ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kraftigt minskat förtroende för C och L

  • Annie Lööf (C). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tre av fyra väljare uppger att deras förtroende för ledande politiker har minskat efter höstens regeringsförhandlingar, visar en undersökning från Demoskop/Expressen. Sämst tycker väljarkåren att Centerpartiet skött sig, följt av Liberalerna. 

Snart fyra månader har gått sedan valet och Sverige har ännu ingen regering. I januari väntas ett avgörande, men väljarna är kritiska till politikernas agerande.

Höstens utdragna förhandlingar har tärt på förtroendet. Det visar en ny undersökning från Demoskop, framtagen på uppdrag av Expressen.

Enligt resultatet uppger hela 75 procent av de röstberättigade att deras förtroende för ledande politiker har minskat “något” eller “påtagligt”.

I denna grupp är man mest kritisk till Centerpartiet, som 85 procent av tycker har skött sig dåligt.

“Bland dem som menar att processen har försvagat deras förtroende för ledande politiker är C-kritiken än mer påtaglig. I den gruppen är det hela 85 procent som anser att Centerpartiet har skött sig dåligt under processen”, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, till Expressen. 

Inte heller det andra mittenpartiet, Liberalerna, anses ha skött sig – med 74 procent som är kritiska. Därefter följer Moderaterna (54 procent kritiska), Socialdemokraterna (51 procent) och Miljöpartiet (50 procent). 

Minst kritisk är väljarkåren mot Sverigedemokraterna (26 procent), skriver Expressen. 

Då väljarna delas upp efter hur de röstar skiljer sig graden av kritik åt. Förtroendet för ledande politiker har minskat mest hos Sverigedemokraternas väljare, med 93 procent som säger sig ha tappat i tilltro till beslutsfattarna. Bland Moderaternas och Kristdemokraternas väljare är motsvarande siffra 77 procent. 

Minst kritiska är Centerpartiets och Liberalernas väljargrupper, där 16 procent svarar att deras förtroende minskat “påtagligt” och 36 procent säger att det minskat “något” – totalt 52 procent. 

Demoskops opinionschef menar att det här lugnande besked för C och L – åtminstone här och nu. 

“På kort sikt är det klart att man tröstas av att man har de egna väljarna med sig”, säger Peter Santesson till Expressen men framhåller samtidigt att tillväxten av väljare kan skadas av ilskan från allmänheten. 

Bland de rödgröna väljarna är det totalt 65 procent som säger sig ha fått “något” eller “påtagligt” minskat förtroende för ledande politiker. 

Den enda som får “ett klart godkänt betyg” i Demoskops undersökning är talman Andreas Norlén. Hela 64 procent av väljarna anser att han har skött sig bra under regeringsförhandlingarna. 

“Uppenbarligen uppfattar man att han inte bär skulden till den utdragna processen och har hanterat den på ett rimligt sätt utifrån sin roll och sina befogenheter”, säger Peter Santesson.

Undersökningen genomfördes 4–5 januari 2019. Totalt genomfördes 1.003 intervjuer i en slumpmässigt telefonrekryterad webbpanel.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies