Annons

Kraftigt minskat förtroende för C och L

Tre av fyra väljare uppger att deras förtroende för ledande politiker har minskat efter höstens regeringsförhandlingar, visar en undersökning från Demoskop/Expressen. Sämst tycker väljarkåren att Centerpartiet skött sig, följt av Liberalerna. 

Annie Lööf (C).
Annie Lööf (C).Foto:Jonas Ekströmer/TT

Snart fyra månader har gått sedan valet och Sverige har ännu ingen regering. I januari väntas ett avgörande, men väljarna är kritiska till politikernas agerande.

Höstens utdragna förhandlingar har tärt på förtroendet. Det visar en ny undersökning från Demoskop, framtagen på uppdrag av Expressen.

Enligt resultatet uppger hela 75 procent av de röstberättigade att deras förtroende för ledande politiker har minskat “något” eller “påtagligt”.

I denna grupp är man mest kritisk till Centerpartiet, som 85 procent av tycker har skött sig dåligt.

“Bland dem som menar att processen har försvagat deras förtroende för ledande politiker är C-kritiken än mer påtaglig. I den gruppen är det hela 85 procent som anser att Centerpartiet har skött sig dåligt under processen”, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, till Expressen. 

Inte heller det andra mittenpartiet, Liberalerna, anses ha skött sig – med 74 procent som är kritiska. Därefter följer Moderaterna (54 procent kritiska), Socialdemokraterna (51 procent) och Miljöpartiet (50 procent). 

Minst kritisk är väljarkåren mot Sverigedemokraterna (26 procent), skriver Expressen. 

Då väljarna delas upp efter hur de röstar skiljer sig graden av kritik åt. Förtroendet för ledande politiker har minskat mest hos Sverigedemokraternas väljare, med 93 procent som säger sig ha tappat i tilltro till beslutsfattarna. Bland Moderaternas och Kristdemokraternas väljare är motsvarande siffra 77 procent. 

Minst kritiska är Centerpartiets och Liberalernas väljargrupper, där 16 procent svarar att deras förtroende minskat “påtagligt” och 36 procent säger att det minskat “något” – totalt 52 procent. 

Demoskops opinionschef menar att det här lugnande besked för C och L – åtminstone här och nu. 

“På kort sikt är det klart att man tröstas av att man har de egna väljarna med sig”, säger Peter Santesson till Expressen men framhåller samtidigt att tillväxten av väljare kan skadas av ilskan från allmänheten. 

Bland de rödgröna väljarna är det totalt 65 procent som säger sig ha fått “något” eller “påtagligt” minskat förtroende för ledande politiker. 

Den enda som får “ett klart godkänt betyg” i Demoskops undersökning är talman Andreas Norlén. Hela 64 procent av väljarna anser att han har skött sig bra under regeringsförhandlingarna. 

“Uppenbarligen uppfattar man att han inte bär skulden till den utdragna processen och har hanterat den på ett rimligt sätt utifrån sin roll och sina befogenheter”, säger Peter Santesson.

Undersökningen genomfördes 4–5 januari 2019. Totalt genomfördes 1.003 intervjuer i en slumpmässigt telefonrekryterad webbpanel.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?