1515

Kraftmätning i lyxklassen – eldrivna familjebussen kör 30 mil på en laddning

Mercedes-Benz andra elbil efter ­suven EQC rullar ut på ny mark. Det har hittills saknats eldrivna mini­bussar med lyx­känsla bland de laddbara ­alternativen, men nu kommer EQV som ­erbjuder plats för sex till åtta personer och ändå finns det gott om utrymme för bagage. 

Mercedes-Benz eldrivna minibuss EQV har plats för 6-8 personer och det går dessutom in gott om bagage. Den kan köras 30 mil på en laddning. I navigationen får man förslag på lämpliga laddstationer utmed vägen.
Mercedes-Benz eldrivna minibuss EQV har plats för 6-8 personer och det går dessutom in gott om bagage. Den kan köras 30 mil på en laddning. I navigationen får man förslag på lämpliga laddstationer utmed vägen.Foto:Mercedes-Benz AG – Global Communications Mercedes-Benz Cars & Vans

Den kan användas för ett klimatsmart rullande affärsmöte, som hotellshuttle ­eller taxiverksamhet. Mercedes-Benz marknadsför den också som en familjebuss. Vill man låta barnen åka rymligt och ­bekvämt passar den utmärkt.

Mercedes-EQV är en bil där passagerar­upplevelsen är superb. Från det att man kliver in genom den stora öppningen, efter att skjutdörrarna öppnats elektriskt, till det att man sjunker ner i de breda sätena. Att det finns skjutdörrar på båda sidor förenklar för alla. De bara glider upp utan ansträngning. Den stora bagageluckan öppnas ­också elektriskt med nyckeln. Uppfälld ger ­luckan regnskydd när man lastar. Är det trångt bakom bilen finns det också en mindre lucka.

I bagageutrymmet går det att lasta över ­tusen liter. Det går också att ställa in en resväska i kupén om man skulle ha väldigt mycket bagage. EQV finns i två längder, den som heter lång och mäter 5,14 meter och extralång som är 23 centimeter längre.

Foto:Mercedes-Benz AG – Global Communications Mercedes-Benz Cars & Vans

Där vanliga V-klass har sin kardanaxel ligger batteripacket i EQV, vilket gör att det inte inkräktar på utrymmet för passagerarna. V-klass är bakhjulsdriven medan el­bilen är framhjulsdriven.

Batteriet är på totalt 100 kWh där man har 90 kWh för själva körningen. Räck­vidden är enligt de officiella siffrorna ­mellan 30 och 38 mil enligt den tuffare körcykeln WLTP. Men jag lyckades aldrig komma längre än 30 mil på en laddning. Det ­kyliga och blöta höstvädret påverkar hur mycket ström bilen drar, liksom vilka vägar man kör på och i vilken fart.

Bilen klarar snabbladdning upp till 110 kW. Då tar det runt 45 minuter att ladda från 10 till 80 procent av batteriet. De ­flesta snabbladdare är på 50 kW och vid testtillfället tog det två timmar att få fullt från 5 procents batteri.

Ljussättningen i kupén gör resan ombonad. Det är lätt att bli populär som chaufför när man rattar en EQV. Det här exemplaret har en tresitssoffa längst bak och två fåtöljer med armstöd i mittenraden. Passagerarna kan sträcka ut benen på alla platser, men allra mest från ytterplatsen i soffan där bak där det är tomt framför. Det går till och med att få en bäddbar soffa om man så önskar. Skenorna i golvet gör att inredningen kan ändras om man vill sitta mitt emot ­varandra i stället för på rad. Det finns också ett bordspaket att välja till.

Foto:Mercedes-Benz AG – Global Communications Mercedes-Benz Cars & Vans
Foto:Mercedes-Benz AG – Global Communications Mercedes-Benz Cars & Vans

Man känner sig mäktig på vägen i kraft av bilens storlek, men körupplevelsen har en del i övrigt att önska. Det är ju ingen personbil, så det är naturligt att den inte har de egenskaperna. Men jag hade önskat mig en mjukare gång. 

Motorn ger 204 hästkrafter, vilket med det direkta vridmomentet gör att det finns kraft i gaspedalen och är lätt att göra omkörningar. Om man kommer upp i fart har den ett ganska högt vindljud, så även om det är en elbil är den inte tyst. Som standard gäller toppfarten 140 kilometer i timmen, men det finns ett tillval för att kunna köra 160 kilometer i timmen.

Som förare sitter man bekvämt, men det är för naket runt stolen. Mugghållare och förvaringsfack hamnar nere på golvet och gör att man knappt når.

En obegriplig detalj är varför Mercedes-­Benz har valt att ha en nyckel som ­måste vridas om för att starta. Det kanske finns någon nostalgisk tanke, men jag tycker bara att det känns onödigt och otidsenligt. ­Flera elbilar, som Polestar 2 och Tesla 3, har inte ens en startknapp – det är bara att lägga i körläget och dra iväg. 

Mercedes väljer gärna sina egna lös­ningar. Många gånger är det toppklass, men valet att ha farthållaren som en spak i stället för en knapp på ratten, som de ­flesta märken har valt, krånglar till det. Fart­hållaren sitter dessutom under spaken som styr vindrutetorkarna vilket gör det svårt att se. För vana Mercedesförare sitter handgreppet så klart i muskelminnet, men knapp på ratten är så mycket enklare.

Mercedes skryter om sitt eget operativ­system MBUX och menyerna på pekskärmen är lättbegripliga och fungerar bra. Sämre är det med röststyrningen. Den ska gå att anropa med ”Hej Mercedes”, men i den här bilen var röstassistenten lomhörd. Jag fick ofta upprepa flera gånger i allt skrikigare ton innan assistenten vaknade och frågade vad den kunde hjälpa till med. Och den var ­inget vidare på att hjälpa till, kunde inte höja värmen, inte höja volymen. Ringa mamma då? Jag vet inte vem mamma är, var svaret. När jag sa enskilda namn klarade den dock av att föreslå personer i kontaktlistan. Irriterande att röststyrningen är så opålitlig. 

Foto:Mercedes-Benz AG – Global Communications Mercedes-Benz Cars & Vans

Att Mercedes valt att inte ha några USB-uttag utan bara mini-USB (vilket jag dumt nog inte kollat upp före en längre färd), gav plötsligt en ny dimension av räckviddsångest. Min mobiltelefon gick därmed inte att ladda under resan. När det väl var dags för laddstopp med bilen var mobilen död. Lätt panikkänsla! Utan mobilen, där de olika laddapparna finns, går det inte att starta laddningen. Jag hade inga ladd­brickor eller kort med, utan har vant mig vid att bara använda apparna. Lösningen blev ett besök på ett snabbmatsställe för att ladda mobilen och sedan gå ut och sätta i gång laddningen till bilen. 

EQV är en bil som ligger rätt i tiden eftersom den utsläppsfritt kan transportera många människor. Det höga inköpspriset kan dock verka avskräckande. En diesel­driven V-klass, som EQV bygger på, börjar på priser strax över 500 000 kronor. För att få den batteridrivna EQV får man lägga på drygt 350 000 kronor. Testbilen som jag kört kostar över miljonen. Men den största vinsten med elbilar, förutom att man är snällare mot klimatet, är också att bränslekostnaden blir lägre. Kan du ladda hemma går det att få ner milpriset till runt 4,50 kronor och då blir det en mer gynnsam ­kalkyl.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?