1515

Kraftig ökning av misstänkt insiderhandel

Första halvåret i år ökade antalet misstänkta insiderfall som Stockholmsbörsen rapporterade till Finansinspektionen (FI) med över 300 procent jämfört samma period i fjol.
Insiderproblematiken måste följas noga, enligt FI.

"Det är otroligt viktigt med förtroendet för marknaden. Människor har ju sina sparade pengar i aktier och fonder", säger Peter Hallström, finansinspektör på Finansinspektionen.

Stockholmsbörsen och andra värdepappersinstitut och banker är skyldiga att rapportera transaktioner som kan antas vara marknadsmissbruk – misstänkt insiderhandel eller misstänkt marknadsmanipulation – till Finansinspektionen. Myndigheten lämnar i sin tur anmälningarna till Ekobrottsmyndigheten.

Totalt inkom 160 fall av misstänkt insiderhandel till FI under första halvåret 2017. Under hela 2016 var siffran 218.

"Det ser ut som om det kommer att bli fler anmälningar i år men det är för tidigt att säga", säger Peter Hallström, och påpekar att det är misstänkt insiderhandel det handlar om och att det inte behöver betyda att de anmälda personerna sedan blir fällda för brott.

En central aktör är naturligtvis Stockholmsbörsen. Under första halvåret 2017 lämnade Stockholmsbörsen 37 fall av misstänkt insiderhandel och 14 fall av misstänkt marknadsmanipulation till Finansinspektionen. Motsvarande siffror för samma period förra året var 9 respektive 4, och året dessförinnan 13 respektive 17. Ökningen mellan första halvåret 2016 och 2017 är över 300 procent.

"Vi har haft ett växande antal bolag på börsen, det är väsentligt fler i dag än för två, tre år sedan. Och även om omsättningen i kronor och ören inte har skjutit i höjden på senare år så är det ändå fler transaktioner som görs. Både förekomsten av fler företag och antalet transaktioner ger en större sannolikhet för anmälningar", säger Joakim Strid, chef för marknadsövervakning på Stockholmsbörsen.

Stockholmsbörsen letar huvudsakligen efter marknadsmissbruk i samband med att information har offentliggjorts av ett bolag. Då analyseras exempelvis handeln före offentliggörandet för att där se om det finns avvikande prisrörelser eller handelsvolymer, eller om enskilda aktörer har utmärkt sig.

Misstänkt insiderhandel är mer vanligt förekommande i positiva börstider medan marknadsmanipulation tenderar att vara mer vanligt i svaga börsperioder. I starka börsperioder finns också fler händelser att handla på, exempelvis företagsaffärer, säger Joakim Strid.

Enligt Strid är det svårt att dra alltför långtgående slutsatser av kvartalsstatistiken över misstänkta insiderfall.

"Om det blir en uppgång eller nedgång ett visst kvartal, så må det vara. Vi förhåller oss till varje enskild företeelse och tycker vi att den når upp till den misstanke som krävs, vilket inte alls är särskilt mycket, då skickar vi en anmälan", säger Joakim Strid.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?