Kreml slår ifrån sig alla anklagelser om diktaturmetoder

Fler än 3.500 personer fördes bort vid lördagens demonstrationer i Ryssland när polismakten klev in med kraft.

Omvärlden höjer rösten, men Kreml slår ifrån sig alla anklagelser om diktaturmetoder.

Foto:Dmitri Lovetsky

I Moskva greps åtminstone 1.400 personer, enligt organisationen OVD-Info, som för protokoll över polisens tvångsåtgärder och löpande uppdaterar siffrorna. I landets näst största stad S:t Petersburg har antalet passerat 500.

I S:t Petersburg ligger en kvinna på intensivvårdsavdelning efter att ha blivit sparkad i magen av en polis. Lokala medier har publicerat ett filmklipp som visar hur en kvinna faller till marken efter en spark från en kravallpolis, varpå rättsväsendet har meddelat att saken kommer att utredas. Ett 20-tal personer behövde söka vård i Moskva. 

Den militärt anstrukna kravallpolisen Omon hade kommenderats ut i många av de omkring 100 städer och orter där människor gått ut för att protestera mot att oppositionsledaren Aleksej Navalnyj fängslats.

Människor fördes handgripligen bort från folksamlingarna och kördes iväg i bussar, bland dem Navalnyjs hustru Julia Navalnaja, flera av hans nära medarbetare och flera journalister som bevakade händelseförloppet. De flesta släpptes senare utan formella brottsanklagelser.

Valerij Fadejev, som leder regeringens eget människorättsråd, försvarar de frihetsberövanden som skett. Han poängterar att demonstrationerna saknade tillstånd och att de hölls i rådande pandemi.

”Jag ser inga övertramp (från myndigheternas sida) över huvud taget”, säger han. 

Rysslands federala utredningsmyndighet, som tar hand om större brottslighet i hela landet, meddelar samtidigt att den utreder en rad brott som den säger begicks i Moskva, såsom våld mot tjänsteman, huliganism och vandalism.

Tillställningarna hettade bitvis till – trots isande kyla. Värst var det i sibiriska Jakutsk, där demonstranterna gick ut i omkring 50 minusgrader. Bilder därifrån visar dels deltagarnas frostbitna ansikten, dels hur vissa av dem trycktes ned i snön eller bars iväg i armar och ben av poliser.

Filmklipp från Moskva visar hur det från folksamlingar kastats snöbollar mot poliser, som försökte skingra hoperna med höjda batonger.

I samband med demonstrationerna begränsades åtkomsten till telefonnätet och internet på många håll. 

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian anser att ryska myndigheter kränker rättsstatens principer på ett avskyvärt sätt.

”Jag finner denna glidning mot det auktoritära väldigt oroväckande”, säger han till franska medier.

Flera länder har uttryckt en oro över det som sker, bland annat Sverige genom utrikesminister Ann Linde (S). EU:s utrikesministrar kommer att diskutera det och eventuella konsekvenser på ett möte på måndagen.

USA:s ambassad i Moskva meddelade att landet står bakom rätten att på fredlig väg göra sin röst hörd. Kreml värjde sig snabbt mot amerikanska inspel och anklagade USA för att lägga sig i ryska angelägenheter, bland annat genom att sprida information om demonstrationerna. Ambassaden hade gått ut med en demonstrationsvarning, som många ambassader gör för att dess medborgare ska kunna undvika folksamlingar. 

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj greps på flygplatsen när han återvände till Moskva förra helgen. Han hade då befunnit sig i Tysklands huvudstad Berlin i fem månader, för att få vård och återhämta sig från den förgiftning som maktens män i Moskva anklagas för att ligga bakom.

Navalnyj och hans rörelse manade till protester och publicerade bland annat ett långt filmklipp där det redogörs för korrupta maktstrukturer och ett pampigt palats vid Svarta havet som uppges tillhöra president Vladimir Putin. Det har setts över 80 miljoner gånger.

Oppositionsrörelsens ledare i Moskva beskriver lördagens uppslutningar över hela Ryssland som framgångsrika.

Den ryska regeringens talesperson Dmitrij Peskov anklagar de missnöjda medborgarna för att vilja destabilisera landet.

”Många människor röstar på Putin”, säger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?