Avvecklingen av kontanter går snabbt i Sverige. Bara 9 procent av konsumenterna betalade sitt senaste köp med kontanter enligt en undersökning av Riksbanken 2020. Under pandemin ökade andelen digitala betalningar och bankkort har fått konkurrens av appar som Swish och kontaktlösa betalningar.
Björn Eriksson, tidigare landshövding i Östergötland samt före detta rikspolischef, ser problem med utvecklingen.
”Vi måste ha ett alternativ till det sårbara systemet med digitala pengar. Sverige sticker ut i västvärlden genom att inte ha en fungerande reglering kring kontanter.”

Som ordförande för Kontantupproret, med medlemmar som Sveriges konsumenter, pensionärsorganisationerna PRO och SPF samt Småföretagarnas riksförbund vill han nu se lagstiftning.
”Sedan 2021 tvingas banker att tillhandahålla kontanter. Men vitsen med det försvinner då stora delar av handeln utropar sig som kontantfri”, säger Björn Eriksson.
I andra länder måste handeln, med vissa undantag, ta emot kontanter. Nätverket förordar den danska lagen som bland annat kräver att butiker och andra betalningsmottagare är skyldiga att ta emot kontanter från klockan 06 till klockan 22. Lagen gäller inte e-handel eller för obemannade självbetjäningsmiljöer.
Färre kontanter är ju bra för att försvåra kriminalitet och penningtvätt. Bör vi då stimulera kontantanvändning?
”Som gammal rikspolischef ger jag dig delvis rätt. Men identitetsstölderna växer så det dånar, många äldre har fått sina konton länsade. Självklart minskar antalet bank- och butiksrån då rånarna inte är fullständiga idioter.”
Nätverket poängterar också att en miljon svenskar anses leva i ett digitalt utanförskap.
”Underskatta inte heller integritetsargumentet. Allt fler oroar sig för kartläggning av köpvanor och storebrorsfasoner”, säger Björn Eriksson.
Vem ska ta kostnaderna som kontanthantering innebär?
”Staten kan betala en del av infrastrukturen, det är jag inte främmande för. Men priset för att inte göra någonting är högt, då vi är så sårbara. Haverier i digitala system, cyberbrott och nu beredskapsskäl gör att frågan brådskar.”