Annons

Kreativa företag stöttar vården – ”ljusglimt i krisläget”

Bristen på skyddsutrustning inom vården är skriande och många företag vill hjälpa till. Det har lett till flera kreativa lösningar och donationer till vården de senaste veckorna. 

Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ansiktsvisir på infektionskliniken i Kalmar
Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ansiktsvisir på infektionskliniken i KalmarFoto:Mikael Fritzon/TT

Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder och det har kanske aldrig varit så sant som under den pågående coronakrisen. Samtidigt som många företag drabbas av svåra utmaningar på grund av restriktionerna som utfärdats av regeringen och Folkhälsomyndigheten, visar många också prov på kreativitet och entreprenöriella initiativ i ett försök att mildra krisen. 

Ett exempel är hur permitterad personal på SAS SAS +19,9% Dagens utveckling och Scania nu snabbutbildas för att ta tjänst inom vården respektive i Getinges tillverkning av sjukvårdsmateriel. Men även i mindre skala har företag tänkt till kring hur de kan bidra, inte minst när det gäller skyddsutrustning som det råder brist på i vården. 

”En ljusglimt i hela det här krisläget är de oväntade sätt som har dykt upp för företag att hjälpa till, om det så är på mikronivå. Att se hur folk ställer upp och hjälper varandra i det här läget är det som ger hopp och energi”, säger Christer Fogelmarck, vd på Parks & resorts som bland annat driver Gröna Lund och Kolmården.

Nyligen fick bolaget en förfrågan om de hade möjlighet att hjälpa till med skyddsutrustning. Nu har 10.000 regnponchos som vanligtvis säljs till djur- och nöjesparkernas gäster, och som bolaget hade på lager, donerats till Socialstyrelsen. 

”Det är en spännande bild att föreställa sig sjukhuspersonal i våra ponchos, men framför allt är det jobbigt att det saknas skyddsutrustning. Då känns det bra att kunna bidra på något sätt.”

Andra kreativa lösningar från näringslivet ser man bland annat inom tillverkningen av skyddsvisir. Hos företaget Lasertech i Karlskoga går till exempel 3D-printrarna just nu varma för att producera visirskalmar och för själva skärmen har man fått flera tusen OH-filmer från försvarskoncernen BAE Systems och Bergslagens Räddningstjänst. Även hos konsultfirman Sweco SWEC B -1,49% Dagens utveckling har man börjat 3D-printa skyddsvisir till vården. 

I dagarna blev det också klart att hygienjätten Essity ESSITY B -2,22% Dagens utveckling ställer om delar av sin produktion och nu står redo att börja massproducera 2-3 miljoner ansiktsmasker för leverans till den svenska vården.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?