1515
Annons

Krav på humanare AI – teknologin har rusat fram för snabbt

AI-tekniken har sprungit förbi de humanistiska aspekterna av framtidens intelligens som har hamnat efter. 

Det slog panelen fast vid ett seminarium på Di:s scen på tisdagen. 

Foto:Jack Mikrut

AI-revolutionen är påtaglig redan nu men det är framför allt i framtiden som de stora förändringarna kommer att ske. Det kan handla om självkörande bilar och smart hus. 

Många av de dataprogram vi dagligen använder AI. 

Det är inte bara företag som kommer påverkas av den artificiella intelligensen. Det kommer påverka offentlig sektor, politik och inte minst oss de vanliga medborgarna. 

”Den vanliga definitionen är teknik för att bygga system som är lika komplexa i sitt beslutsfattande som en människa. Det vi egentligen gör är att bygga system som inom ett smalt området hanterar beslut som är extremt mycket mer komplexa än en människa kan göra redan nu. Och så bortser man från det som har med känslor att göra”, säger Per Wallentin, vd på Knowit KNOW +2,47% Dagens utveckling

Anna Felländer, medgrundare AI Sustainability Center, förklarar att AI är annorlunda gentemot annan teknik av flera anledningar. Dels för att algoritmerna är självlärande, men också för att det finns låg transparens och förklarbarhet och att regelverket släpar efter. 

”Här behöver företagen ta vid. Egentligen kan man säga att teknologin har rusa lite för snabbt. Den forskningen och appliceringen av AI har handlat mest om ingenjörs-AI och den andra sidan av myntet, humanistisk-AI, har inte fått lika mycket uppvaktning”, säger Anna Felländer. 

På grund av det syns det ”fallgropar”, anser hon. De kallar det för en ny typ av förorening som är risker som integritetskränkningar, diskriminering och att man manipulerar människors svagheter. 

”Egentligen har det tryckts in AI för snabbt i existerande företagsmodeller”, säger hon.  

Andreas Aurelius, enhetschef på Vinnova, håller med Anna Felländer. 

”AI och digitaliseringen möjliggör en transformation. När vi är mitt inne i den måste vi samtidigt jobba med teknikutveckling och policyutveckling och det är oerhört utmanande att göra det samtidigt. Det kräver väldigt mycket samverkan, samarbeten och diskussioner”, säger Andreas Aurelius. 

Han berättar att när han nyligen besökte Google och Amazon och Facebook och andra stora techbolag, såg man att de har utmaningar med jämställdhet, utmaningar att rekrytera kvinnor samt att de har väldigt homogen personal.

”Tekniken utvecklas ingenjörsmässigt och de andra aspekterna som är viktiga kanske man inte får in. Det ger utmaningar och det är det som vi kanske behöver diskutera”, säger Andreas Aurelius. 

Förutom Per Wallentin, Andreas Aurelius och Anna Felländer var även Ishtar Touailat, AI- och innovationschef Techbuddy samt Fredrik Heintz, AI-forskare, Linköpings Universitet, med i panelen. 

Citat från scenen

Ishtar Touailat, AI- och innovationschef, Techbuddy.
Ishtar Touailat, AI- och innovationschef, Techbuddy.Foto:Jack Mikrut

Ishtar Touailat, AI- och innovationschef, Techbuddy:  
”Majoriteten av alla produkter och tjänster i dag, vare sig det är AI eller någon annan teknologi, är skapat för män, men som är gjorda för kvinnor och män. Hela produktledet och värdekedjorna behöver man diskutera för att kunna få bort och eliminera risker för partiskhet.”

Per Wallentin, vd, Knowit.
Per Wallentin, vd, Knowit.Foto:Jack Mikrut

Per Wallentin, vd, Knowit:
”Om du bara har män i 48-års åldern, som mig då, som har samma bakgrund så är det klar att du får en typ av perspektiv. Har du olika typer av bakgrunder eller olika erfarenhet från samhället eller livet då blir det antagligen ett mycket bättre system.”

Fredrik Heintz, AI-forskare, Linköpings Universitet.
Fredrik Heintz, AI-forskare, Linköpings Universitet.Foto:Jack Mikrut

Fredrik Heintz, AI-forskare, Linköpings Universitet:
”För det första ska AI vara människor centrerat. AI i sig är inte målet utan det är ett medel att förbättra för oss som medborgare och konsumenter. Och AI måste gå att lita på.”

Andreas Aurelius, Enhetschef, Vinnova.
Andreas Aurelius, Enhetschef, Vinnova.Foto:Jack Mikrut

Andreas Aurelius, Enhetschef, Vinnova:
”AI kan både bidra till att försämra situation kring jämställdhet men också bidra till att vi blir bättre på det. Har du en tanke och strategi och vet hur man ska göra så kan det förbättras.” 

Anna Felländer, Medgrundare, AI Sustainability Center.
Anna Felländer, Medgrundare, AI Sustainability Center.Foto:Jack Mikrut

Anna Felländer, Medgrundare, AI Sustainability Center:
”Vi ska leda AI, inte tvärt om. Problemet är att målvariablerna är oftast ökade klickengagemang, vinst, försäljning, och längst vägen tar algoritmen beslut som har en etisk karaktär.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?