1515

Kopparbergs ökar vinsten

Bryggeriet Kopparbergs Bryggeri, listat på NGM MTF, redovisar ett resultat efter skatt på 24,0 miljoner kronor för det första kvartalet 2017 (23,2).

Resultatet per aktie uppgick till 1,16 kronor (1,13).

Nettoomsättningen uppgick till 362 miljoner kronor (350).

Rörelseresultatet blev 41,1 miljoner kronor (38,8), medan resultatet före skatt uppgick till 37,8 miljoner kronor (37,5).

Kopparbergs har under det första kvartalet fortsatt att fokusera på sina "starka varumärken". På Systembolaget behåller Kopparberg Päroncider och Sofiero Original sina positioner inom respektive segment.

Det skriver vd Peter Bronsman i delårsrapporten.

"Vi fortsätter vår fokusering på den brittiska cidermarknaden och under perioden har vi ökat med 14 procent mot samma period förra året. Inom pubarna (on-trade) behåller Kopparberg Cider sin position som det mest sålda varumärket på flaska och på dagligvarukedjorna (off-trade) är vi fortfarande det näst mest sålda varumärket", skriver vd:n.

På den brittiska marknaden har Kopparbergs under det första kvartalet lanserat ett nytt Craftsegment, såväl inom cider som inom öl. Bolagets Craftcider går under namnet Elk Warning medan dess Craftbeers samlas under namnet Wolf Warning.

"Införsäljningen och mottagandet hos kund och konsument har varit positiv", kommenterar vd:n.

Övriga länder som enligt Peter Bronsman börjat året bra är Spanien, Grekland, Irland, Cypern och Australien.

Noterbart i rapporten för det första kvartalet är att Kopparbergs kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till -32,8 miljoner kronor (85,4). Bolaget ger i rapporten ingen explicit förklaring till den stora differensen mot fjolårets nivå.


Innehåll från SAVRAnnons

Flytta dina fonder på tre minuter – och optimera din vinst

Många fondsparare vet inte att de kan flytta sina fonder för att få bättre sparvillkor. Detta gör att svenskar varje år betalar miljarder i onödiga avgifter – pengar som kunde gått till spararna istället.

Fonder är en av våra mest populära sparformer och 76% av vuxna svenskar har ett fondsparande – antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock vet många inte att man kan flytta sina fonder mellan olika banker och spartjänster, för att på så sätt förbättra villkoren för sitt sparande. Resultatet av detta är att en stor del av befolkningen har kvar sitt sparande på banker och nätbanker med dåliga villkor, och därmed betalar onödigt mycket i fondavgifter.

Fondavgiften varierar från fond till fond beroende på hur aktivt förvaltad fonden är. Kort sagt: ju mer aktiv förvaltare, desto högre avgift. I snitt kostar en svensk fond 1,38% per år. Det kan låta lite, men samtidigt ha oväntat stora konsekvenser för ett långsiktigt sparande.

Ett provisionsfritt sparande

Fondutmanaren Savr erbjuder samma fonder och säkerhet som banker och nätbanker, men med rabatt på fondavgifterna. Detta kan de göra tack vare att de, till skillnad från bankerna, inte tar någon provision för att förmedla fonder till spararna. De ger istället tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Genom att återinvestera provisionen kan Savrs genomsnittskund spara 145 226 kr extra på 30 år* – pengar som annars gått till banken.

Flytta dina fonder – på tre minuter

För att öppna upp ett provisionsfritt sparande för fler, har Savr utvecklat och lanserat en automatisk flyttjänst som gör att den som har ett befintligt fondsparande snabbt och enkelt kan begära en flytt till deras plattform – utan att först behöva sälja av sitt innehav.

Detta betyder att spararna får ta del av sina fonders utveckling under den pågående flytten, men också att de slipper den skatteeffekt som annars uppstår när man sätter in och tar ut pengar på ett ISK-konto.

Att begära en fondflytt till plattformen görs på savr.com, och tar ungefär tre minuter. Hur lång tid det tar för flytten att färdigställas beror på spararens befintliga bank, men vanligtvis tre till sex veckor.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till Savr.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?