1515

Kraftig kritik mot Medieutredningen

Medieföretag, myndigheter och branschorganisationer sågar stora delar av Medieutredningen, skriver tidningen Journalisten som gått igenom samtliga 69 remissvar.

Den skarpaste kritiken riktas mot mediestödet. Enligt förslaget ökas stödet, men samtidigt ökar antalet som har rätt till stöd. Mediestödet ska sedan fördelas mellan de berättigade som sökt, vilket gör att företagen inte vet på förhand hur mycket de kommer att få.

Tidningsutgivarna beskriver det som ett potentiellt ingrepp i yttrandefriheten. Enligt en uträkning från Pressgruppen skulle flera andratidningar förlora mellan en tredjedel och en femtedel av sitt presstöd.

Kritik riktas också mot förslaget om krav på återbetalning om medieägaren tagit ut vinst samma år som man fått stöd och att en särskild Mediestödsnämnd bestående av branschpersoner ska besluta om tilldelningen av mediestöd.

De flesta remissinstanser instämmer dock i utredningens lägesbeskrivning och behovet av förändringar av presstöd och mediepolitik.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?