1515
Annons

Kontantupproret: De bör tvingas ta emot kontanter

VISBY. Tvinga handeln och restauranger att ta emot kontanter.

I ljuset av havererade kortbetalningssystem, cyberbrott och höjd beredskap för krig måste Sverige lagstifta om ett alternativ till digitala betalningar anser nätverket Kontantupproret.

Foto:Bengt Jansson, Martina Holmberg

Avvecklingen av kontanter går snabbt i Sverige. Bara 9 procent av konsumenterna betalade sitt senaste köp med kontanter enligt en undersökning av Riksbanken 2020. Under pandemin ökade andelen digitala betalningar och bankkort har fått konkurrens av appar som Swish och kontaktlösa betalningar.

Björn Eriksson, tidigare landshövding i Östergötland samt före detta rikspolischef, ser problem med utvecklingen.

”Vi måste ha ett alternativ till det sårbara systemet med digitala pengar. Sverige sticker ut i västvärlden genom att inte ha en fungerande reglering kring kontanter.”

Björn Eriksson är ordförande för Kontantupproret.
Björn Eriksson är ordförande för Kontantupproret.Foto:Jack Mikrut

Som ordförande för Kontantupproret, med medlemmar som Sveriges konsumenter, pensionärsorganisationerna PRO och SPF samt Småföretagarnas riksförbund vill han nu se lagstiftning.

”Sedan 2021 tvingas banker att tillhandahålla kontanter. Men vitsen med det försvinner då stora delar av handeln utropar sig som kontantfri”, säger Björn Eriksson.

I andra länder måste handeln, med vissa undantag, ta emot kontanter. Nätverket förordar den danska lagen som bland annat kräver att butiker och andra betalningsmottagare är skyldiga att ta emot kontanter från klockan 06 till klockan 22. Lagen gäller inte e-handel eller för obemannade självbetjäningsmiljöer.

Färre kontanter är ju bra för att försvåra kriminalitet och penningtvätt. Bör vi då stimulera kontantanvändning?

”Som gammal rikspolischef ger jag dig delvis rätt. Men identitetsstölderna växer så det dånar, många äldre har fått sina konton länsade. Självklart minskar antalet bank- och butiksrån då rånarna inte är fullständiga idioter.”

Nätverket poängterar också att en miljon svenskar anses leva i ett digitalt utanförskap.

”Underskatta inte heller integritetsargumentet. Allt fler oroar sig för kartläggning av köpvanor och storebrorsfasoner”, säger Björn Eriksson.

Vem ska ta kostnaderna som kontanthantering innebär?
”Staten kan betala en del av infrastrukturen, det är jag inte främmande för. Men priset för att inte göra någonting är högt, då vi är så sårbara. Haverier i digitala system, cyberbrott och nu beredskapsskäl gör att frågan brådskar.”

Innehåll från KellerAnnons

Global styrka med lokal fokus för en hållbar grundläggning

För att skapa en långsiktig hållbarhet vid byggprojekt krävs rätt grundläggning. Som specialister på nordiska markförhållanden, ett komplett utbud av tekniker och med en världsledande styrka i ryggen ligger Keller Grundläggning i klar framkant. 

De senaste åren har varit framgångsrika för Keller Grundläggning och företaget har växt i takt med uppdragen. Samtidigt är man också med att driva på den geotekniska utvecklingen framåt, både med egen produktutveckling och genom medverkan i flera akademiska forskningsprojekt med miljörelaterad fokus.

Med en väl utvecklad maskinpark, en bred produktportfölj och en egen konstruktions- samt projekteringsavdelning levererar Keller Grundläggning optimala geotekniska lösningar över hela byggsektorn. Lång kännedom om de speciella svenska markförhållandena är en stark tillgång liksom fördelen med globala resurser.

Läs mer om Keller Grundläggnings tekniker här

– Det är förstås en extra styrka att vi kan ta in specialkompetens, en metod eller en teknik som inte är standard i Sverige från våra globala kollegor. Det ger oss ett bredare perspektiv som gör att vi kan presentera fler olika alternativ för våra kunder och även lyfta fram vilka som är särskilt miljösmarta, säger Robert Thurner, vd för Keller Grundläggning.

De markförstärkande tekniker som företaget erbjuder har ett brett spann, från de mer traditionella som kalkcementpelare till alternativa som exempelvis stenpelare. En lösning som använder sig av stenpelare i stället för kalkcementpelare kan spara upp till tio gånger så mycket koldioxid. 

Läs mer om Keller Grundläggnings projekt 

– Branschen kan inte bara fortsätta att bygga likadana infrastrukturprojekt som tidigare utan behöver utveckla såväl tekniker som hållbarhet och lönsamhet. Vi har alla ett ansvar och kompetensen finns i branschen. Tillsammans med våra kollegor bygger vi för våra medmänniskor med vår gemensamma framtid i fokus, avslutar Robert Thurner. 

Om Keller:
Keller Grundläggning är ett oberoende dotterbolag till Keller Group som med verksamhet på fem kontinenter är världens största geotekniska lösningsspecialist. För sina kunder utvecklar företaget såväl ekonomiska som alternativa miljövänliga lösningar och genom att koppla samman globala resurser och lokala kunskaper är Keller med på några av de största och mest utmanande projekten runt om i världen. I det dagliga arbetet genomför Keller runt 6 000 projekt varje år.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Keller och ej en artikel av Dagens industri

Bidens reformpaket antaget av senaten

Senaten i den amerikanska kongressen har antagit ett stort reformpaket kring vård, energi och klimat.

Foto:Susan Walsh

Paketet är betydligt mindre ambitiöst än det som president Joe Biden föreslog när han tillträdde som president, men omfattar ändå 740 miljarder dollar under tio år i satsningar på främst klimatåtgärder och sänkta medicinpriser.

Att senaten antagit lagpaketet ses som en stor framgång för presidenten. Det antogs med minsta möjliga majoritet, röstsiffrorna 51–50 i kammaren där vicepresident Kamala Harris har utslagsröst.

Reformpaketet går nu vidare till representanthuset där det väntas bli antaget.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera