1515

Kraftig kronförstärkning kan få Ingves att bekänna färg

Kronan har förstärkts rejält på kort tid, något som de senaste åren bekymrat Riksbanken. Men enligt experter är Stefan Ingves inte lika orolig längre. På tisdagens penningpolitiska besked kan han till och med skicka signaler om att eran med den ultralätta penningpolitiken går mot sitt slut.

Bild:TT

Försvagningen av kronan har de senaste åren varit ett av Riksbankens verktyg för att få upp den låga inflationen. Riksbanken har därför bevakat kronkurserna nitiskt och så fort de rört sig i en alldeles för snabb takt åt ett oönskat håll har Riksbanken agerat. Direktionen har till exempel gett chefen Stefan Ingves mandat att intervenera på valutamarknaden om kronan skulle stärkas för mycket.

De senaste veckorna har också kronan stärkts. En dollar har till exempel gått från att kosta 8,8 kronor till nivåer runt 8,45 kronor bara sedan slutet av juni. Kronan är nu på sin starkaste nivå gentemot dollarn sedan hösten 2016. Riksbanken tittar framför allt på kronindexet KIX, som är en viktad valutakorg, och indexet har gått ned drygt 1,5 procent enligt senaste uppdateringen, vilket betyder en starkare krona.

Anders Eklöf, valutastrateg på Swedbank, ser två sammanlänkade orsaker till kronans förstärkning.

”Europeiska ekonomiska data har varit starkare än jämfört med USA och det har skett en uppgradering av utsikterna för Europa vilket gjort att euron stärkts mot dollarn och då har kronan hakat på”, säger han.

”Den andra orsaken är att ECB-chefen Mario Draghi i förra veckan skickade signaler om att penningpolitiken kommer att bli mindre extremt expansiv framöver”, fortsätter Anders Eklöf.

På måndagen håller Riksbanken sitt penningpolitiska möte och på tisdagen kommer besked om vad som beslutats. Tidigare hade valutastrateger kallt räknat med att direktionen hade markerat för att stoppa kronförstärkningen, till exempel genom att betona att en räntesänkning är mer sannolik än en räntehöjning. Men när morgondagens penningpolitiska besked kommer kan det också komma något mer hökaktiga signaler från Stefan Ingves.

”Vi tror på en viss förskjutning i signalerna från Riksbanken imorgon. I min värld är det också ologiskt att sannolikheten ska vara större för en räntesänkning än tvärtom i detta läge, i synnerhet då svensk ekonomi går så pass starkt och inflationen har kommit upp”, säger Anders Eklöf.

Han pekar också på att den politiska riskbilden som funnits i Europa med många osäkra val nu har försvunnit, något som Riksbanken tidigare lyft fram som en risk.

”Riksbanken kommer dock att vara väldigt försiktiga i den här processen och de kommer att vänta ut ECB, de vill se att ECB går före med att lätta på gasen. Vi tror också att Riksbanken ogillar den höga takten i kronförstärkningen som varit den senaste tiden”, säger Anders Eklöf.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, tror att Riksbanken är bekymrad över kronförstärkningen.

”Men jag tror inte de är lika oroliga som för ett-två år sedan. Det beror på att omvärlden har förändrats något samtidigt som inflationen i Sverige har kommit upp. Men det är just den här typen av snabb kronförstärkning som de är oroliga för”, säger han.

Han tror inte på att Riksbanken skickar några signaler om en mer hökaktig penningpolitik imorgon.

”På kort sikt tror vi att Riksbanken fortsatt kommer att behålla ett ’easing bias’”, säger Torbjörn Isaksson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?