ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kontorshotell med många nivåer

  • Afa Fastigheters kontorshotell på Östermalm i Stockholm hyr ut arbetsplatser genom ett bolag som i sin tur hyr ut till olika hyresgäster. Foto: Jack Mikrut

Kontorshotell är ingen ny företeelse men konceptet har moderniserats och antalet aktörer som erbjuder medlemskap har ökat kraftigt.

Lars Edberg, chef för förvaltningen på Afa Fastigheter, fick upp ögonen för den internationella ”coworkingtrenden” när han var på resande fot.

”Jag är fastighetsnörd så när jag är ute och reser brukar det första jag gör vara att hämta en mäklarkatalog. Hur ser kontorsmarknaden ut i London, San Francisco eller New York? På mina resor har jag sett hur marknaden för kontorshotell har förändrats och vuxit kraftigt”, säger han.

Det finns fortfarande kontorshotell med en plats att hyra utan service. Sedan finns hotell som erbjuder all möjlig service som kaffe, städning, skrivare, posthantering och möjlighet till kunskapsutbyte med föredrag, AW och att nätverka. Vissa kontorshotell vänder sig till en typ av företag men de flesta är öppna för alla.

”Med dagens teknik kan du egentligen arbeta var du vill men ofta vill man ändå tillhöra ett sammanhang och ha en plats att vara på. Allt från ensamföretagaren till konsultbolaget med hundra anställda men som hyr 20 platser eftersom konsulterna ändå är ute på uppdrag. Vi har också stora multinationella bolag som ABB med tidsbegränsade projekt eller bolag som är i startgroparna och inte vet hur stora de ska bli”, säger Lars Edberg.

Afa Fastigheter hyr ut till Convendum, Regus och Helio. Helio hyr halva fastigheten på Grev Turegatan 30, GT30, och hyr i sin tur ut till sina kunder löpande med tre månaders uppsägningstid.

På GT30 går det att teckna ett medlemskap per person med flex-, fix- eller studio-upplägg.

Bolaget Abundolive har fyra anställda och ett flexmedlemskap hos Helio vilket innebär att man inte har en fast plats utan kan sätta sig var man vill i loungerna.

”Vi är en startup inom kultur och det är en abonnemangstjänst där våra medlemmar betalar 290 kronor i månaden, och då kan man gå på konsert, teater, film, stand up, musikal och opera så mycket man vill”, berättar Jacob Hvid.

Abundolive har suttit på GT30 sedan december och bolaget tittade på olika upplägg innan det bestämde sig.

”För oss som är inne i en tillväxtfas är det svårt att veta om vi kommer att vara fem eller 50 anställda inom sex till tolv månader. De flesta fastighetsägare vill helst inte skriva kontrakt på mindre än tre år. Därför passar det här utmärkt för oss för att kunna skala snabbt när det behövs”, säger Jacob Hvid.

Vilka andra fördelar ser du jämfört med ett traditionellt kontor?
”Förutom flexibiliteten är vi inne i en fas där hela organisationen fokuserar på att bygga produkt och skala bort allt som inte är kärnverksamhet. Då vill man att allt ska fungera och ändå vara i en kreativ och stimulerande miljö”, säger Jacob Hvid.

Några nackdelar?
”Det finns en gräns då det blir väldigt dyrt att betala medlemskap per huvud och då kan man gå över till att hyra rum i stället. Nu har jag vant mig vid att inte ha ett fast skrivbord och det är skönt att bara ha min dator att fokusera på”, säger han.

GT30 är ett bankpalats byggt i början 1970-talet med många mörka ytor, bankvalv och konferensrum. För fastighetsägaren Afa har det varit svårt att få en bra logistik och ruljans i fastigheten.

”Det här var tidigare en konferensanläggning som inte bar sig riktigt. När vi fick möjligheten att tömma huset för att göra en totalrenovering 2014 började vi fundera på hur fastigheten kunde utvecklas för att utnyttja dess fulla potential”, säger Lars Edberg.

Patrik Åström, vd för Helio, hade under en längre tid varit konferenshyresgäst hos Afa och tillsammans utvecklade de det nya konceptet för GT30. Helio arbetar även med andra fastighetspartner som Fabege, Klövern och Vasakronan.

”Helios syfte är att skapa värden för fastighetsägaren och göra något mer av fastigheten. Ett sätt vi lockar medlemmar på, inte bara till GT30, utan till alla våra åtta ställen runt om i Stockholm, är att erbjuda flexibilitet, service, gemenskap och andra händelser. Rätt mix av service ökar värdet på fastigheterna”, säger Patrik Åström.

Helio sköter servicen i hela GT30, både för Afas hyresgäster som har 3–7 års kontrakt, och för sina egna medlemmar. Det finns gym, bageri, restaurang, konferensservice, mötesrum och lounger.

Afa Fastigheters Lars Edberg ser fortsatt positiv utveckling för flexibla kontor.

Kan ni tänka er att omvandla fler fastigheter?
”Vi har inga hus i vårt bestånd som skulle passa. GT30 hade rätt konstellation från början och byggnaden styr om det blir lyckat. Allt är uthyrt, säger Lars Edberg.

Han tror inte att kontorshotellen kommer att ta över helt.

”De kompletterar kontorsmarknaden väldigt väl men traditionella kontor kommer att finnas kvar. Alla vill inte sitta på det här sättet utan vill fixa sitt kaffe själva. Utbudet av kontorsklubbar har ökat mycket den senaste tiden och det kan vara ett orosmoment just nu när alla ska etablera sina verksamheter. Men det är en bra marknad som är här för att stanna.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer