1515

Kraftigt vinsttapp för oljejätten – börsras i Egypten

Den egyptiska börsen rasade 8 procent på söndagen, efter att landets regering beslutat om åtgärder för att hindra spridningen av coronaviruset. 

I Saudiarabien meddelade oljebolaget Aramco att man drar ner på planerade investeringar 2020, samtidigt som man rapporterade vinsttapp för 2019.

I Saudiarabien meddelade oljebolaget Aramco att man drar ner på planerade investeringar 2020.
I Saudiarabien meddelade oljebolaget Aramco att man drar ner på planerade investeringar 2020.Foto:Amr Nabil

När börserna i Mellanöstern öppnade efter helgen på söndagen föll den egyptiska börsen kraftigt. På förmiddagen svensk tid hade det ledande indexet EGX30 backat med 8 procent.

Landets regering har meddelat att skolor och universitet ska stänga i två veckor för att hindra spridningen av coronaviruset, och har i likhet med andra länder förbjudit stora evenemang.

På övriga börser i Mellanöstern var utvecklingen blandad. I Saudiarabien var Tadawul All Share-index så gott som oförändrat.

Saudia Aramco publicerade sitt helårsresultat för 2019, det första som noterat bolag. Nettovinsten föll med 21 procent jämfört med föregående år, och landade på 88 miljarder dollar. Förra året delade man ut 73,2 miljarder dollar till aktieägarna. För i år väntas utdelningarna hamna något högre.

Bolaget har dragit ner nivån på planerade investeringar för 2020 på grund av coronaviruset. Investeringarna kommer att ligga på 25-30 miljarder dollar i stället för 35-40 miljarder som angavs i prospektet inför börsnoteringen i fjol, skriver Bloomberg.

Aktien föll som mest en halv procent efter rapporten med hade på förmiddagen återhämtat sig, men har tappat cirka 12 procent efter raset i oljepriset för en vecka sedan.

I Förenade Arabemiraten hade börserna på söndagsförmiddagen svensk tid fallit med cirka 3 procent, trots löften om stödpaket för att stötta ekonomin.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?