Köparnas marknad – fler villor säljs under utgångspris

Försäljare av villor får i allt högre utsträckning nöja sig med ett lägre pris.

Var tredje villa i Sverige såldes under utgångspris i oktober, enligt statistik från Hemnet.

Foto:Bertil Ericson / TT

Tidigare i veckan släppte Valueguard sitt HOX-index som visar att bostadspriserna sjönk med 0,9 procent i oktober. Sämst var utvecklingen för villor med en nedgång på 1,2 procent, detta före justeringar av säsongseffekter.

Siffrorna från Hemnet bekräftar nu bilden att det är köparnas marknad. Under oktober var det 35 procent av villorna som såldes under utgångspris. Det är en förändring med åtta procentenheter jämfört med samma period föregående år.

"Att Riksbanken har flaggat för den första räntehöjningen på sju år har sannolikt påverkat prisförväntningarna. Man ska inte underskatta psykologin i bostadsmarknaden och även om det inte påverkat plånboken ännu så bidrar det till läget", säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

I Stockholm är situationen värst, där är det 40 procent av villorna där man inte når upp till utgångspriset, en ökning med 13 procentenheter jämfört med föregående år.

"Det är inte jätteöverraskande. Det senaste amorteringskravet har i större omfattning påverkat marknaden för dyrare objekt", säger Staffan Tell.

Bland analytikerna går åsikterna isär om den framtida utvecklingen. SEB skriver i ett marknadsbrev att man förväntar sig fortsatt prispress på grund av ett ökat utbud av nybyggda bostäder. Nordea i sin tur, skriver att "den övergripande bilden är en fortsatt stabilisering av bostadspriserna efter nedgången förra året".


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?