Annons

Körkortet dyrast i Jönköping

Tolv kronor i minuten — så mycket kostar i snitt en körlektion. Samtidigt kan prisspannet variera stort runt om i landet och inom länen. Det kan därför vara värdefullt att jämföra olika körskolor med varandra, råder Transportstyrelsen.

Flera hundra kronor kan det skilja mellan en 40-minuters körlektion på den billigaste och dyraste trafikskolan, visar Transportstyrelsens granskning av förarutbildningar runt om i landet. I Skåne kan man få en lektion för 8,75 kronor i minuten, i Jönköping kan det bli mer än dubbelt så dyrt — 18 kronor i minuten.

"Det finns de här ytterligheterna, men det är ingen ko på isen. Priserna regleras inte, utan det är fri prissättning. Därför kan man heller inte säga att något är för dyrt utan det blir en värdering", säger Thomas Fahlander, utredare på Transportstyrelsen, till TT.

Trots ytterligheterna har de allra flesta av landets trafikskolor ungefär samma prissättning. Snittpriset är 12 kronor per minut för en körlektion.

Internt fyller rapporten en funktion för Transportstyrelsen att reflektera vad skillnaderna kan bero på, om arbetssätt eller regelverk behöver ändras. För körkortstagarna är det främst en viktig påminnelse om att jämföra olika körskolor med varandra för att inte råka betala överpris.

"Det är ett värde i sig att man som körkortstagare inte tror att det finns enbart en taxa. Nu vet vi att en utbildningsminut ligger på lite drygt tolv kronor. Har man det i bakhuvudet blir det också lättare att veta vad man får för sina pengar."

Även priset för den obligatoriska introduktionsutbildningen varierar kraftigt. Från 75 kronor för den billigaste till 750 kronor för den dyraste.

Även här hittar man den billigaste utbildningen i Skåne som ligger hundra kronor under rikssnittet på 386 kronor och den dyraste i Jönköping där snittpriset är 556 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?