Det är fullt upp hos det Solnabaserade bolaget Mekina som reparerar elverktyg åt byggbranschen. Förutom servicearbetet i verkstaden, driver bolaget ett eget utbildningsprogram och har precis sjösatt en webbshop där både företag och privatpersoner kan köpa reservdelar.
Efter flera års hårt arbete utsågs bolaget i höstas till Årets Framtidsgasell, ett pris instiftat av Almi och Google i samarbete med Dagens industri.
”Affärsidén handlar om att göra byggbranschen mer miljövänlig och hållbar. Att reparera verktyg istället för att köpa nya, är i det långa loppet också ekonomiskt fördelaktigt för byggbolagen”, säger Catrine Sageryd, vd på Mekina.
Men att vända bolaget har inte varit helt lätt. 2013 såg Catrine Sageryd möjligheter i ett konkursbo med inriktning mot service av elverktyg. Efter en snabb budgivning tog hon hem bolaget för närmare 400.000 kronor, vilket var under konkursförvaltarens utropspris. I inkråmet ingick lager, kundlistor, verkstad och goodwill.
”I detta fall hade bolaget gått i konkurs av rent personliga skäl, men jag såg att det fanns en marknad och trodde på affärsidén. I efterhand var det dock ett för högt pris jag betalade. Varken lagret eller kundlistan levde upp till förväntningarna och bolagsnamnet var kört i botten. Sett i backspegeln skulle jag ha gjort mer noggranna stickprover och kontroller av företaget”, säger Catrine Sageryd.
Catrine Sageryd äger Mekina tillsammans med sin pappa Kjell Andersson. Det var också tack vare hans långa bakgrund inom byggbranschen som bolaget på kort tid kunde bygga upp nya, goda relationer med underleverantörer. I samband med att de städade upp, började också kunderna att trilla in.
”Min pappa har skött kundkontakter och produkter, medan jag har fokuserat på affärsutveckling och nya lösningar. Vi kompletterar varandra och nu har Mekina lagat ungefär 38.000 elverktyg”, säger Catrine Sageryd.
Framöver ligger fokus på att få fler att vilja reparera trasiga elverktyg och även att nå ut med den nya e-handelsplattformen på bred front.
”Målet är bygga ett företag som inom fyra år omsätter 100 miljoner kronor. Det är ambitiöst, men bättre att sikta högt än för lågt”, säger Catrine Sageryd.