1515

Köpenhamn vill reglera Airbnb

Den politiska ledningen i Köpenhamn vill begränsa antalet nätter som bostäder kan hyras ut med tjänsten Airbnb.
Det rapporterar tidningen Politiken.

Bild:TT

Airbnb har gjort det möjligt för många privatpersoner att hyra ut sina hem. Bara i Köpenhamn finns det just nu över 14.000 lägenheter tillgängliga för uthyrning genom bostadstjänsten.

Men det har en baksida. Det menar i alla fall Köpenhamns politiker som bekymrar sig över att Airbnb minskar utbudet på bostadsmarknaden och driver upp priserna.

”Vi måste hindra plattformar som Airbnb från att skapa en marknad där bostäder används för ren spekulation och ekonomisk vinst, och tas ifrån köpenhamnarna och en redan pressad bostadsmarknad”, säger Köpenhamns socialdemokratiska borgmästare, Frank Jensen, till tidningen Politiken.

Flera politiska partier uppger sig nu vara beredda att stötta ett förslag om att sätta ett tak för antalet nätter som man får hyra ut med Airbnb.

Var maxgränsen ska gå är ännu inte fastställt, men Frank Jensen framhåller Amsterdam, som satt ett uthyrningstak på 60 dagar, som ett gott exempel. Där är det Airbnb som ser till att användarna inte överskrider maxtaket.

För att få till liknande system i Köpenhamn krävs att staden ingår ett samarbetsavtal med Airbnb.

”Dessvärre upplever vi att det är svårt få igång en dialog med Airbnb. Jag hoppas att de kommer in på banan så att vi tillsammans kan skapa en bra lösning. Det måste ligga i allas intresse”, säger Frank Jensen till Politiken.

Flera andra städer har också infört begränsningar av Airbnb-uthyrningen, däribland Barcelona, Paris och San Francisco.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?