1515

Kraftig ökning av villor till salu i Stockholm

Villautbudet i Stockholms län var i maj det högsta på fem år. Även i resten av landet ökade utbudet rejält.

"Det är först nu villamarknaden prövas, efter nedgången vi såg på bostadsrätter i höstas", säger Staffan Tell på Hemnet.

Foto:Hasse Holmberg / TT

Maj brukar, tillsammans med augusti, vara villamarknadens höjdpunkt under året. Människor tenderar att vilja sälja sina hus när de har en trädgård i fint skick.

"Det brukar bidra till ett högre utbud", konstaterar Staffan Tell.

Men i år är utbudet större än vanligt. Jämfört med i april fanns det 38 procent fler villor till salu i maj i hela landet, totalt 16.645. 

Jämfört med i maj förra året var ökningen 12 procent. Och i Stockholms län var den siffran 31 procent. 2.640 villor var till salu i länet i maj, det högsta utbudet sedan 2013.

Att utbudet är så stort beror på att det kommer ut fler villor på marknaden samtidigt som försäljningarna tar längre tid, enligt Hemnet. Orsakerna kan vara bankernas hårdare kreditkrav och det skärpta amorteringskravet.

"Det som händer på villamarknaden är intressant. Bostadsrättsmarknaden prövades redan under andra halvåret i fjol, men i november fanns det inte så många villor till salu, villamarknaden var inte igång då", säger Staffan Tell.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?