ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Köparna flyr renoveringsobjekt: ”Budgeten äts upp”

  • Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB. Foto: TT/Klemner Studio

Renoveringsobjekten blir allt mindre populära på bostadsmarknaden. Enligt SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann är amorteringskravet en bidragande orsak.

”Den budgeten som man kanske hade över tidigare, äts nu upp av amorteringskrav och kontantinsats”, säger hon.

Bolånebanken SBAB har frågat 220 fastighetsmäklare i Sveriges tre största städer om hur efterfrågan på marknaden ser ut utifrån boendets skick. Det är tydligt att efterfrågan på bostäder med stort renoveringsbehov är i princip obefintligt i Stockholm och Göteborg.

Enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på banken, har efterfrågan på renoveringsobjekt generellt gått ner de senaste åren. Hon lyfter fram både de gällande reglerna kring kontantinsats som infördes 2010, och det nya amorteringskravet som började gälla i mars förra året.

”Den budgeten som man kanske hade över tidigare, äts nu upp av amorteringskrav och kontantinsats. I de dyra områdena blir det för gemene man för dyrt att köpa renoveringsobjekt, så man väljer hellre något som är färdigställt”, säger Claudia Wörmann.

Med risk för snävare budgetar blir det än viktigare att hålla koll på vad en upprustning kan kosta, framför allt om det gäller större renoveringar som att dränera eller att byta tak.

”I sin iver att köpa det här huset man vill ha, så kan det kosta mer än vad man har tänkt sig. Det viktiga är att ha koll på vad det kostar och att ha med det i beräkningen när man köper sitt hus”, säger Claudia Wörmann.

Som säljare, ska man renovera sin bostad innan den kommer ut på marknaden?
”Det kan finnas anledningar till att man inte har gjort det. Man kanske inte har råd eller har orken. Det är så klart inte givet att alla de allra flesta vill ha relativt renoverat, men finns det stora renoveringsbehov så ska man vara medveten om att det har påverkan på priset.”

Har man ett renoveringsobjekt i Malmö kan det däremot vara läge att sälja. Där är det relativt hög efterfrågan på sådana typer av bostäder, framför allt när det kommer till bostadsrätter med stort renoveringsbehov och villor med visst renoveringsbehov.

”Priserna är fortfarande lägre där, så köparna möjlighet att renovera”, säger Claudia Wörmann.

Även om undersökningen endast har besvarats av mäklare i Stockholm, Göteborg och Malmö, så finns det enligt Claudia Wörmann gott om köpare till renoveringsobjekt utanför städerna.

”Jag törs nog säga att i vissa regioner, där priserna inte lika höga, är det fortfarande efterfrågan på renoveringsobjekt.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer