1515

Kraftiga fördömanden av Nordkorea

Timmarna efter det att Nordkorea genomfört sitt kraftigaste kärnvapentest hittills börjar omvärldens reaktioner strömma in.

Många fördömer kraftigt och kräver snabba reaktioner från FN.

Dialog är ända vägen framåt för att åstadkomma avspänning i stället för upptrappning, säger utrikesministern.

Wallström, Macron, och Putin är några som höjt rösten efter Nordkoreas kärnvapentest på söndagen.
Wallström, Macron, och Putin är några som höjt rösten efter Nordkoreas kärnvapentest på söndagen.Bild:TT
Bild:TT
Vladimir Putin.
Vladimir Putin.Bild:TT

Utrikesminister Margot Wallström (S) var snabbt ute på Twitter med att fördöma Nordkoreas kärnvapentest där hon beskriver det som "ett hot mot den internationella freden och stabiliteten". I ett pressmeddelande utvecklar hon resonemanget och kräver att Nordkorea omedelbart ska upphöra med "provokativa handlingar, fullgöra sina internationella förpliktelser och inleda en fullständig, verifierbar och oåterkallelig avveckling av sitt kärnvapen- och robotprogram".

Wallström skriver att FN:s säkerhetsråd bör samlas med anledning av utvecklingen: "Det är nu viktigare än någonsin att vidta åtgärder för att minska spänningarna och risken för missförstånd och misstag".

"I ett läge där också USA använder ett högt tonläge och hotar med motåtgärder bidrar det till att göra situationen väldigt osäker", säger Wallström till Sveriges Radio.

"Vi måste hitta en väg framåt som innebär att man talar med varandra så att man åstadkommer avspänning i stället för att trappa upp den här situationen ytterligare."

Dialog är enda vägen framåt, menar utrikesministern, och poängterar också att det är viktigt att sanktionerna respekteras och genomförs så att "de biter".

Ryssland varnar också för att nattens provsprängning innebär ett ökat hot. Rysslands utrikesdepartement skriver enligt nyhetsbyråer i Moskva att Nordkoreas ledarskap "skapar ett allvarligt hot" för hela världsdelen och "att fortsätta på den inslagna vägen innebär digra konsekvenser".

Kommunikén pekar på ett kinesisk-ryskt förslag som den mest aktuella chansen till en nedtrappning. Det går ut på att Pyongyang-regimen upphör med vapentester och att USA slutar hålla militärövningar i området.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har under dagen gått ut i ett gemensamt uttalande där de kräver att EU agerar och att sanktionerna mot Nordkorea skärps.

I ett uttalande fördömer också Norges utrikesminister Børge Brende provsprängningen. "Provsprängningen är en allvarlig provokation i ett redan spänt och farligt läge på Koreahalvön och i regionen. Nordkoreas agerande är helt oacceptabelt och FN:s säkerhetsråd och det internationella samfundet måste reagera kraftfullt och gemensamt".


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?