Annons

Krav på EU-lagar för smarta robotar

Dagens lagar är inte anpassade till ett samhälle med självkörande bilar och robotar som "tänker" och är smartare än människan.
EU-parlamentet tar nu ett första steg mot en robotlagstiftning.

"Vi står inför en samhällsekonomisk revolution, som kan förändra ekonomin lika mycket som ångmaskinen gjorde på sin tid. Det är helt uppenbart att den lagstiftning som var tillräcklig för 1900-talet, den kommer inte att räcka till nu när vi får den här robotutvecklingen, säger EU-parlamentarikern Max Andersson (MP)." Många frågor

I ett och ett halvt år har en arbetsgrupp analyserat frågor om robotar och artificiell intelligens (AI). Vems är exempelvis ansvaret om en robot är inblandad i en olycka och det är robotens fel? Vem betalar skadeståndet eller försäkringspengarna? Och vilka risker finns om forskare och företag utvecklar självlärande maskiner som blir mer intelligenta än sina skapare? Något som kan låta som science fiction, men kan bli verklighet om en inte alltför avlägsen framtid.

"Det vore katastrofalt dumt att inte tänka till innan, säger Max Andersson."

På torsdagen röstade EU-parlamentets rättsliga utskott med stor majoritet för att uppmana EU-kommissionen att gå vidare med robotlagstiftning på en rad områden. I februari ska hela parlamentet ta ställning i frågan.

Det hela är ett eget initiativ från EU-parlamentets sida, och sådana har en tendens att hamna i någon skrivbordslåda hos EU-kommissionen utan vidare åtgärd. Men i det här fallet har kommissionens medarbetare varit delaktiga i processen och följt arbetsgruppens arbete.

EU-parlamentarikerna anser att det är särskilt angeläget att EU-kommissionen tar tag i frågan om självkörande bilar. De förespråkar en försäkringsmodell så att trafikoffer slipper långa och osäkra rättsprocesser.

Redan finns exempelvis schackdatorer, industrirobotar och chattrobotar som svarar på mobilanvändares frågor, men de har alla det gemensamt att de är bra på en avgränsad specifik uppgift.

Riskerna som en del ser med AI handlar framför allt om vad som händer om forskarna lyckas utveckla maskiner som lär av sina erfarenheter och snabbt blir smartare och smartare. Forskare som Stephen Hawking hävdar att det både skulle kunna bli mänsklighetens största framgång — och undergång.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?