1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Krav på hållbarhetsarbete bland börsbolag

På måndagen bjöd den skånska mötesarenan Financial Meetings Øresund in till en kapitalmarknadsfrukost i Malmö på temat klimat och hållbarhet. 

Ämnet väckte diskussioner om behovet av en mer standardiserad redovisning kring hållbara investeringar bland börsbolagen.

Pontus Herin med Emma Ihre, Mannheimer Swartling, Ulrika Renstad, affärsutvecklingschef på Nasdaq Nordic, Annika Winsth, chefsekonom Nordea och Danske banks globala hållbarhetschef Ulrika Hasselgren.
Pontus Herin med Emma Ihre, Mannheimer Swartling, Ulrika Renstad, affärsutvecklingschef på Nasdaq Nordic, Annika Winsth, chefsekonom Nordea och Danske banks globala hållbarhetschef Ulrika Hasselgren.Foto:Emil Malmborg

Globala klimat- och miljöutmaningar är några av vår tids största ödesfrågor. Mot den bakgrunden lyfte den skånska mötesarenan Financial Meetings Øresund de svenska börsbolagens roll i utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle, vid ett välbesökt seminarium i kongresscentret Malmö Live.

Med rubriken ”Hållbart bolag garanterar hållbar investering?” höll Emma Inre, hållbarhetschef på Mannheimer Swartling i taktpinnen för ett panelsamtal med Nordeas chefsekonom Annika Winsth, Danske banks globala hållbarhetschef Ulrika Hasselgren samt Ulrika Renstad, affärsutvecklingschef på Nasdaq Nordic.

”Man kan göra mer för att åstadkomma förändring än att lyfta signalvärden kring plastsugrör, plastpåsar och elcyklar”, sa Annika Winsth och tog bladet från munnen beträffande politikens möjligheter att göra skillnad:

”Det är näringslivet som driver utvecklingen, inte politiken. Här borde politiker i större utsträckning luta sig mot expertis inom näringslivet, för att ringa in de styrmedel som krävs för att driva kapitalmarknaden mot ett djupare hållbarhetsarbete.”

Ulrika Hasselgren pekade på det allt mer vidgade hållbarhetsbegreppet, som omfattar en mängd beståndsdelar med olika uttryck kring hållbarhet.

”Det här måste landa i någon form av kompass som vi lättare kan förhålla oss till. Som kapitalförvaltare är det jätteviktigt för oss att vi kan ge våra kunder tydligare information om bolagens hållbara investeringar”, sa Ulrika Hasselgren.

I dag ställs det inga direkta hållbarhetskrav bland börsbolagen på Nasdaq Nordics handelsplattformar. I stället har börsen tagit fram en guide med vägledande underlag till bolag som vill bättra på sitt hållbarhetsarbete.

”Vi har jobbat med de här frågorna i tiotalet år. Men det stora arbetet ligger hos respektive bolag som själva får jobba in det som man vill ha med i sin affärsmodell”, sa Ulrika Renstad som menade att börsbolagen har stor anledning att anamma rekommendationerna i Nasdaqs guide:

”Framöver kommer investerarna att ställa högre hållbarhetskrav på publika bolag.”

För Annika Winsth var det andra gången under förmiddagen som hon tog plats på scenen. I en tidigare programpunkt intervjuades hon av Pontus Herin, reporter och programledare på Dagens Industri som är nybliven mediepartner till Financial Meetings Øresund.

Den diskussionen tog fasta på stora världspolitiska händelser med kommande utmaningar för Sverige och den internationella ekonomin. Bland annat USA-Iran-krisen, och den nyligen tecknade första delen i handelsavtalet mellan USA och Kina.

”Många går på tårna och et kommer att bli fortsatt skakigt med ländernas fortsatta förhandlingar”, sa Annika Winsth som trots allt inte ser några djupare svackor framför sig, åtminstone inte på kort sikt.

Hon menade att USA:s president, Donald Trump, har siktet inställt på att vinna höstens presidentval och att han således fram till dess är mån om att konjunkturen och aktiemarknaden håller sig lugna.

Samtidigt tonade Annika Winsth ner risken med utbrotten av det nya Coronoviruset, som hittills har lett till en snabb ökning av antalet smittade människor i framför allt Kina:

”Den här typen av virusutbrott påverkar sällan finansmarknaden.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?