Hoppa till innehållet

Annons

Kontorschefen: Kompetens viktigare än dörrar

Som kontorschef på en mindre ort var lokalkännedomen viktig i kontakten med bankkunderna. Men Anders Stigson, som varit chef för Handelsbankens kontor i Vara och Lidköping i 20 år, förstår besluten att minska antalet kontor.

Anders Stigson jobbade nästan 25 år på Handelsbanken då han först var kontorschef i Vara och sedan chef för kontoret i Lidköping.
Anders Stigson jobbade nästan 25 år på Handelsbanken då han först var kontorschef i Vara och sedan chef för kontoret i Lidköping.Foto:Privat

”Alla blir så klart inte glada och lokalkännedomen kan bli sämre, men att det finns bra kompetens är viktigare än antal dörrar att gå in i”, säger Anders Stigson som jobbat nästan 25 år i Handelsbanken SHB A +0,71% Dagens utveckling .

1992 började han som kontorschef i Vara på Västgötaslätten med runt 4 000 invånare i tätorten. På kontoret fanns fyra anställda. Efter runt tio år tog han över som chef på det större Handelsbankskontoret i Lidköping, en kommun med 40 000 invånare. 

”På en mindre ort är det lättare att känna till folk och det underlättar bankarbetet, men även i en stad som Lidköping kände vi våra kunder. Många företag, särskilt de mindre, använde banken som bollplank när det var stora frågor som generationsskiften eller försäljningar. Just den delen behöver man inte tappa bara för att man slår ihop kontor”, säger Anders Stigson.

”Kanske blir det svårare för helt nya företagare som inte är kända, men för de som redan är etablerade tror jag inte det är något större hinder att åka några mil extra. De digitala lösningarna har gjort att bankbesöken minskat. Det går inte att jämföra med för 20 år sedan när många var på banken en gång i veckan. Det är viktigare att det finns hög kompetens på kontoren kring rådgivning och finansiering”, fortsätter han.

Med tanke på utvecklingen som pågått en längre tid med allt färre antal bankkontor tycker Anders Stigson att beskedet från Handelsbanken inte var någon överraskning.

”Det känns väntat. De andra storbankerna har ju redan gått igenom den här processen”, säger han.

Vad händer med mindre orter om bankkontoren försvinner? 

”Det är så klart tråkigt för orten eftersom servicen utarmas precis som om butiker slår igen. Men vi vet inte vilka orter som drabbas. Det finns många bankkontor i storstäderna också”, säger han.

Anders Stigsons första bankchefsjobb var på Skaraborgsbanken i det lilla samhället Tråvad - ett kontor som las ner redan på 90-talet. Han jobbade i Handelsbanken till sin pension 2016. Bankkontoret där han bor i Lidköping besöker han numer ytterst sällan.

”Jag har inte varit där i år”, säger han.

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera