1515
Annons

Kreativa företag stöttar vården – ”ljusglimt i krisläget”

Bristen på skyddsutrustning inom vården är skriande och många företag vill hjälpa till. Det har lett till flera kreativa lösningar och donationer till vården de senaste veckorna. 

Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ansiktsvisir på infektionskliniken i Kalmar
Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ansiktsvisir på infektionskliniken i KalmarFoto:Mikael Fritzon/TT

Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder och det har kanske aldrig varit så sant som under den pågående coronakrisen. Samtidigt som många företag drabbas av svåra utmaningar på grund av restriktionerna som utfärdats av regeringen och Folkhälsomyndigheten, visar många också prov på kreativitet och entreprenöriella initiativ i ett försök att mildra krisen. 

Ett exempel är hur permitterad personal på SAS SAS +0,40% Dagens utveckling och Scania nu snabbutbildas för att ta tjänst inom vården respektive i Getinges tillverkning av sjukvårdsmateriel. Men även i mindre skala har företag tänkt till kring hur de kan bidra, inte minst när det gäller skyddsutrustning som det råder brist på i vården. 

”En ljusglimt i hela det här krisläget är de oväntade sätt som har dykt upp för företag att hjälpa till, om det så är på mikronivå. Att se hur folk ställer upp och hjälper varandra i det här läget är det som ger hopp och energi”, säger Christer Fogelmarck, vd på Parks & resorts som bland annat driver Gröna Lund och Kolmården.

Nyligen fick bolaget en förfrågan om de hade möjlighet att hjälpa till med skyddsutrustning. Nu har 10.000 regnponchos som vanligtvis säljs till djur- och nöjesparkernas gäster, och som bolaget hade på lager, donerats till Socialstyrelsen. 

”Det är en spännande bild att föreställa sig sjukhuspersonal i våra ponchos, men framför allt är det jobbigt att det saknas skyddsutrustning. Då känns det bra att kunna bidra på något sätt.”

Andra kreativa lösningar från näringslivet ser man bland annat inom tillverkningen av skyddsvisir. Hos företaget Lasertech i Karlskoga går till exempel 3D-printrarna just nu varma för att producera visirskalmar och för själva skärmen har man fått flera tusen OH-filmer från försvarskoncernen BAE Systems och Bergslagens Räddningstjänst. Även hos konsultfirman Sweco SWEC B +1,22% Dagens utveckling har man börjat 3D-printa skyddsvisir till vården. 

I dagarna blev det också klart att hygienjätten Essity ESSITY B +3,00% Dagens utveckling ställer om delar av sin produktion och nu står redo att börja massproducera 2-3 miljoner ansiktsmasker för leverans till den svenska vården.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?