1515
Annons

Kreml slår ifrån sig alla anklagelser om diktaturmetoder

Fler än 3.500 personer fördes bort vid lördagens demonstrationer i Ryssland när polismakten klev in med kraft.

Omvärlden höjer rösten, men Kreml slår ifrån sig alla anklagelser om diktaturmetoder.

Foto:Dmitri Lovetsky

I Moskva greps åtminstone 1.400 personer, enligt organisationen OVD-Info, som för protokoll över polisens tvångsåtgärder och löpande uppdaterar siffrorna. I landets näst största stad S:t Petersburg har antalet passerat 500.

I S:t Petersburg ligger en kvinna på intensivvårdsavdelning efter att ha blivit sparkad i magen av en polis. Lokala medier har publicerat ett filmklipp som visar hur en kvinna faller till marken efter en spark från en kravallpolis, varpå rättsväsendet har meddelat att saken kommer att utredas. Ett 20-tal personer behövde söka vård i Moskva. 

Den militärt anstrukna kravallpolisen Omon hade kommenderats ut i många av de omkring 100 städer och orter där människor gått ut för att protestera mot att oppositionsledaren Aleksej Navalnyj fängslats.

Människor fördes handgripligen bort från folksamlingarna och kördes iväg i bussar, bland dem Navalnyjs hustru Julia Navalnaja, flera av hans nära medarbetare och flera journalister som bevakade händelseförloppet. De flesta släpptes senare utan formella brottsanklagelser.

Valerij Fadejev, som leder regeringens eget människorättsråd, försvarar de frihetsberövanden som skett. Han poängterar att demonstrationerna saknade tillstånd och att de hölls i rådande pandemi.

”Jag ser inga övertramp (från myndigheternas sida) över huvud taget”, säger han. 

Rysslands federala utredningsmyndighet, som tar hand om större brottslighet i hela landet, meddelar samtidigt att den utreder en rad brott som den säger begicks i Moskva, såsom våld mot tjänsteman, huliganism och vandalism.

Tillställningarna hettade bitvis till – trots isande kyla. Värst var det i sibiriska Jakutsk, där demonstranterna gick ut i omkring 50 minusgrader. Bilder därifrån visar dels deltagarnas frostbitna ansikten, dels hur vissa av dem trycktes ned i snön eller bars iväg i armar och ben av poliser.

Filmklipp från Moskva visar hur det från folksamlingar kastats snöbollar mot poliser, som försökte skingra hoperna med höjda batonger.

I samband med demonstrationerna begränsades åtkomsten till telefonnätet och internet på många håll. 

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian anser att ryska myndigheter kränker rättsstatens principer på ett avskyvärt sätt.

”Jag finner denna glidning mot det auktoritära väldigt oroväckande”, säger han till franska medier.

Flera länder har uttryckt en oro över det som sker, bland annat Sverige genom utrikesminister Ann Linde (S). EU:s utrikesministrar kommer att diskutera det och eventuella konsekvenser på ett möte på måndagen.

USA:s ambassad i Moskva meddelade att landet står bakom rätten att på fredlig väg göra sin röst hörd. Kreml värjde sig snabbt mot amerikanska inspel och anklagade USA för att lägga sig i ryska angelägenheter, bland annat genom att sprida information om demonstrationerna. Ambassaden hade gått ut med en demonstrationsvarning, som många ambassader gör för att dess medborgare ska kunna undvika folksamlingar. 

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj greps på flygplatsen när han återvände till Moskva förra helgen. Han hade då befunnit sig i Tysklands huvudstad Berlin i fem månader, för att få vård och återhämta sig från den förgiftning som maktens män i Moskva anklagas för att ligga bakom.

Navalnyj och hans rörelse manade till protester och publicerade bland annat ett långt filmklipp där det redogörs för korrupta maktstrukturer och ett pampigt palats vid Svarta havet som uppges tillhöra president Vladimir Putin. Det har setts över 80 miljoner gånger.

Oppositionsrörelsens ledare i Moskva beskriver lördagens uppslutningar över hela Ryssland som framgångsrika.

Den ryska regeringens talesperson Dmitrij Peskov anklagar de missnöjda medborgarna för att vilja destabilisera landet.

”Många människor röstar på Putin”, säger han.

Investeringschefen: Siffran ger stöd åt tekniksektorn

Onsdagens inflationssiffra kom in lägre än väntat i Juli, vilket väcker förhoppningar om att inflationen kan vara på väg nedåt i USA. Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen, tror att onsdagens KPI-siffra kan ge stöd åt den hårt pressade tekniksektorn.
”Vi fick en lättnad och det är väldigt positivt för sentimentet i marknaden”, säger han till Di. 

Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen.
Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen.Foto:Jesper Frisk

Både Stockholmsbörsen och New York-börsen sköt i höjden efter att det stod klart att den amerikanska inflationen bromsat in mer än väntat i juli. 

Priserna steg med 8,5 procent i juli, en fortsatt hög siffra, men lägre än väntade 8,7 procent, och en tydlig nedgång från nivån strax över 9 procent i juli.

”Det blir lite av ett lättnadsrally”, konstaterar Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen och pekar ut vad som hade kunnat ses som en fingervisning om vart inflationen var på väg redan innan siffran offentliggjordes. 

”Det som var intressant att notera var att både Vita huset och Fed var ute och flaggade för en hög inflation inför förra månadens siffra – det gjorde de inte den här gången”, säger han och lyfter fram att förhandeln indikerade handel på plus redan innan siffran offentliggjordes. 

”Folk spekulerade lite inför och handlade upp börsen innan siffran kom.” 

På kort sikt tror investeringschefen att mer riskfyllda tillgångar som teknik- och småbolag gynnas av inflationssiffran. Det är annars tillgångar som har haft det tufft under året. Detta då onsdagens siffra öppnar för att den amerikanska centralbanken kan få anledning att dra ned på tempot i räntehöjningarna framöver.

”Fed ligger just nu mellan en höjning om 50 eller 75 punkter. Dagens siffra gör att man kan tänka sig att de kanske är lite mer försiktiga nu och väljer en höjning om 50 punkter,” säger Jon Arnell.

Under onsdagen stiger flera av de stora teknikjättarna på Wall Street. Google och Facebooks ägarbolag Alphabet och Meta handlas upp 2,0 respektive 4,5 procent. Amazon lyfter 3,7 procent, Netflix stiger 3,2 procent och Apple adderar 1,7 procent. 

Faktum är att det tekniktunga Nasdaq-indexet i och med dagens uppgång nu befinner sig i en tjurmarknad då indexet handlats upp över 20 procent från botten i mitten av juni.

Han poängterar dock för att det återstår en inflationssiffra innan Feds nästa räntebesked i september, och det är den som kommer avgöra vilken riktning Fed tar i september.

I övrigt är det inte mycket som har förändrats på marknaden men att rapportperiodens slut kan ge marknaden stöd fram till nästa räntebesked. 

”Nu är vi klara med kvartalsrapporterna och det här var den siffran som marknaden sett fram emot – vi fick en lättnad och det är väldigt positivt för sentimentet i marknaden.”

Farhågan om en lågkonjunktur är dock fortsatt påtaglig. I morse gick konjunkturinstitutet (KI) ut med att man räknar med att svensk ekonomi går in i lågkonjunktur under 2023. Att så bli fallet är Jon Arnell inte helt övertygad om. 

”Arbetsmarknaden ser fortfarande stark ut och vi har samma bild i USA”, säger han och menar att en avmattning i ekonomin redan är inprisad på marknaden.

”Kan vi få ytterligare ett hack nedåt i nästa inflationssiffra så kan vi nog fortsatt få en positiv marknad.”

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera