1515

Kreml ilsknar till efter Trump-intervju

Ryssland vill ha en ursäkt av Fox News som kallat president Putin för "en mördare". Anklagelsen gjordes i en intervju med president Trump, som kritiseras av sina egna för hur han viftade bort ordvalet.

Donald Trump.
Donald Trump.Bild:Richard Drew/TT

Bill O'Reilly, den konservativa tv-kanalens populäre och kontroversielle programledare, beskrev i helgen Vladimir Putin som "en mördare". Han gjorde uttalandet när han ville pressa Donald Trump på varför denne respekterar sin ryske motpart.

O'Reilly nämnde inte vem han anser att Putin har mördat. USA Today kopplar anklagelsen till utpekade politiska mord på journalister och oliktänkande.

Trump gick inte svarslös från intervjun:

"Det finns en massa mördare. Vi har många mördare. Tror du att vårt land är så oskyldigt?"

Flera tunga republikaner reagerar på Trumps till synes lättvindiga sätt att jämställa USA med Ryssland vad mördande anbelangar.

Senatorn och republikanernas majoritetsledare Mitch McConnell kallar Putin för "en bandit".

"Ryssarna annekterade Krim, invaderade Ukraina och stökade till vårt presidentval. Nej, jag tycker inte att ryssarnas uppträdande är likvärdigt det amerikanska", säger han till CNN.

Liknande kritik hörs från flera republikanska och konservativa kretsar, där Trumps sedan länge upprepade beröm av Putin inte går hem.

Vissa uppfattar nu Trumps mördarjämförelse som direkt stötande. "Aldrig i historien har en president förtalat sitt land så här", tweetar Bret Stephens på Wall Street Journal.

I ett försök att gjuta olja på vågorna ryckte vice president Mike Pence ut till tv-kanalen NBC. Där blev han tillfrågad om Trump anser att det råder "moralisk likvärdighet" mellan de två länderna.

"Nej, inte på minsta vis", svarade Pence som i stället föredrog att understryka presidentens beslutsamhet att inte låta "semantik och argument från det förflutna" störa möjligheten att samarbeta med Ryssland och Putin framöver.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?