ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Kontroversiella konstskolan firar 175 år av misslyckanden

  • Konstfacks rektor Maria Lantz. Foto: Jesper Frisk
  • Foto: Jesper Frisk

Konstfack fyller år och firar med boken ”175 år av kamp, glädje och misslyckanden”.

”Vi vill lyfta fram även det som är svårt, där man krockar med varandra och med sina egna idéer”, säger Konstfacks rektor Maria Lantz.

År 1844 öppnade ”söndags-rit-skolan för hantverkare” av konstnären och forskaren Nils Månsson Mandelgren. Sedan dess har 175 år passerat och Konstfacks jubileumsbok beskrivs som ett kollektivt historieberättande. 

”Vi tänker att den ska förmedla alla de olika röster som har funnits på den här skolan. Att det inte är en berättelse utan väldigt många olika gör den livskraftig”, säger Maria Lantz. 

Ett av hennes favoritstycken i boken är när Jennifer Sameland, som läste en kandidat i konst mellan 2010 och 2013, ger 21 tips på hur man bäst äter i lunchrummet.

4. Kom ihåg att ”Zeitgeist” betyder tidsanda, skriv upp i handen om det behövs. Personer som slänger sig med detta begrepp ska inte få det sista ordet i samtalet, bara för att du panikgooglar i smyg när de talar, så du tappar tråden och de hinner äta upp och gå.

”Alla berättelser från bakom kulisserna som jag inte hör annars tycker jag är jättekul”, säger Maria Lantz. Som titeln avslöjar har misslyckanden varit en betydelsefull del i historieskrivandet. 

”Misslyckandet är en del i att kunna lyckas. Man måste få lov att ge plats för det. Det är också någonting man är rädd för att lyfta fram, i dessa tider av mätande och resultat. Vi vill lyfta fram även det som är svårt, där man krockar med varandra och med sina egna idéer”, säger Maria Lantz. 

Konstfack har hamnat i blåsväder många gånger genom åren, ett av de mer framträdande exemplen torde vara Anna Odell och hennes projekt ”Okänd, kvinna 2009-349701”, som bland annat ledde till att hon i augusti 2009 åtalades och dömdes för oredligt förfarande och våldsamt motstånd. 

Maria Lantz tillträdde som rektor tre år efter att debatten kring Anna Odell och vad som egentligen får kallas för konst tog fart. 

”Det var ett så starkt hat mot Konstfack, så det var en lite stukad organisation. Samtidigt var många väldigt stolta, de som hade jobbat nära henne visste ju vad hon höll på med och hade stort förtroende för henne.”

Maria Lantz säger att det som man från Konstfacks sida diskuterat mest är resultatet, Anna Odells verk ledde enligt henne själv till att man inom psykiatrin ändrade sina rutiner för psykiatrisk tvångsvård. 

”Jurister har upptäckt en svaghet i lagen kring vad som händer när man blir tvångsvårdad. Det är någonting som har påverkat, både att man bälteslägger kortare tid och i mindre utsträckning i dag. På så vis så kan vi tillsammans vara väldigt stolta över Anna.”

Maria Lantz tycker att vi alla, som skattebetalare, ska vara oerhört glada över att Konstfack under så lång tid har utbildat till vår gemensamma vardag. 

”Om du åker tunnelbana så är klädseln på sätena Lasse Åbergs teckningar och han gick här. Och servisen på Nobelfesten är designad av en formgivare som har gått på Konstfack, så det finns avtryck i både koja och slott. Den relevansen för samhället känns viktigt att tala om i dagar när man kanske tänker att konst är något som är onyttigt eller för ett fåtal.” 

Det finns inget rätt svar på vad konst är eller vad som får kallas för konst. Så varför är konst och konstnärliga utbildningar viktiga?

”De diskussionerna som förs i konstens rum är oerhört viktiga för ett öppet samhälle, det är där man kan uttrycka både farhågor, utopier och drömmar som kan vara svåra att realisera. Men man kan prova dem genom konsten. Det är enormt viktigt i förhållande till yttrandefrihet och till debatt i samhället. Där måste konstnären också ta ett stort eget ansvar, när man gör sina verk måste man också vara beredd att stå för det man säger”, säger Maria Lantz. 

Boken finns tillgänglig i fysiska boklådor och hos de nätbaserade motsvarigheterna. Den kommer också att säljas under Konstfacks årliga och mycket populära julmarknad som äger rum under helgen. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer