Annons

Kräver svar om fler stödpaket: ”Vi kommer att agera”

Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för fler statliga räddningspaket efter beskedet om stopp för alkoholförsäljning efter klockan 22. 

Men flera andra partier kräver tydligare besked om att branschen nås av mer stöd. ”Vi kommer att agera”, säger Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt. 

Oscar Sjöstedt ekonomiskpolitisk talesperson för SD.
Oscar Sjöstedt ekonomiskpolitisk talesperson för SD.Foto:TT
Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto:Vidar Ruud/TT

På onsdagen gav statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren beskedet att man förbereder en förordning med innebörden att alkoholförsäljning förbjuds efter klockan 22 från den 20 november till slutet av februari. 

Branschorganisationen Visitas vd Johas Siljhammar var chockad och pekade på behovet av ett särskilt katastrofstöd till en bransch belagd med näringsförbud. 

Finansminister Magdalena Andersson öppnar för mer statligt stöd med anledning av de nya reglerna.

 ”Självklart ser vi nu över om det finns behov av ytterligare stöd mot bakgrund av den här nya regleringen och restriktionerna”, säger hon efter ett möte med riksdagens finansutskott. 

Någon tidsram för beskedet ger hon inte. Samtidigt finns det redan i dag stöd, som branschen har tillgång till, som korttidspermittering, vilket har nyttjats flitigt av branschen, påpekar hon. 

”Det stödet finns ju att få här och nu”, säger hon. 

Om finansdepartementet tittar på riktade branschstöd ”är för tidigt att säga”, enligt Magdalena Andersson, men hittills har linjen varit att i möjligaste mån undvika specifika branschstöd.

Centerpartiets vikarierande ekonomisk-politiska talesperson Rickard Nordin kräver skyndsamma besked om mer stöd. Han är också kritisk till att branschen inte har fått tycka till om regleringen. 

”Vi kommer att lyfta det här i förhandlingarna med regeringen” , säger han. 

SD vill se någon form av riktat stöd, men också en mer generös utformning av omställningsstödet. Partiet återkommer med ett utskottsinitiativ inför utskottsmötet om en vecka. 

”Vi kommer agera”, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomiskpolitisk talesperson. 

Hur Moderaterna skulle ställa sig till ett sådant initiativ ger partiet inget besked om på torsdagen. 

”Det bästa att göra snabbt nu är att se till att omställningsstödet och omsättningsstödet är mer generösa”, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson. 

 

 

 

 


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?