Krav på skärpta miljöregler vid bilbesiktning

Centerpartiet vill att reglerna för bilbesiktning skärps, rapporterar 

Sveriges Radio Ekot

Anledningen är att andelen bilar som underkänns av miljöskäl nästan har halverats, vilket branschorganisationen Fordonsbesiktningsbranschens genomgång visar.

Centerpartiet vill ha skärpta miljöregler för bilbesiktning.
Centerpartiet vill ha skärpta miljöregler för bilbesiktning.Foto:TT/Roald, Berit

”Kraven är sänkta, alltså gränsvärdena är höjda idag jämfört med tidigare. Det innebär att du kan åka igenom en kontrollbesiktning med ett skitigare fordon utan att du får en reaktion på det”, säger Anders Åkesson (C), vice ordförande i riksdagens trafikutskott, till radion.

Reglerna ändrades av Transportstyrelsen förra våren. Enligt myndigheten, som ska utvärdera miljöeffekterna, underkändes många bilar tidigare i onödan.

”Vi ska underkänna bilar på besiktningen på grundval av uppmätta riktiga värden och inte på grundval av att en lampa eventuellt lyser på en instrumentpanel”, säger generaldirektör Jonas Bjelfvenstam till Ekot.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?