Annons

Köpare av nyproducerat närmast rättslösa - ”bör se över lagstiftningen”

Närmast rättslös vid förseningar. Skyddet för köpare av nyproducerade bostadsrätter är allmänt mycket svagt, konstaterar Riksrevisionen som vill att regeringen skruvar i lagen.

Foto:Per Berglund 2015

”Som konsumenter är vi vana vid vissa grundläggande rättigheter. Men när det gäller nyproducerade bostadsrätter är konsumenten i princip oskyddad. Regeringen bör se över lagstiftningen så att konsumentskyddet fungerar lika bra som på andra marknader”, skriver riksrevisor Helena Lindberg på myndighetens hemsida.

Den huvudsakliga orsaken till det bristande konsumentskyddet är att bostadsrättslagen framför allt reglerar förhållandet mellan medlemmarna i en befintlig förening. Men vid ett köp av lägenhet under nyproduktion styrs föreningen i princip av byggherren.

Det leder till att köparen har svårt att rättsligt klaga på förseningar, något som var i ropet härom året när det krisade ordentligt för många bostadsbolag och som ledde till stora förseningar. Konsumenten kan också ha svårt att rikta krav mot byggbolaget eller dess byggstyrelse som bolaget inrättat, och saknar också insyn i beslut om bostaden och föreningen.

”Efter att konsumenten har skrivit på ett bindande förhandsavtal kan den byggmästarbildade föreningens byggstyrelse fatta beslut om ändringar av bostadens utformning, föreningens ekonomi och annat som inte ligger i de blivande medlemmarnas intressen”, skriver Johannes Österström, projektledare för Riksrevisionens granskning.

Det som ofta återstår för bostadsköparen är att försöka häva avtalet, något som kan bli en utdragen process med dyra rättegångskostnader, enligt myndigheten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?