Kraftigt börsfall: Marknaden sågade jättens nya stimulanser

Rejält sänkta inkomstskatter och ökat budgetunderskott ska få fart på Indiens ekonomi. Men marknaden hade hoppats på mer vilket fick Bombay-börsen att falla kraftigt.

En man ber till en hinduisk gud på Bombay-börsen samtidigt som Indiens finansminister Nirmala Sitharaman presenterar budgeten.
En man ber till en hinduisk gud på Bombay-börsen samtidigt som Indiens finansminister Nirmala Sitharaman presenterar budgeten.Foto:Rafiq Maqbool

Indiens finansminister Nirmala Sitharaman har presenterat kraftigt sänkta inkomstskatter och ett större budgetunderskott för att få fart på landets bromsande ekonomi. Förhoppningen är att de sänkta skatterna ska få fart på konsumtionen i Indiens vars väntade BNP-tillväxt för året beräknas landa på 5 procent, den lägsta tillväxttakten på över ett årtionde. 

Men marknaden reagerade negativt eftersom många hoppades på mer stimulanser. S&P BSE Sensex index föll hela 2,4 procent under fredagen, det största fallet på över tre år, enligt Bloomberg.

”Det är inte det frontalangrepp med stimulanser som marknaderna hade hoppats på”, säger Rini Sen på Australia & New Zealand Banking Group till Bloomberg.

De sänkta inkomstskatterna väntas kosta den indiska staten 400 miljarder rupier, motsvarande nära 54 miljarder kronor. Enligt en rapport som finansminister Nirmala Sitharaman presenterade väntas BNP-tillväxten studsa upp till 6-6,5 procent för det kommande året.

”Det här är en budget som ökar inkomsterna och stärker köpkraften”, sade Nirmala Sitharaman i inledningen av sitt tal som pågick i över två och en halv timme.

Budgetunderskottet för det nuvarande budgetåret, som avslutas i mars, väntas uppgå till 3,8 procent, högre än det planerade underskottet på 3,3 procent. För nästa år planeras underskottet att uppgå till 3,5 procent av BNP, klart över målet på 3 procent. Underskotten ska finansieras med lån på 7.800 miljarder rupier, motsvarande 1.050 miljarder svenska kronor.

Kreditjätten Moodys varnar för att den indiska statsskulden redan är ”betydligt högre” än de andra länderna med kreditbetyget Baa.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?