1515
Annons

Kontanterna har bara några år kvar att leva

Vi använder inte munskydd och vi använder inte kontanter. Sverige sticker inte bara ut rejält internationellt inom smittskydd utan även allt mer inom betalningar.

Vice riksbankschef Cecilia Skingsley har förutspått ett kontantlöst Sverige redan 2023.
Vice riksbankschef Cecilia Skingsley har förutspått ett kontantlöst Sverige redan 2023.Foto:Most Photos/Joey Abrait

Många är de som både länge och väl förutspått det kontantlösa samhället. Men mycket tyder på att kontanternas efterträdare plastkorten i form av bank- och kreditkort kommer att försvinna långt innan mynt och sedlar, menar Deutsche Bank i en rapport. Här i Sverige kan vi dock snart ha sagt adjö till såväl mynt, sedlar och kort om bara något år.

I Sverige har på tio år andelen som betalar med kontanter fallit från runt 40 procent till under 10 procent. Det betyder att Sverige sticker ut lika mycket internationellt när det gäller kontanthantering som när det gäller smittskyddshantering i coronatider. Förutom i Norge, där minskningen i kontantmängden är hälften så stor som i Sverige, ökar nämligen kontantmängden i alla andra länder. Tyskarna befinner sig till exempel långt efter i utvecklingen där fortfarande 60 procent betalar sina inköp i fysiska butiker med kontanter.

Att Sverige sticker ut kan bero på en unik kombination av åtgärder som har gjort kontanter mindre attraktiva samtidigt som digitala betalningar, inte minst Swish, blivit mer lättillgängliga och smidiga, konstaterar Riksbanken.

Förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley har förutspått att Sverige är ett kontantlöst land 2023. Men det bygger på att staten fram till dess har hunnit introducera en egen digital valuta, e-kronan, något som även är långt framskridet. 

Sverige har också en lång tradition av att gå i bräschen inom betalningsmedel sedan vi blev först med våra sedlar redan 1661, sju år innan Riksbanken grundades som världens första centralbank.

Mobilappen Swish för överföring av pengar är också en unik svensk succé som inte har någon direkt internationell motsvarighet. I dag har Swish över 7,6 miljoner användare, eller 74 procent av alla svenskar. 

Lika snabba har vi svenskar dock inte varit att anamma andra digitala betalningslösningar.

I Sverige är det än så länge bara 16 procent som säger sig använda andra betalningsappar som Apple Pay eller Samsung Pay enligt Riksbankens färska statistik.

Den tekniktrenden leds av Kina där i dag ungefär hälften av betalningar i fysiska butiker görs med digitala kontaktlösa betalningsappar. Redan 2004 lanserades mobilbetalningstjänsten Alipay som ägs av Ant Financial. Det tog tio år till 2014 innan en liknande tjänst, Apple Pay, lanserades i Europa med Google Pay och Samsung Pay ytterligare ett år senare.

Att utvecklingen inom digitala betalningar är ordentligt hett just nu illustreras av just Ant Financials planerade börsnotering i Hongkong och Shanghai häromdagen som övertecknades drygt 870 gånger och som skulle slagit rekord som världens största genom tiderna, om inte de kinesiska myndigheterna i sista minuten stoppat det hela. 

Det skulle kunna vara en reaktion på att de styrande i Peking anser Ant Financials grundare och tillika Kinas rikaste man, Jack Ma, på väg att få alltför stor makt över landets finansmarknad för att kommunistpartiet ska känna sig komfortabla.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?