Annons

Kraftjättarna varnar för ny värre elkris: ”Oerhört bråttom”

Risken är stor att sommarens dramatik med extrema prisområdesskillnader samtidigt som elförsörjningen hotades kommer att upprepas och då kan bli ännu värre. Den varningen utfärdar Vattenfall, Fortum och Uniper. De stora elproducenterna anser att såväl Svenska Kraftnät som politikerna snabbt måste agera.

Johan Svenningsson, vd för svenska verksamheten på tyska Uniper, Torbjörn Wahlborg, produktionschef på statliga kraftbolaget Vattenfall, och energiminister Anders Ygeman.
Johan Svenningsson, vd för svenska verksamheten på tyska Uniper, Torbjörn Wahlborg, produktionschef på statliga kraftbolaget Vattenfall, och energiminister Anders Ygeman.Foto:Pressbild/Bo Håkansson, Bilduppdraget/TT
Marginalerna i den svenska elförsörjningen krymper bland annat på grund av att flera kärnkraftsreaktorer släcks ned för gott av ekonomiska skäl. På bilden syns Ringhals 1, som enligt planerna stängs senast vid årsskiftet, och Ringhals 2, som togs ur drift vid nyår i fjol.
Marginalerna i den svenska elförsörjningen krymper bland annat på grund av att flera kärnkraftsreaktorer släcks ned för gott av ekonomiska skäl. På bilden syns Ringhals 1, som enligt planerna stängs senast vid årsskiftet, och Ringhals 2, som togs ur drift vid nyår i fjol.Foto:Björn Larsson Rosvall/TT
Redan 2015 beslutades att Ringhals 1 och 2 ska förtidsavvecklas. Reaktorerna stängs 2020 respektive 2019. Enligt statliga Vattenfall, som är huvudägare, finns inte förutsättningar för att med lönsamhet fortsätta driften.
Redan 2015 beslutades att Ringhals 1 och 2 ska förtidsavvecklas. Reaktorerna stängs 2020 respektive 2019. Enligt statliga Vattenfall, som är huvudägare, finns inte förutsättningar för att med lönsamhet fortsätta driften.Foto:Annika Örnborg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Vänligen notera att fr.o m 1 februari 2023 är det vårt koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, vi uppdaterar då personuppgiftspolicyn och användarvillkoren.

Innehåll från GleSYSAnnons

Så ger suveräna moln digital kontroll

Fredrik Dobber, kommersiell chef på GleSYS
Fredrik Dobber, kommersiell chef på GleSYS

Striktare regelefterlevnad för lagring och skötsel av data inom EU ställer ultimatum på företag och offentlig verksamhet - få kontroll med suverän molnlösning.

Datasuveränitet handlar kort om att lagrad information lyder under de lagar där informationen befinner sig. Suveränitet har under den senaste tiden fått stor uppmärksamhet på grund av det geo- och säkerhetspolitiska läget, men också på grund av de fortsatt snåriga regelverken.     

– Idag är nog alla överens om att verksamhetens data är en viktig strategisk resurs, vilket gör att frågan om kontroll har hamnat högt upp på mångas bord, säger Fredrik Dobber, kommersiell chef på GleSYS, ett av Nordens ledande hostingbolag.

Läs mer om Glesys

Legal labyrint kring lagring i molnet

Företag och offentliga verksamheter lagrar allt mer information i publika molnlösningar - en marknad som domineras av de amerikanska jättarna. Mängden data som sparas i molnet har drivit på behovet av tydliga lagar som sätter krav på datakontroll. 

Bland annat påverkar EU:s Data Act, Dataskyddsförordningen (GDPR) och Schrems II hanteringen av data mellan EU:s medlemsländer och mellan EU och länder som inte är medlemmar.  

– Spelreglerna för hur företag inom EU bör hantera sin data kan se olika ut beroende på verksamhet, men trycket på att skapa kontroll är gemensam för alla som vill uppfylla regelefterlevnad, säger Fredrik Dobber.

EU-kommissionen har utropat åren 2020-2030 till Europas ”digitala decennium” och en viktig utmaning under denna period är att säkra europeisk digital suveränitet, som bland annat fortsatt betyder att ”känslig data” inte får lämna EU. Och även om det nu finns en politisk överenskommelse om dataöverföring mellan EU och USA, finns det ännu inget dokument kring hur förslaget ser ut.

– Det är tredje försöket att få till ett regelverk kring hur data ska kunna delas mellan EU och USA, men det är i dagsläget väldigt svårt att se hur en överenskommelse ens kommer att kunna ta form, i och med Data Act och Data Governance Act kräver att kritisk data stannar på suverän mark, förklarar Fredrik Dobber.

Molntjänst på suverän mark

Alla turerna kring regler för behandling av känslig data har ökat efterfrågan på suveräna molnlösningar, då både privata företag och offentliga verksamheter vill undvika att data hamnar i osäkerhet, eller att främmande makt kan komma åt informationen. Med en suverän molnlösning kan du lita på att på att din data hamnar i en pålitlig miljö och stannar på suverän mark.

– Med tanke på det ökade fokuset på datasuveränitet skulle företag och offentliga verksamheter behöva se över sin molnstrategi och använda suveräna molnlösningar för känslig data, säger Fredrik Dobber och tillägger att det i grunden handlar om att få kontroll, slippa de legala turerna och per automatik följa regelverken.

Läs mer om regelefterlevnad hos Glesys

Om GleSYS
GleSYS AB erbjuder IT-infrastruktur som tjänst (IaaS) inom branscher med höga krav på tillgänglighet och upptid. Bolaget äger och driftar tre egna datacenter, i Falkenberg Stockholm och Oulu i Finland.

GleSYS AB är certifierade enligt ISO 9001, 14001, 27001 – internationellt erkända standarder för kvalitetsledningssystem, miljö och informationssäkerhet.

Mer från GleSYS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GleSYS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera