1515
Annons

Kraftiga explosioner i Odessa på morgonen

Kraftiga explosioner hördes i hamnstaden Odessa i Ukraina på söndagsmorgonen. Samtidigt rapporteras om förödelse efter den ryska truppreträtten i Kievregionen.

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är de ryska styrkorna nu inriktade på de södra och östra delarna av landet.

Volodomir Zelenskyj.
Volodomir Zelenskyj.

Hamnstaden Odessa i den södra delen av Ukraina skakades av en serie kraftiga explosioner på söndagsmorgonen. Rökpelare syntes stiga upp över den strategiskt viktiga staden.

”Odessa attackerades från luften. Några raketer sköts ner av luftvärnet”, skriver stadsfullmäktige i ett kort uttalande på Telegram.

Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet, uppger att landets styrkor förstörde ett oljeraffinaderi och tre bränsleförråd med raketer från stridsflyg och militärfartyg.

”Den ryska federationens försvarsmakt fortsätter den speciella militära operationen i Ukraina”, säger Konasjenkov enligt nyhetsbyrån Interfax.

En talesperson för Ukrainas militär säger att det inte finns några uppgifter om skadade i attacken, rapporterar BBC. Däremot ska viktig infrastruktur ha skadats.

I den norra delen av landet rapporteras Ukraina ha återtagit kontroll över Kievregionen och Tjernihiv efter att de ryska styrkorna retirerat.

”Ukraina har vunnit ovärderlig tid, tid som låter oss omintetgöra fiendens taktik och försvaga dess förmåga”, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sent på lördagen.

Zelenskyj säger att ryska styrkor nu är inriktade på de södra och östra delarna av landet. Något som stöds av det brittiska försvarsdepartementets analys.

Storbritanniens försvarsdepartement, som dagligen delger brittiska underrättelser från kriget, skriver på Twitter att ”rysk aktivitet i luften under den senaste veckan har koncentrerats i sydöstra Ukraina, troligtvis eftersom Ryssland fokuserar sina militära operationer i det området”.

Brittiska försvarsdepartementet skriver vidare att Ukrainas luftförsvar fortsätter att utmana ryssarna, trots ständiga angrepp.

Samtidigt kommer rapporter om förödelse och vad som liknar massakrer i de av ryska styrkorna övergivna områdena. AFP:s journalister på plats i staden Butja nära huvudstaden uppger att de sett minst 20 döda kroppar i civila kläder utströdda på en enda gata i staden.

”Alla dessa människor har blivit skjutna”, säger Butjas borgmästare Anatolij Fedoruk till AP och tillägger att 280 andra döda har begravts i massgravar i staden.

Zelenskyj beskriver det som lämnats kvar av ryssarna som en ”fullständig katastrof” och varnar medborgarna för minor.

”De minerar hem, utrustning och till och med kvarlevor efter de människor som dödats”, sade Zelenskyj under lördagen.

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss säger att hon är ”chockerad över hemskheterna i Butja och andra städer i Ukraina”.

”Rapporterna om att de ryska styrkorna har riktat sig mot civila är avskyvärda”, säger hon på Twitter.

Den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag har sedan tidigare inlett en utredning om eventuella krigsbrott i Ukraina efter Rysslands invasion den 24 februari.

Flera ledare i väst, däribland USA:s president Joe Biden, har även anklagat Rysslands president Vladimir Putin för att vara en krigsförbrytare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?