Annons

Kraftigt ökande läckor från telebolag

Svenska teleoperatörer och internetbolag läckte i fjol kundinformation mer än dubbelt så mycket som under 2015 – antalet rapporterade händelser ökade från 24 till 52.

"Vi tror att det finns ett stort mörkertal", säger Anna Montelius, jurist på Post- och telestyrelsens avdelning för integritetsfrågor, till Dagens Nyheter.

Ett exempel är Telia som läckt kunders lösenord på grund av ett fel sitt it-system. Läckan, som pågått sedan oktober 2014, upptäcktes i mars 2016.

Enligt bolaget ingick runt 32 700 aktiverade kundkonton på webbtjänsten Mitt Telia i det sårbara systemet, varav cirka 3 600 var i verklig fara, skriver DN. Drabbade kunder fick sina konton stängda och tvingades byta lösenord.

Att antalet inrapporterade incidenter ökat så markant kan hänga ihop med att bolagen blivit mer benägna att anmäla läckor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?