Annons

Krav på humanare AI – teknologin har rusat fram för snabbt

AI-tekniken har sprungit förbi de humanistiska aspekterna av framtidens intelligens som har hamnat efter. 

Det slog panelen fast vid ett seminarium på Di:s scen på tisdagen. 

Foto:Jack Mikrut

AI-revolutionen är påtaglig redan nu men det är framför allt i framtiden som de stora förändringarna kommer att ske. Det kan handla om självkörande bilar och smart hus. 

Många av de dataprogram vi dagligen använder AI. 

Det är inte bara företag som kommer påverkas av den artificiella intelligensen. Det kommer påverka offentlig sektor, politik och inte minst oss de vanliga medborgarna. 

”Den vanliga definitionen är teknik för att bygga system som är lika komplexa i sitt beslutsfattande som en människa. Det vi egentligen gör är att bygga system som inom ett smalt området hanterar beslut som är extremt mycket mer komplexa än en människa kan göra redan nu. Och så bortser man från det som har med känslor att göra”, säger Per Wallentin, vd på Knowit KNOW +0,88% Dagens utveckling

Anna Felländer, medgrundare AI Sustainability Center, förklarar att AI är annorlunda gentemot annan teknik av flera anledningar. Dels för att algoritmerna är självlärande, men också för att det finns låg transparens och förklarbarhet och att regelverket släpar efter. 

”Här behöver företagen ta vid. Egentligen kan man säga att teknologin har rusa lite för snabbt. Den forskningen och appliceringen av AI har handlat mest om ingenjörs-AI och den andra sidan av myntet, humanistisk-AI, har inte fått lika mycket uppvaktning”, säger Anna Felländer. 

På grund av det syns det ”fallgropar”, anser hon. De kallar det för en ny typ av förorening som är risker som integritetskränkningar, diskriminering och att man manipulerar människors svagheter. 

”Egentligen har det tryckts in AI för snabbt i existerande företagsmodeller”, säger hon.  

Andreas Aurelius, enhetschef på Vinnova, håller med Anna Felländer. 

”AI och digitaliseringen möjliggör en transformation. När vi är mitt inne i den måste vi samtidigt jobba med teknikutveckling och policyutveckling och det är oerhört utmanande att göra det samtidigt. Det kräver väldigt mycket samverkan, samarbeten och diskussioner”, säger Andreas Aurelius. 

Han berättar att när han nyligen besökte Google och Amazon och Facebook och andra stora techbolag, såg man att de har utmaningar med jämställdhet, utmaningar att rekrytera kvinnor samt att de har väldigt homogen personal.

”Tekniken utvecklas ingenjörsmässigt och de andra aspekterna som är viktiga kanske man inte får in. Det ger utmaningar och det är det som vi kanske behöver diskutera”, säger Andreas Aurelius. 

Förutom Per Wallentin, Andreas Aurelius och Anna Felländer var även Ishtar Touailat, AI- och innovationschef Techbuddy samt Fredrik Heintz, AI-forskare, Linköpings Universitet, med i panelen. 

Citat från scenen

Ishtar Touailat, AI- och innovationschef, Techbuddy.
Ishtar Touailat, AI- och innovationschef, Techbuddy.Foto:Jack Mikrut

Ishtar Touailat, AI- och innovationschef, Techbuddy:  
”Majoriteten av alla produkter och tjänster i dag, vare sig det är AI eller någon annan teknologi, är skapat för män, men som är gjorda för kvinnor och män. Hela produktledet och värdekedjorna behöver man diskutera för att kunna få bort och eliminera risker för partiskhet.”

Per Wallentin, vd, Knowit.
Per Wallentin, vd, Knowit.Foto:Jack Mikrut

Per Wallentin, vd, Knowit:
”Om du bara har män i 48-års åldern, som mig då, som har samma bakgrund så är det klar att du får en typ av perspektiv. Har du olika typer av bakgrunder eller olika erfarenhet från samhället eller livet då blir det antagligen ett mycket bättre system.”

Fredrik Heintz, AI-forskare, Linköpings Universitet.
Fredrik Heintz, AI-forskare, Linköpings Universitet.Foto:Jack Mikrut

Fredrik Heintz, AI-forskare, Linköpings Universitet:
”För det första ska AI vara människor centrerat. AI i sig är inte målet utan det är ett medel att förbättra för oss som medborgare och konsumenter. Och AI måste gå att lita på.”

Andreas Aurelius, Enhetschef, Vinnova.
Andreas Aurelius, Enhetschef, Vinnova.Foto:Jack Mikrut

Andreas Aurelius, Enhetschef, Vinnova:
”AI kan både bidra till att försämra situation kring jämställdhet men också bidra till att vi blir bättre på det. Har du en tanke och strategi och vet hur man ska göra så kan det förbättras.” 

Anna Felländer, Medgrundare, AI Sustainability Center.
Anna Felländer, Medgrundare, AI Sustainability Center.Foto:Jack Mikrut

Anna Felländer, Medgrundare, AI Sustainability Center:
”Vi ska leda AI, inte tvärt om. Problemet är att målvariablerna är oftast ökade klickengagemang, vinst, försäljning, och längst vägen tar algoritmen beslut som har en etisk karaktär.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Financial Consulting HubAnnons

Kombinerad kompetens inom teknik och finans gör The Financial Consulting Hub unikt

Peter Larsson och Henrik Teneberg
Peter Larsson och Henrik Teneberg

The Financial Consulting Hub är det enda ledande konsultföretaget inom risk och regelefterlevnad som samlar nästan enbart senior kompetens. Företaget erbjuder ett komplett utbud av tjänster, expertis och mjukvaror för att hjälpa försäkringsföretag och banker att vara effektiva och lönsamma i en alltmer utmanande miljö med komplexa regulatoriska krav.

The Financial Consulting Hub (FCH) är ensamma om sin affärsmodell ur två perspektiv; förutom att integrera konsulttjänster och mjukvaror är företaget både ett klassiskt konsultbolag och en paraplyorganisation som samlar marknadens ledande experter. 

– Vi samlar över 1000 seniora konsulter och är en hub för finansiella tjänster inom risk- och regelefterlevnad. De flesta av våra anställda har omkring 20 års erfarenhet inom respektive riskområde. Därutöver har vi en stor mängd konsulter som är anslutna till vår paraplyorganisation, vilket gör att vi har ett komplett utbud som inkluderar både riskhantering och regelefterlevnad, aktuariella tjänster, implementationsstöd av mjukvaror, outsourcingerbjudanden, förvaltningsstöd, projektledning med mera. Den positionen är vi ensamma om, säger Peter Larsson, grundare och Managing Partner för FCH.

Ramavtal med större aktörer

FCH startades för två och ett halvt år sedan. Många av både grundare och medarbetare var redan verksamma inom branschen, men det fanns en övertygelse om att det fanns ett bättre sätt att agera rådgivare till kunderna. Idag är FCH det enda konsultbolaget vars huvudfokus ligger på försäkringssidan i första hand, och på bank i andra.

– Inom försäkring är vi verksamma inom hela bredden av risk- och regelefterlevnad som finns. Det gör att vi är väl bekanta med samtliga regelverk och därtill har vi ramavtal med de flesta större aktörer.

Spetskompetens inom IT

Förutom dessa områden har FCH också spetskompetens inom IT med inriktning på finanssektorn. Peter betonar att företaget inte är ett IT-konsultbolag, utan att de snarare hamnar mellan teknik och verksamhetsprocesser. 

– Våra systemaktuarier är specialiserade på att bistå med till exempel implementering av aktuariesystem för allt från riskhantering och regelefterlevnad till integrering av olika modeller och effektivisering av bland annat datahantering och prestanda. Det finns kanske en handfull av dessa specialister i hela Norden och flertalet av dem hittar man hos oss.

En självklar samarbetspartner

Den kombinerade kompetens inom teknik och finans som finns hos FCH gör konsultbolaget unikt rustat för att vara en självklar samarbetspartner. Medan många konkurrenter har bristande tekniska kunskaper har systemaktörerna ute på marknaden å sin sida sällan förståelse för hur bank- och försäkringsverksamhet egentligen fungerar och hur komplexa regelverken faktiskt är. För många aktörer inom finanssektorn kan de ständigt föränderliga regulatoriska kraven innebära omfattande utmaningar, inte minst vad gäller att hantera all data och sköta rapportering, men också gällande programmering, dataintegration, riskberäkningar och intern styrning och kontroll. 

– FCH arbetar dagligdags med att uppfylla de krav som ställs på sund företagsstyrning, riskhantering och regelefterlevnad. Exempelvis arbetar vi mycket med IFRS17, som träder ikraft 1/1-2023, vilket ställer nya krav på hur försäkringskontrakt ska värderas. Det ställer i sin tur långtgående krav på företagens IT-system för exempelvis skuldvärdering, hantering av data i syfte att säkra god datakvalitet och rapportering. Andra viktiga regelverk som vi dagligen arbetar med är tjänstepensionsdirektivet och solvens II där vi ser att företagen fortfarande behöver mycket stöd.

Ad hoc-arbete innebär risker

Peter berättar att det fortfarande finns många försäkringsbolag som huvudsakligen arbetar manuellt, i system som inte är kopplade till nya krav och regelverk. Saker som riskhanteringsfunktioner, analyser, uppföljning och rapportering sker på ad hoc-basis och det innebär signifikanta risker.

– Den digitala transformationen innebär enorma nya möjligheter för dessa företag. Därför arbetar vi hårt för att hjälpa våra kunder att gå från sina utdaterade, manuella processer till mer robusta, automatiserade och kontrollerade processer.  Vi lägger mycket tid på att säkra en god styrning och kontroll, strukturera processer och säkerställa att datan blir hanterbar, spårbar, versionshanterad och följer de principer som finns i respektive rådande regelverk.  

Medan FCH har vuxit med 300-400 procent per år sedan starten, har företaget inte satt upp några specifika tillväxtmål framöver. Istället befinner det sig i en utvecklingsfas där det mognar som bolag och tittar på nya marknader. 

– Det inkluderar också att rekrytera en ny styrelse för tillträde till hösten och att ta in nya partners. Det är verkligen ett spännande skede, avslutar Peter.

Läs mer om The Financial Consulting Hub

FAKTA OM THE FINANCIAL CONSULTING HUB

The Financial Consulting Hub (FCH) grundades i Stockholm 2017 och är idag ett ledande nordiskt konsultföretag verksamt inom riskhantering och regelefterlevnad. Företaget erbjuder ett komplett utbud av tjänster, expertis och mjukvaror i syfte att stödja försäkringsföretag och banker i sitt arbete att vara effektiva och lönsamma i en alltmer utmanande miljö med långtgående regulatoriska krav.

FCH arbetar med kunder i alla segment, från marknadens största bolag till mindre aktörer som behöver tillgång till marknadens ledande experter. Som enda konsultbolaget i Norden som samlar nästan enbart senior kompetens är FCH:s kunderbjudande unikt. 

E-post: info@financialconsultinghub.com

Växel: +46 8 280 818

Det går också bra att kontakta Peter Larsson, VD på The Financial Consulting Hub, för vidare information.

E-post: peter.larsson@financialconsultinghub.com

Mobil: +46 73 562 51 89

 

Mer från Financial Consulting Hub

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Financial Consulting Hub och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?