1515

Kort samtal mellan Löfven och Kristersson

S-ledaren Stefan Löfven har haft ett första samtal i sina försök att sondera för en regering. Först ut var Moderatledaren Ulf Kristersson.

"Mötet varade i cirka 20 minuter", säger Cherine Khalil, Moderatledarens presschef, om Kristerssons möte med Löfven i Sagerska huset på tisdagsförmiddagen.

Något mer om mötet i statsministerns tjänstebostad vill hon inte säga. De frågorna, framhåller hon, måste ställas till Löfven, som var värd för mötet. Kristersson lämnade Sagerska huset bakvägen utan att möta journalisterna på plats.

Klockan har börjat ticka för S-ledaren Stefan Löfvens utmätta tid att sondera möjligheterna att få ihop en regering.

Om mindre än en vecka, nästa måndag, ska Stefan Löfven lämna en lägesrapport till talman Andreas Norlén och måndag den 29 oktober är det dags för slutrapport. Hans uppdrag verkar inte vara enklare än Moderatledarens just avslutade, som slutade med en ganska omild kakelkänning.

"God morgon", var det enda Löfven ville säga när TT:s reporter mötte honom i morse inför de första samtalen.

När han i går fick uppdraget, som sonderare, underströk han att det blir svårt och att det kan bli långdraget att få till en regering, om det ens går.

"Jag ser helst ett blocköverskridande regeringssamarbete i mitten av svensk politik", sade Löfven

Han tillade att det "kommer att kräva ödmjukhet och kompromisser av alla parter". Ett hinder av många för Löfven är att han avsattes som statsminister i riksdagens omröstning för några veckor sedan, av en klar majoritet. Att inställningen till honom som regeringschef skulle svänga till hans fördel verkar inte särskilt sannolikt.

Löfven tror att sonderingarna kommer att ta tid.

"Det kommer inte att klaras upp med några snabba ryck", sade Löfven.

Ulf Kristersson hade inga träffar med Sverigedemokraterna, inte heller Vänsterpartiet. Löfven tänker inte ha någon kontakt med SD.

S-ledaren har mindre tid på sig att boka in möten och hålla träffar under den första veckan än vad det ser ut på papperet.

Eftersom han fortsätter som statsminister i övergångsregeringen åker han vid lunchtid på onsdagen, efter ett öppet möte med riksdagens EU-nämnd, till Bryssel för att delta i EU-toppmötet där. Toppmötet pågår till åtminstone torsdag eftermiddag.

Löfvens plan var tidigare att stanna kvar i Bryssel även på fredagen för att delta i ett toppmöte mellan EU och de asiatiska ländernas samarbetsorgan Asem, men det överlåter Löfven nu till utrikesminister Margot Wallström (S).


Innehåll från KIAAnnons

LISTA: 10 viktiga nyheter i Kias nya elbil EV6

Kia EV6 markerar en viktig milstolpe för den elektriska revolutionen i bilvärlden.

Det handlar om ny teknik, nya funktioner – och en ännu tydligare riktning mot en mer hållbar mobilitet.

Här är tio nyheter som presenteras med modellen som nu lanseras i Sverige.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Ny plattform

Att bygga en elbil på en teknisk grundstruktur som tagits fram för att också kunna användas till förbränningsmotorer innebär ofta att tillverkaren behöver kompromissa på en rad områden.

Därför byggs Kia EV6 istället på den nyutvecklade plattformen E-GMP som är speciellt framtagen för helt eldrivna bilar. Det ger många fördelar, som till exempel ett plant kupégolv, generösa kupéutrymmen, spännande design och en låg tyngdpunkt som bidrar till trygga vägegenskaper.

Ultrasnabb laddning

Tack vare 800-voltsteknik kan EV6 laddas ultrasnabbt: från 10–80 procent på bara 18 minuter vid en laddstation med minst 250 kW.

Batteriet

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med ett batteri på 77,4 kWh. Det möjliggör en räckvidd på upp till 528 kilometer vid full laddning enligt WLTP.

Mobil Powerbank

Kia EV6 är utrustad med en så kallad vehicle-to-load-funktion (V2L) vilket innebär att bilen kan ladda och driva andra elektriska apparater. Eftersom bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW så kan EV6 fungera som en extra laddare för utrustning i ditt hem, som en Mobil Powerbank vid utomhusäventyr eller till och med för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Dragkapacitet

Bilister som behöver kunna dra tunga släpfordon – som till exempel husvagnar, båttrailers eller hästtransporter – har hittills haft svårt att hitta en elbil som klarar utmaningarna. Kia EV6 har en godkänd dragkapacitet på 1 600 kilo.

Relax-stolar

Kia EV6 är utrustad med bekväma relaxstolar som kan fällas tillbaka i nästan ett helt horisontellt läge. Det är perfekt om man vill vila en stund, till exempel när man stannar och laddar. Tack vare den ultrasnabba laddningen blir det dock inte fråga om några längre powernaps.

Augmented Reality Head-Up Display

I Kia EV6 finne en Augmented Reality Head Up Display som projicerar ett virtuellt lager på vindrutan som visar hastighet och navigation. Det ger föraren möjlighet att behålla fokus på vägen.

Dubbla välvda panoramaskärmar

De dubbla panoramaskärmarna på 12,3+12,3 tum är högupplösta och välvda, med intuitiva menyer och användarvänligt gränssnitt för bästa användarupplevelse. Tekniken är standard i Kia EV6.

Elektrisk fyrhjulsdrift

Kia EV6 går att beställa med dubbla elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Fyrhjulsdriften innebär bättre framkomlighet och mer stabilitet på utmanande underlag.

Kia EV6 GT Line har de dubbla motorerna som standardutrustning men även Kia EV6 Plus kan fås med fyrhjulsdrivning.

Prestanda

Med sina dubbla elmotorer har Kia EV6 GT Line som nu lanserar sammanlagt 325 hästkrafter. 0 till 100 km/h går på 5,2 sekunder.

I slutet av 2022 lanseras toppversionen Kia EV6 GT som med sin effekt på 585 hästkrafter gör 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?