Kreml hotar USA med samma mynt

Det blir öga för öga, tand för tand. Det är beskedet från Moskva till Washington om planerna på att begränsa ryska diplomaters resande i USA.

"De ska komma ihåg att diplomati är baserad på principen om ömsesidighet. Enkelt uttryckt: amerikanska diplomater i Ryssland kommer att bli behandlade på samma sätt", säger Maria Zacharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet.

Ryssland har anklagats för allvarliga hackerattacker i USA, och har enligt västliga underrättelseorgan ökat sin olovliga verksamhet utomlands.

USA vill begränsa de ryska diplomaternas resande. Om de ska längre än drygt fyra mil från sin posteringsort ska de föranmäla resorna, och bara om FBI skriftligen informerar kongressen att diplomaten skött sig tidigare ska resan godkännas.

"Vi står inför ytterligare ett exempel på kliniskt anti-ryska känslor. Det är en blåkopia på ett system som användes under det kalla kriget", säger Zacharova.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?