1515
Annons

Kontroversiell affärsman rånad i hemmet

Den kontroversielle franske affärsmannen och politikern Bernard Tapie och hans fru har misshandlats av rånare som bröt sig in i deras hem på natten.

Den kontroversielle franske affärsmannen och politikern Bernard Tapie.
Den kontroversielle franske affärsmannen och politikern Bernard Tapie.Foto:Michel Euler

Rånarna tog sig in i huset i Combs-la-Ville utanför Paris, band paret med elsladdar och försvann med bytet. Dominique Tapie kunde göra sig fri och larma en granne för att sedan föras till sjukhus. 78-årige Bernard Tapie vägrade vård trots slag mot huvudet, enligt polis och anhöriga.

Misshandeln förvärrades enligt ortens borgmästare av att rånarna inte hittade värdesaker som motsvarade deras förväntningar. Inkräktarna slog paret för att få veta var dyrgripar gömts. Rånarna fick med sig bland annat två klockor och ett par smycken.

Överfallet röner uppmärksamhet då den kände affärsmannen Tapie också var minister för urbana frågor under socialistiske presidenten François Mitterand 1992. Men Tapie gillar också att glänsa med sina rikedomar, han har bland annat ägt en 72 meter lång lustjakt samt fotbollslaget Olympique de Marseille.

Han förbjöds att verka som politiker efter en fängelsedom för korruption, skattebrott och missbruk av allmänna medel.

Tapie har också misstänkts för att ha riggat uppgjorda fotbollsmatcher.

Efter fängelsedomen 1997 satsade Tapie på en karriär som skådespelare och sångare.

Hans rikedom växte sedan han fått motsvarande närmare 5 miljarder kronor i dagens penningvärde i en statlig skiljedom sedan han ansetts ha lurats när han sålde sin andel i sportmärket Adidas. 

Fallet har också snärjt tidigare finansministern Christine Lagarde, numera Europeiska centralbankens ordförande, som ansågs skyldig till ”oaktsamhet” i domen.

Förvaltaren: ”En dubbelsmäll driver dollarn högre”

Hopp om att inflationstoppen är nådd har fått dollarn att backa. Men analytiker varnar för att den amerikanska valutan kan återfå sin styrka.

”Europa och Asien kommer få betala ett saftigt pris”, skriver Nordea i en prognosuppdatering.

Den amerikanska dollarn har letat sig ned från rekordnivåerna som noterades tidigare under sommaren men flyger fortfarande högt. Trots en nedgång under den senaste månaden är Bloombergs dollarindex, ett av de bredaste måtten på den amerikanska valutans ställning, fortfarande upp nästan 9,9 procent sedan årsskiftet.

Dollarn har fallit tillbaka igen sedan veckans inflationssiffror kom in lägre än väntat. Redan innan juliöverraskningen flaggade en del analytiker för att förväntningarna på framtida räntenivåer såg ut att ha kulminerat. Det skulle tala för att dollarns raketfärd åtminstone bromsas framöver.

”På alla Jefferies indikatorer ser dollarn övervärderad ut”, konstaterar exempelvis analytiker på storbanken i ett kundbrev som publicerades innan veckans inflationsstatistik, där de pekade ut tillväxtmarknader i framför allt Asien som potentiella vinnare.

Resonemanget bygger på att dollarn har rört sig igenom det så kallade ”dollarleendet”, en referens till hur den amerikanska valutan tenderar att stå högt i både goda och dåliga tider.

Dollarns uppgång under 2020 drevs av den höga osäkerheten under pandemin och en aptit på säkra tillgångar. I år har styrkan istället kommit ifrån den relativt höga tillväxten i USA och stigande förväntningar på de amerikanska räntorna när centralbanken Federal Reserve försöker få bukt med den högsta inflationen på drygt 40 år.

Men i själva verket drivs dollarn just nu av båda faktorerna enligt Garrett Melson, portföljförvaltare på Natixis. 

Han pekar på USA:s relativt höga tillväxt jämfört med både Europa och Kina men också på att den höga inflationen har ökat oron för en recession, vilket har drivit investerare mot säkra hamnar.

”En dubbelsmäll driver dollarn högre – är det så konstigt att den visat en så imponerande styrka?”, skriver han i en analys.

Garrett Melson varnar i stället för att den starka dollarn redan lett världsekonomin in i en ond spiral som syntes under delar av 2010-talet. 

En stark dollar tynger världshandeln eftersom en stor del av de globala handelstransaktionerna sker i just dollar. Det sänker efterfrågan på bland annat råvaror och tynger exportorienterade länder, något som i sin tur får investerare att söka sig till säkra hamnar och ekonomier som är mindre exponerade mot världshandeln – som just USA och den amerikanska dollarn.

”Det är på inget sätt extremt och än viktigare så är det svårt att se att det kommer förändras i närtid”, skriver Garrett Melson.

Det finns några vägar ut ur spiralen. Om pressen på Fed att agera skulle minska, antingen genom en kraftig inbromsning i inflationen eller i tillväxten, skulle den dollarförsvagning som syntes i veckan kunna upprepas.

Det andra alternativet är att resten av världen börjar prestera högre tillväxt jämfört med USA, vilket brukar leda till en svagare dollar. Men med energiproblem på många håll i världen, inte minst i Europa, är sannolikheten för en period med synkroniserad tillväxt i världen låg i närtid.

”Det har blivit tydligt att Europa och Asien kommer få betala ett saftigt pris för att hålla lamporna och värmen på den här vintern, medan USA kommer att gynnas av sitt energioberoende”, skriver storbanken Nordea i en stor prognosuppdatering där de ser ytterligare dollarstyrka framöver.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera