1515

Konvertibel försvårar Ica-affär

SvD skriver i en artikel på måndagen att Industrivärden planerar att sälja sitt Ica-innehav. Tidningen nämner dock inte att Industrivärden har ett konvertibellån med Ica-aktier som underliggande.

Industrivärdens vd Helena Stjernholm
Industrivärdens vd Helena StjernholmBild:Jonas Eng

SvD skriver att Industrivärden vill sälja sitt Ica-innehav som är värt cirka 6 miljarder kronor. Att Ica är en udda fågel i Industrivärdens portfölj som vd Helena Stjernholm knappast vill ha kvar långsiktigt är sedan länge omtalat på aktiemarknaden.

I sin artikel på måndagen noterar SvD dock inte att något som försvårar för Industrivärden att sälja Ica-innehavet är att investmentbolaget 2014 , när Anders Nyrén var vd, ställde ut ett konvertibellån på 4,4 miljarder kronor. Ett lån som fram till 2019 kan konverteras till Ica-aktier.

Konvertingskursen är nu 294,34 kronor vilket ska jämföras med att Ica under måndagen handlas för 287 kr.

Enligt bedömare Di talat med är det riskfyllt för Industrivärden att sälja Ica-aktierna så länge som investmentbolaget har kvar konvertibellånet som kan konverteras till Ica-aktier. En försäljning av Ica-aktierna skulle innebära att Industrivärden till följd av konvertiblerna har en öppen så kallad ”naken position” mot Ica-aktien.

”En möjlighet skulle vara att den som köper Ica-aktierna tar över konvertibellånet men det är nog en komplicerad transaktion”, säger en analytiker till Di.

En annan lösning skulle kunna vara att Industrivärden samtidigt som ICA-aktierna säljs ingår en överenskommelse med ägarna av konvertiblerna om att köpa tillbaka lånet i förtid. Frågan är då vilken premie Industrivärden ska betala till ägarna av konvertiblerna. Nu handlas konvertiblerna till en premie på cirka 8 procent, enligt Bloomberg.

En lösning där ICA-aktierna säljs och konvertibellånet löses in i förtid skulle sänka Industrivärdens skuldsättning så att det ligger väl inom målintervallet 0-10 procent.

I sin redovisning kallar Industrivärden det aktuella konvertibellånet för en ”exchangeable”.

Enligt Holdings ägartjänst äger Industrivärden drygt 10 procent av aktierna i Ica.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?