Annons

Kontroversiella konstskolan firar 175 år av misslyckanden

Konstfack fyller år och firar med boken ”175 år av kamp, glädje och misslyckanden”.

”Vi vill lyfta fram även det som är svårt, där man krockar med varandra och med sina egna idéer”, säger Konstfacks rektor Maria Lantz.

Konstfacks rektor Maria Lantz.
Konstfacks rektor Maria Lantz.Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk

År 1844 öppnade ”söndags-rit-skolan för hantverkare” av konstnären och forskaren Nils Månsson Mandelgren. Sedan dess har 175 år passerat och Konstfacks jubileumsbok beskrivs som ett kollektivt historieberättande. 

”Vi tänker att den ska förmedla alla de olika röster som har funnits på den här skolan. Att det inte är en berättelse utan väldigt många olika gör den livskraftig”, säger Maria Lantz. 

Ett av hennes favoritstycken i boken är när Jennifer Sameland, som läste en kandidat i konst mellan 2010 och 2013, ger 21 tips på hur man bäst äter i lunchrummet.

4. Kom ihåg att ”Zeitgeist” betyder tidsanda, skriv upp i handen om det behövs. Personer som slänger sig med detta begrepp ska inte få det sista ordet i samtalet, bara för att du panikgooglar i smyg när de talar, så du tappar tråden och de hinner äta upp och gå.

”Alla berättelser från bakom kulisserna som jag inte hör annars tycker jag är jättekul”, säger Maria Lantz. Som titeln avslöjar har misslyckanden varit en betydelsefull del i historieskrivandet. 

”Misslyckandet är en del i att kunna lyckas. Man måste få lov att ge plats för det. Det är också någonting man är rädd för att lyfta fram, i dessa tider av mätande och resultat. Vi vill lyfta fram även det som är svårt, där man krockar med varandra och med sina egna idéer”, säger Maria Lantz. 

Konstfack har hamnat i blåsväder många gånger genom åren, ett av de mer framträdande exemplen torde vara Anna Odell och hennes projekt ”Okänd, kvinna 2009-349701”, som bland annat ledde till att hon i augusti 2009 åtalades och dömdes för oredligt förfarande och våldsamt motstånd. 

Maria Lantz tillträdde som rektor tre år efter att debatten kring Anna Odell och vad som egentligen får kallas för konst tog fart. 

”Det var ett så starkt hat mot Konstfack, så det var en lite stukad organisation. Samtidigt var många väldigt stolta, de som hade jobbat nära henne visste ju vad hon höll på med och hade stort förtroende för henne.”

Maria Lantz säger att det som man från Konstfacks sida diskuterat mest är resultatet, Anna Odells verk ledde enligt henne själv till att man inom psykiatrin ändrade sina rutiner för psykiatrisk tvångsvård. 

”Jurister har upptäckt en svaghet i lagen kring vad som händer när man blir tvångsvårdad. Det är någonting som har påverkat, både att man bälteslägger kortare tid och i mindre utsträckning i dag. På så vis så kan vi tillsammans vara väldigt stolta över Anna.”

Maria Lantz tycker att vi alla, som skattebetalare, ska vara oerhört glada över att Konstfack under så lång tid har utbildat till vår gemensamma vardag. 

”Om du åker tunnelbana så är klädseln på sätena Lasse Åbergs teckningar och han gick här. Och servisen på Nobelfesten är designad av en formgivare som har gått på Konstfack, så det finns avtryck i både koja och slott. Den relevansen för samhället känns viktigt att tala om i dagar när man kanske tänker att konst är något som är onyttigt eller för ett fåtal.” 

Det finns inget rätt svar på vad konst är eller vad som får kallas för konst. Så varför är konst och konstnärliga utbildningar viktiga?

”De diskussionerna som förs i konstens rum är oerhört viktiga för ett öppet samhälle, det är där man kan uttrycka både farhågor, utopier och drömmar som kan vara svåra att realisera. Men man kan prova dem genom konsten. Det är enormt viktigt i förhållande till yttrandefrihet och till debatt i samhället. Där måste konstnären också ta ett stort eget ansvar, när man gör sina verk måste man också vara beredd att stå för det man säger”, säger Maria Lantz. 

Boken finns tillgänglig i fysiska boklådor och hos de nätbaserade motsvarigheterna. Den kommer också att säljas under Konstfacks årliga och mycket populära julmarknad som äger rum under helgen. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?