1515

Kraftjättarna varnar för ny värre elkris: ”Oerhört bråttom”

Risken är stor att sommarens dramatik med extrema prisområdesskillnader samtidigt som elförsörjningen hotades kommer att upprepas och då kan bli ännu värre. Den varningen utfärdar Vattenfall, Fortum och Uniper. De stora elproducenterna anser att såväl Svenska Kraftnät som politikerna snabbt måste agera.

Johan Svenningsson, vd för svenska verksamheten på tyska Uniper, Torbjörn Wahlborg, produktionschef på statliga kraftbolaget Vattenfall, och energiminister Anders Ygeman.
Johan Svenningsson, vd för svenska verksamheten på tyska Uniper, Torbjörn Wahlborg, produktionschef på statliga kraftbolaget Vattenfall, och energiminister Anders Ygeman.Foto:Pressbild/Bo Håkansson, Bilduppdraget/TT
Marginalerna i den svenska elförsörjningen krymper bland annat på grund av att flera kärnkraftsreaktorer släcks ned för gott av ekonomiska skäl. På bilden syns Ringhals 1, som enligt planerna stängs senast vid årsskiftet, och Ringhals 2, som togs ur drift vid nyår i fjol.
Marginalerna i den svenska elförsörjningen krymper bland annat på grund av att flera kärnkraftsreaktorer släcks ned för gott av ekonomiska skäl. På bilden syns Ringhals 1, som enligt planerna stängs senast vid årsskiftet, och Ringhals 2, som togs ur drift vid nyår i fjol.Foto:Björn Larsson Rosvall/TT
Redan 2015 beslutades att Ringhals 1 och 2 ska förtidsavvecklas. Reaktorerna stängs 2020 respektive 2019. Enligt statliga Vattenfall, som är huvudägare, finns inte förutsättningar för att med lönsamhet fortsätta driften.
Redan 2015 beslutades att Ringhals 1 och 2 ska förtidsavvecklas. Reaktorerna stängs 2020 respektive 2019. Enligt statliga Vattenfall, som är huvudägare, finns inte förutsättningar för att med lönsamhet fortsätta driften.Foto:Annika Örnborg

Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.

  • Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.

Saknar du en prenumeration? Bli prenumerant

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?