ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Kraftigt börsfall: Marknaden sågade jättens nya stimulanser

  • En man ber till en hinduisk gud på Bombay-börsen samtidigt som Indiens finansminister Nirmala Sitharaman presenterar budgeten. Foto: Rafiq Maqbool

Rejält sänkta inkomstskatter och ökat budgetunderskott ska få fart på Indiens ekonomi. Men marknaden hade hoppats på mer vilket fick Bombay-börsen att falla kraftigt.

Indiens finansminister Nirmala Sitharaman har presenterat kraftigt sänkta inkomstskatter och ett större budgetunderskott för att få fart på landets bromsande ekonomi. Förhoppningen är att de sänkta skatterna ska få fart på konsumtionen i Indiens vars väntade BNP-tillväxt för året beräknas landa på 5 procent, den lägsta tillväxttakten på över ett årtionde. 

Men marknaden reagerade negativt eftersom många hoppades på mer stimulanser. S&P BSE Sensex index föll hela 2,4 procent under fredagen, det största fallet på över tre år, enligt Bloomberg.

”Det är inte det frontalangrepp med stimulanser som marknaderna hade hoppats på”, säger Rini Sen på Australia & New Zealand Banking Group till Bloomberg.

De sänkta inkomstskatterna väntas kosta den indiska staten 400 miljarder rupier, motsvarande nära 54 miljarder kronor. Enligt en rapport som finansminister Nirmala Sitharaman presenterade väntas BNP-tillväxten studsa upp till 6-6,5 procent för det kommande året.

”Det här är en budget som ökar inkomsterna och stärker köpkraften”, sade Nirmala Sitharaman i inledningen av sitt tal som pågick i över två och en halv timme.

Budgetunderskottet för det nuvarande budgetåret, som avslutas i mars, väntas uppgå till 3,8 procent, högre än det planerade underskottet på 3,3 procent. För nästa år planeras underskottet att uppgå till 3,5 procent av BNP, klart över målet på 3 procent. Underskotten ska finansieras med lån på 7.800 miljarder rupier, motsvarande 1.050 miljarder svenska kronor.

Kreditjätten Moodys varnar för att den indiska statsskulden redan är ”betydligt högre” än de andra länderna med kreditbetyget Baa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer