1515
Annons

Kreditvärderingsföretag: Prisnedgång mildrar förluster för raffinaderier

De senaste dagarnas oljeprisnedgång mildrar de efterfrågeförluster som väntas för europeiska raffinaderibolag eftersom raffinaderimarginalerna normalt sett är negativt korrelerade med oljepriserna.

Det skriver Fitch i ett pressmeddelande på tisdagen där kreditvärderingsföretaget kommenterar måndagens stora oljeprisras som kom efter det uppblossade utbuds- och priskriget mellan framför allt storproducenterna Saudiarabien och Ryssland.

”Europeiska raffinaderiers lönsamhet kan gynnas från andra kvartalet med anledning av oljeprisnedgången”, skriver Fitch som dock noterar att effekten inte sker omedelbart eftersom den kraftiga oljeprisnedgången också medför stora lagerrelaterade förluster under det första kvartalet.

Det tar raffinaderierna ungefär en månad att processa oljan till sina lagringstankar, uppges det.

Samtidigt konstaterar Fitch att coronavirusutbrottet kan komplicera utbuds- och efterfrågedynamiken i raffinaderisektorn.

”Det orsakar redan lägre efterfrågan med anledning av flygavbokningar, nedgångar i shippingsektorn och minskad biltrafik i områden som har drabbats av viruset”, skriver Fitch.

I samband med den kraftiga oljeprisnedgången i december 2014 försämrades kassaflödena för raffinaderierna, medan marginalerna och kassaflödena därefter nådde rekordnivåer under 2015.


Lagarde sågar kryptovalutor: ”Inte värt något alls”

Europeiska centralbankschefen Christine Lagarde avfärdar kryptovalutor helt. 

”Min ödmjuka bedömning är att det inte är värt något alls”, säger hon. 

Foto:Daniel Roland

Det är i en intervju med nederländsk TV som Christine Lagarde, chef för den Europeiska centralbanken, ECB, lägger ut texten om kryptovalutor. 

”Jag har hela tiden sagt att det är mycket spekulativa, mycket riskfyllda tillgångar”, säger hon en enligt Politico.

Utspelet kommer efter att kryptovalutorna haft en tuffare period med värdeminskningar. 

”Min ödmjuka bedömning är att det inte är värt något alls. Det är baserat på ingenting, det finns inga underläggande tillgångar som kan fungera som säkerhet.”

Däremot är Christine Lagarde anhängare av att ECB inför en digital euro. 

”Dagen då centralbanken har en digital valuta, en digital euro, då kommer jag att garantera den. Centralbanken kommer att stå bakom den, det kommer vara helt annorlunda”, säger hon. 

Läs mer: Efter kryptokollapsen: Miljardärgrundare ”fattig igen” 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?