1515

Köpare allt mer kalla till nyproducerade bostäder

Varannan svensk är kritisk till att köpa en nyproducerad bostad. Framför allt är det priserna som skaver.

”Folk har blivit medvetna om riskerna”, säger Henrik Lenander, affärsområdesansvarig nyproduktion på Fastighetsbyrån. 

Foto:Jonas Ekströmer

Hälften undviker nyproduktion när de letar bostad, vilket är en ökning med 7 procent jämfört med i fjol, det visar en Novusundersökning som gjorts på uppdrag av Fastighetsbyrån.

”Det är också så att de positiva blivit mindre positiva, medan de kritiska blivit mer kritiska. Och mäklarna märker en tydlig tendens”, säger Henrik Lenander.

58 procent av fastighetsmäklarna upplever att köpare har blivit mer kritiska till nyproduktionsbostäder. 63 procent av de som är kritiska anser att det är för dyrt och 29 procent anser att nyproducerade bostäder är opersonliga. 

”Men den största anledningen är nog att man har blivit mer skeptisk till affärsmodellen: att förbinda dig till ett köp flera år i förväg”, säger Henrik Lenander.

Den positiva prisutveckling som under många år betecknade bostadsmarknaden gav köp av en nyproducerad bostad ett rykte om sig att alltid vara en bra ekonomisk affär, menar Henrik Lenander.

”Det gjorde att folk inte reflekterade över riskerna. Men i och med hösten 2017 och prisnedgångarna har folk insett att bostäder inte alltid stiger i värde.”

Många av de som köper en nyproducerad bostad sitter på ett boende vid köpet, och tiden mellan köp och inflyttning är inte sällan ett par år.

”Byggarnas stora utmaning blir att förkorta tiden från försäljning till inflyttning, så att inte kunden behöver stå i ovisshet så pass lång tid. Går priserna ned blir det i värsta fall på de båda bostäderna, och blir osäkerheten för stor väljer man att sitta kvar i sitt nuvarande boende eller titta på begagnat-marknaden”, säger Henrik Lenander.

Vad får det här för konsekvenser?
”Eftersom man bedömer att det behövs byggas fler bostäder är det ett problem. Det byggs mindre än det bedöms att det behövs. Att folk är mer eftertänksamma ser vi däremot som positivt.” 

Vad krävs för att trenden ska vända?
”Marknaden behöver få en tilltro till prisutvecklingen framöver för att det trenden vända, jag tror att det kommer att krävas att man ser stigande statistik under en tid.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?