1515

Kraftigt upp efter amerikansk skattereform

Stockholmsbörsen steg kraftigt på bred front under måndagen. Investerarna kunde glädjas åt den amerikanska skattereformen som gav bränsle åt uppgången. Även på de ledande Europabörserna noterades ordentliga kursuppgångar, men med Londonbörsen lite grand på efterkälken.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid stängning upp 1,5 procent till 1.617. Omsättningen nådde 15,9 miljarder kronor.

Börserna i Europa backade skarpt strax före fredagsstängningen på rapporter om att förre amerikanske nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn var villig att vittna mot president Donald Trump som skulle ha instruerat honom att ta kontakt med företrädare för Ryssland.

Men den amerikanska senaten har gett grönt ljus åt en skattereform som bland annat sänker bolagsskatten från 35 procent till 20 procent från och med 2019, vilket aktiemarknaden uppenbarligen tog fasta på.

Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation för H&M HM B -0,5% Dagens utveckling till sälj från neutral. Riktkursen har också sänkts, från 220 till 177 kronor. H&M hängde inte med i den allmänna börsuppgången utan stängde upp 0,4 procent till 196:20 kronor.

Essity ESSITY B +0,21% Dagens utveckling och Skanska SKA B -1,51% Dagens utveckling steg båda över 3 procent och hade därmed bäst utveckling bland de mest handlades storbolagen.

Tuffare hade Fingerprint Cards FING B -1,04% Dagens utveckling det med en tillbakagång på 1,3 procent.

ABB ABB -0,38% Dagens utveckling steg drygt 2 procent sedan Deutsche Bank höjt sin rekommendation till köp.

Nokia NOKIA SEK -0,32% Dagens utveckling backade nästan 3 procent efter att Exane sänkt sin rekommendation underperform.

Intrum INTRUM -0,74% Dagens utveckling Justitia har köpt det italienska företaget CAF för cirka 200 miljoner euro. I köpet ingår även en stor skuldportfölj i form av ett bolag inom riskkapitalbolaget Lone Star Funds Intrum-aktien steg knappt 4 procent.

Lundin Mining LUMI +1,74% Dagens utveckling retirerade lite under 3 procent sedan Credit Suisse sänkt sitt råd till neutral efter förra veckans prognoser från gruvbolaget som inte alls föll i god jord hos investerare.

Catena CATE -0,74% Dagens utveckling Media köper alla affiliate-relaterade tillgångar i Baybets för initialt 26,5 miljoner euro tillsammans med tilläggsköpeskillingar på högst 63,5 miljoner. Catena Media stärktes drygt 1 procent.

Fastighetsbolaget Catena gynnas av en ökad e-handel och aktien är köpvärd på ett års sikt, skriver Dagens Industri. Catena-aktien steg närapå 5 procent.

Köp Bure, men avvakta Alltel, Ratos, Recipharm och Insplanet. Det skrev Börsveckan i sitt senaste nummer. Bure steg 4,7 procent medan Alltele handlades ned 0,5 procent. Recipharm och Ratos sågs upp 3,2 respektive 0,8 procent medan Insplanet föll 3,5 procent.

Atrium Ljungberg var upp över 3 procent efter att ABG höjt sin rekommendation till köp.

Smart Eye rusade upp 43 procent som en av måndagens vinnare. Eyetrackingbolaget har tillsammans med en "ledande Tier1-leverantör" blivit utvald som leverantör av andra generationens eyetracking till en europeisk tillverkare av premiumbilar.

Graf: OMXS30 måndagen den 4 december

image

Källa: Infront


Innehåll från VertivAnnons

Snåla inte på datacentret om ni vill ha flexibelt distansarbete

På många företag kommer de närmaste åren att präglas av distansarbete och av hybridmodeller, med en blandning av närvaro på kontoret och arbete i hemmiljö. Ju mer flexibel individen kan vara, desto hårdare får servrarna i datacentren jobba. Det ställer krav på investeringar av olika slag.

Fördelarna med ökat distansarbete är uppenbara, för att sammanfatta handlar det om att säkra den nödvändiga effektivisering som krävs för att överleva som företag. Ericssons planer är bara ett exempel av många på vad som händer. Ökad lönsamhet kan även komma från lägre kontorshyror, lägre elräkningar och liknande. PwC har undersökt detta fenomen och listar ett flertal aspekter som kanske inte är uppenbara. Även enklare rekrytering bidrar till att minskade utgifter.

Mer distansarbete kräver mer investeringar. Några är uppenbara, till exempel att medarbetarna behöver rejäla och stryktåliga bärbara datorer och tillgång till stabila IT-lösningar för videokonferenser, samarbete med mera. Andra nödvändiga investeringar är svårare att identifiera, som att det krävs nya, och ofta dyra, lösningar för åtkomst och IT-säkerhet.

Så uppgraderar du företagets nätverk

Den typ av investeringar som är lättast att missa är troligtvis det faktum att det krävs mer muskler i våra datacenter. I många fall är det en fråga för tjänsteleverantörer och molnföretag. Men många företag har fortfarande egna datacenter, inte sällan för de mest centrala verksamhetsområdena. Dessa datacenter belastas hårdare idag. Hur mycket varierar, men uppgifter om ökningar på 30 procent är inte ovanliga.

Det kan kanske tyckas konstigt att mer IT-aktivitet långt bort från datacentren innebär att datacentrens kapacitet och driftsäkerhet måste förstärkas. Men utan tillförlitliga knutpunkter i form av datacenter kommer den distribuerade teknikanvändning som är en följd av distansarbetestrenden att fungera sämre och vara mer osäker. 

– Det handlar inte bara om fler servrar för beräkning, fler diskar för lagring av data och större switchar för kommunikation via nätverk och internet. Kraftfullare och mer tillförlitliga lösningar för elförsörjning och stabila lösningar för kylning är lika viktiga säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv. 

Förutom traditionella stora datacenter blir det allt vanligare med nya, ofta mindre, anläggningar som byggs ute i kanten av nätverken (det som brukar kallas för edge computing). De knyter samman användare och centrala datacenter. Det ställs ofta speciella krav på den här typen av anläggningar, till exempel på grund av utrymmesbrist. Vertiv som är en ledande leverantör av utrustning för datacenter märker av det här på flera sätt: 

– Många nya datacenter som blir knutpunkter för nätverkstrafik kommer att köras på full kapacitet. All värme som genereras på grund av detta ställer stora krav på kylning, säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv.

Det ökade trycket på datacenter är bara ett exempel på indirekta följder vad gäller krav på utrustning till datacenter i pandemins svallvågor. Men den är viktig att ha i bakhuvudet när man planerar nästa års budget. 

Mer information om Vertivs Edge lösningar

Om Vertiv 

Fakta

Vertiv är en ledande leverantör av hårdvara, mjukvara, analyser och tjänster för datacenter. Sortimentet innefattar produkter för energiförsörjning, kylning och IT-infrastruktur, samt tjänster för allt från molnet till ytterkanterna av nätverken. Fokus ligger förutom på kostnadseffektivitet på tillgänglighet och hållbarhet. Vertivs huvudkontor ligger i Columbus, i Ohio i USA. Företaget har cirka 20 000 anställda och bedriver verksamhet i fler än 130 länder däribland Sverige.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vertiv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?