1515

Koster-färja ska elektrifieras – första svenska ordern för Echandia

Solnabaserade startupen Echandia Marine har fått uppdraget att konvertera en av västsvenska Koster Marins dieseldrivna passagerarfärjor till eldrift. Avtalet är värt 6,8 miljoner kronor.

Solnaföretaget Echandia Marine, med vd Magnus Eriksson, ska konvertera en av båtar som trafikerar Kosteröarna rån diesel till el.
Solnaföretaget Echandia Marine, med vd Magnus Eriksson, ska konvertera en av båtar som trafikerar Kosteröarna rån diesel till el.Foto:Adam Ihse/TT

Ordern är den första i Sverige för Echandia Marine. Bolaget har sedan tidigare uppdrag på flera håll i världen. De levererar bland annat batterier till ett projekt i Indien, där världens största el-flotta på sikt ska utgöra delar av kollektivtrafiken i staden Kochi.  

Ordern från Koster Marin innebär initialt att elektrifiera en av rederiets sex passagerarfärjor som trafikerar Kosteröarna i Bohuslän i västra Sverige. Konverteringen ger en besparing på 700 ton CO2-ekvivalenter per år, och kommer att göra färjan helt utsläppsfri. Ombyggnaden genomförs med stöd från Klimatklivet.

”Vi är stolta att nu, tillsammans med Koster Marin, ta vårt första steg in på den svenska marknaden där elektrifieringen av den maritima sektorn gått betydligt långsammare än i exempelvis Norge och Danmark”, säger Echandia Marines vd Magnus Eriksson i ett pressmeddelande.

Echandias specialitet är så kallade LTO-batterierna (Litium-titanat), vilket är en teknik som lämpar sig väl för maritimt bruk och extremt tuff användning. Tekniken klarar många drifttimmar per dygn, snabba laddningar och kan köra året runt. Echandia är det enda bolaget i världen som har maritim certifiering för denna typ av lösning, och är i dag ett av de ledande namnen inom eldrivna fartyg.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?