Annons

Köpte dåliga ansiktsmasker – toppchef sparkas

Chefen för den finländska myndighet som ansvarar för försörjning av sjukvårdsmaterial FBC har tvingats lämna sin post med omedelbar verkan. Detta sedan han köpt ansiktsskydd av dålig kvalitet till ett pris av nästan 110 miljoner kronor.

Det är Finlands arbetsminister Tuula Haatainen (socialdemokratiska SDP) själv som ger besked om att vd Tomi Lounema avgår.

”Jag har pratat med Lounema och vi är överens om att det viktigaste är att vi återställer förtroendet för Försörjningsberedskapscentralen”, säger Haatainen.

För att tillgodose behovet av ansiktsskydd under den pågående coronapandemin köpte FBC två miljoner kirurgiska masker och 230.000 ansiktsskydd från två finländska företagare för 10 miljoner euro, nästan 110 miljoner kronor. När utrustningen anlände från Kina framgick det att den inte uppfyllde kraven på europeisk sjukhusstandard.

Misstag kan ske då man jobbar under press och då blir det viktigt att bedöma om misstaget hade kunnat undvikas. De utredningar som vi gjort hittills tyder på att det hade varit möjligt”, säger Haatainen.

Enligt henne slarvade FBC bland annat med att granska företagarnas bakgrund. Lounema försökte förklara slarvet med att ”marknaden just nu är som vilda västern”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera