i Riga påminner om att Lettland i ett halvsekel var ockuperat av Sovjetunionen.
Ett monument från kommunisttiden i Riga påminner om att Lettland i ett halvsekel var ockuperat av Sovjetunionen.Foto:Wiktor Nummelin/TT

En regering ledd av pro-ryska krafter är en mardröm för många i Lettland, som levde i ett halvt århundrade under sovjetisk ockupation. Ändå är det vad som kan komma att bli verklighet efter lördagens val. Det Kreml-vänliga partiet Harmoni har vunnit mark och experter varnar nu för att de kan gå framåt så kraftigt att de kan komma att hamna i regeringsställning – om de hittar något parti att bilda koalition med.

"Ingen vet hur Lettland kommer att se ut om en månad", säger statsvetaren Marcis Krastins till nyhetsbyrån AFP.

Lettland utgör den yttre östra gränsen för både EU och Nato, vilket gör att landets politiska situation och potentiella förflyttning mot Kreml är intressant för hela Europa.

Harmoni, tidigare allierat med den ryske presidenten Vladimir Putins parti Enade Ryssland, vill bland annat minska Lettlands försvarsutgifter så att de hamnar under gränsen för överenskommelsen i Nato, där Lettland varit medlem sedan 2004. De fördömer inte heller annekteringen av Krimhalvön och är emot ekonomisk sanktioner mot Ryssland.

Harmoni har gått starkt i de senaste tre parlamentsvalen, men har haft problem att hitta samarbetspartner på grund av kopplingarna till Moskva. I stället har Lettland styrts av en bred koalition av mitten-högerpartier och Harmoni har fått nöja sig med en oppositionsroll. Harmonis ledare, Nils Usakovs, är tidigare journalist men i dag borgmästare i huvudstaden Riga.

Trots att den styrande koalitionen har lyckats baxa Lettland ur de ekonomiska bekymmer som landet hamnade i under finanskrisen har den nu börjat tappa sitt folkliga stöd. Forskare menar att letterna är trötta på att jobba hårt och att populistiska vindar blåser.

"Nu när de ekonomiska problemen är över vill väljarna ha nya ansikten i politiken. De sittande ministrarna är inte spännande nog", säger statsvetaren Filips Rajevskis till AFP.

I årets val finns nya spelare – populistiska partier som skulle kunna utgöra allierade åt Harmoni, förutsatt att de tar sig över femprocentsspärren och in i parlamentet. Ett av dem är partiet KPV LV, vars ledare Artuss Kaimins öppnar för ett samarbete med Harmoni, trots att det är kontroversiellt.

"Harmoni har två ansikten, som en dubbelhövdad drake. Ett är Putins, medan den andra utgör en stor del av Lettlands befolkning – de rysktalande", säger han till Lettlands public service-radio.

KPV LV har enligt radion över sju procents stöd i opinionsundersökningarna. I slutet av förra veckan hade en tredjedel av de lettiska väljarna fortfarande inte bestämt sig för vad de skulle rösta på.

Vallokalerna stänger klockan 19 svensk tid. Kort därpå väntas resultatet från en vallokalsundersökning.


Innehåll från Carlsson Norén AssetAnnons

Fina framgångar för flexibel fond

Fredrik Carlsson, vd och förvaltare, och Magnus Dahlgren, förvaltare på Carlsson Norén.
Fredrik Carlsson, vd och förvaltare, och Magnus Dahlgren, förvaltare på Carlsson Norén.

Med två starka alternativa räntefonder är Carlsson Norén Asset Management en av Sveriges mest framgångsrika och konsekventa AIF-förvaltare. Framgångsreceptet stavas flexibilitet. 

Carlsson Norén Asset Management är en svensk AIF-förvaltare som erbjuder fondförvaltning genom två AIF-fonder – Macro Fund och Yield Opportunity – samt diskretionär förvaltning. Med säte i Göteborg har bolaget sedan 2008 erbjudit unik ränteförvaltning. 

– Jag, tillsammans med Martin Norén, var kapitalförvaltare på AB Volvo där vi fokuserade på likviditetsförvaltning utan kreditrisk till skillnad från hur andra gjorde. Utifrån det växte ett intresse och en idé om att starta något i egen regi och Carlsson Norén växte fram för 14 år sedan, berättar Fredrik Carlsson, vd och förvaltare på bolaget. 

Erik Selin som delägare

Sedan 2018 har fondbolaget en ny delägare i form av fastighetsmagnaten och Balders vd Erik Selin. I samband med det nya delägarskapet grundades också fonden Yield Opportunity som lanserades i början av 2019 – där även Selin gick in med kapital. 

– I och med Erik Selins erfarenhet från bank- och fastighetsvärlden funderade han på om man inte kunde starta en förvaltning som tar nytta av, under vissa perioder, ganska höga riskpremier i finansieringen. Det var så vi startade Yield Opportunity, säger Fredrik Carlsson. 

Vill du veta mer om Yield Opportunity? Läs mer här

Flexibel räntefond

Fonden har haft en årlig avkastning på sju procent. Magnus Dahlgren är förvaltare på Carlsson Norén och pekar på fondens exklusivitet då den investerar i hybridinstrument som ligger mellan aktier och obligationer i ett bolags kapitalstruktur. 

– Yield Opportunity är en unik fond för den svenska marknaden. Det är en flexibel räntefond som kan utnyttja olika lägen i marknaden, vilket många andra fonder i det här universumet har svårt att göra, säger han. 

Med en flexibel fond finns det möjligheter att växla mellan olika, alternativa ränteinstrument som hybridobligationer och preferens- och D-aktier. 

– Fokus är på stabila, kreditvärdiga bolag med kassaflöden, där vi tar mer risk mot bolagets balansräkning, säger Fredrik Carlsson. 

Få mer fakta om förvaltningen av Fredrik Carlsson här 

Flera fördelar 

Fonden vänder sig både till institutioner och private banking för långsiktigt sparande. Och fördelarna är flera. Magnus Dahlgren lyfter bland annat fram att den erbjuder en diversifierad portfölj av stabila krediter där förvaltarna får tillgång till intressanta emissioner samt att fonden valutahedgar till svenska kronor.

– Det är ett bra alternativ till high yield fonder och kan ge en högre avkastning över tid och faktum är att det är en av de mest högavkastande räntefonderna i Sverige hittills i år, säger han. 

Om Carlsson Norén Asset Management 

Carlsson Norén Asset Management är en svensk AIF-förvaltare som sedan 2008 erbjudit ränteförvaltning. Bolaget förvaltar fonderna Macro Fund och Yield Opportunity. Läs mer här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Carlsson Norén Asset och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?