Hoppa till innehållet

Annons

Köpte konkursbo – skapade Framtidsgasell

Catrine Sageryd köpte ett konkursbo och lyckades med hårt arbete vända bolaget.

I höstas utsågs bolaget till Framtidsgasell i Di:s snabbväxartävling.

”Sett i backspegeln skulle jag ha gjort mer noggranna kontroller av företaget”, säger hon.

Catrine Sageryd driver servicebolaget Mekina som reparerar elverktyg med mera. Hon köpte företaget som ett konkursbo 2013.
Catrine Sageryd driver servicebolaget Mekina som reparerar elverktyg med mera. Hon köpte företaget som ett konkursbo 2013.Foto:JOEY ABRAIT

Det är fullt upp hos det Solnabaserade bolaget Mekina som reparerar elverktyg åt byggbranschen. Förutom servicearbetet i verkstaden, driver bolaget ett eget utbildningsprogram och har precis sjösatt en webbshop där både företag och privatpersoner kan köpa reservdelar. 

Efter flera års hårt arbete utsågs bolaget i höstas till Årets Framtidsgasell, ett pris instiftat av Almi och Google i samarbete med Dagens industri.

”Affärsidén handlar om att göra byggbranschen mer miljövänlig och hållbar. Att reparera verktyg istället för att köpa nya, är i det långa loppet också ekonomiskt fördelaktigt för byggbolagen”, säger Catrine Sageryd, vd på Mekina.

Men att vända bolaget har inte varit helt lätt. 2013 såg Catrine Sageryd möjligheter i ett konkursbo med inriktning mot service av elverktyg. Efter en snabb budgivning tog hon hem bolaget för närmare 400.000 kronor, vilket var under konkursförvaltarens utropspris. I inkråmet ingick lager, kundlistor, verkstad och goodwill.

”I detta fall hade bolaget gått i konkurs av rent personliga skäl, men jag såg att det fanns en marknad och trodde på affärsidén. I efterhand var det dock ett för högt pris jag betalade. Varken lagret eller kundlistan levde upp till förväntningarna och bolagsnamnet var kört i botten. Sett i backspegeln skulle jag ha gjort mer noggranna stickprover och kontroller av företaget”, säger Catrine Sageryd.

Catrine Sageryd äger Mekina tillsammans med sin pappa Kjell Andersson. Det var också tack vare hans långa bakgrund inom byggbranschen som bolaget på kort tid kunde bygga upp nya, goda relationer med underleverantörer. I samband med att de städade upp, började också kunderna att trilla in.

”Min pappa har skött kundkontakter och produkter, medan jag har fokuserat på affärsutveckling och nya lösningar. Vi kompletterar varandra och nu har Mekina lagat ungefär 38.000 elverktyg”, säger Catrine Sageryd.

Framöver ligger fokus på att få fler att vilja reparera trasiga elverktyg och även att nå ut med den nya e-handelsplattformen på bred front.

”Målet är bygga ett företag som inom fyra år omsätter 100 miljoner kronor. Det är ambitiöst, men bättre att sikta högt än för lågt”, säger Catrine Sageryd.

Innehåll från LexusAnnons

Nu lanseras helelektriska Lexus RZ

Ny teknik, snabbladdning – och japansk gästfrihet.

Det var receptet när Lexus ville skapa en unik helelektrisk bil.

Nu lanseras modellen i Sverige och tillverkaren har höga förväntningar.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Omotenashi, det japanska ordet för gästfrihet som fokuserar på att uppfylla alla tänkbara behov, har i decennier varit ett ledord för biltillverkaren Lexus.

Och när företaget tog fram skisserna på den nya interiören i den helelektriska modellen RZ 450e var just gästfrihet en av de viktigaste ingredienserna.

Detaljer som ett panoramatak med dimmer, Dimoramatak, som anpassar ljuset efter förarens (eller passagerarnas) önskningar och ger bättre takhöjd är ett exempel. Värmaren som håller kupén varm utan att ta kraft från batteriet, vilket garanterar komfort under hela resan, är ett annat.

Inuti bilen dominerar en stor pekskärm på 14 tum, och instrumentpanelens element med infravärme ger snabb och energieffektiv värme.

Teknik möter komfort

Lexus RZ 450e är byggd på en ny elbilsplattform som siktar på att maximera potentialen för nästa generations elektrifierade modeller. Den använder BEV-plattformen (e-TNGA) med integrerat litiumjonbatteri och är utrustad med Lexus intelligenta fyrhjulsdriftsystem.

Denna teknik ger en rad fördelar i allt från vridmoment, väghållning till chassikonstruktion.

Komfort och bekvämlighet är högprioriterat i kupén. Och den nya multimediaplattformen Lexus Link erbjuder utökade funktioner för uppkoppling, reseplanering och information.

Säkerhetssystemet Lexus Safety System+ ger avancerade funktioner för att upptäcka fler faror och undvika kollisioner.

Säkrare körning

Förutom det traditionella japanska hantverket förknippas Lexus ofta med ny teknik, något som också utlovas i Lexus RZ 450e. När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik – ”One Motion Grip” – kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Steer-by-wire innebär att det inte finns någon mekanisk koppling mellan ratten och hjulen, utan information skickas elektroniskt från ratten till däcken. Detta ger säkrare och mer behaglig körning.

Körglädje och snabbladdning

Målet med Lexus RZ 450e har varit att erbjuda en elbil som kombinerar komfort, teknik och prestanda.

Takashi Watanabe, chefsingenjör för RZ 450e har haft en tydlig målbild:

– RZ 450e har utvecklats med syftet att skapa en unik elbil som känns säker att åka i, behaglig att befinna sig i och är spännande att köra.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ  

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera