1515

Kontanter tar coronastryk – men svenskarna vill inte släppa taget

Förflyttningen från kontanter har förstärkts av coronakrisen – samtidigt vill allt fler svenskar ha kontanterna kvar.

”75 procent av svenskarna vill att kontanterna ska finnas kvar”, säger Nina Wenning, vd på Bankomat. 

Foto:isabell Höjman/TT
Foto:Fredrik Sandberg/TT

Den 24 mars 2023, då är kontanternas era bland svenska handlare förbi. Det deklarerade forskarna Niklas Arvidsson på KTH och Jonas Hedman på Handelshögskolan i Köpenhamn för två år sedan. 

Så lär det inte bli. För även om kurvan över de senaste årens kontantuttag bara pekar åt ett enda håll känns den spaningen rejält överdriven. Under de senaste två åren har uttagen från Bankomater i Sverige minskat från cirka 100 miljarder kronor till 80 miljarder och sett till de senaste fem åren har de minskat med 50 miljarder kronor. 

De svenska kontanterna fick också en ny motståndare i coronapandemin. 

”De första två veckorna i mars såg vi volymer som motsvarade 2019, vilket var markant högre än vår prognos. Men under den senaste månaden har volymerna minskat med 20 procent jämfört med samma period i fjol. Däremot har snittuttagen ökat”, säger Nina Wenning, vd på Bankomat, bolaget som bildades 2010 av de stora svenska bankerna samt Danske Bank och som i dag har cirka 65 procent av antalet uttagsautomater i Sverige. 

Men precis som i hanteringen av smittspridningen sticker Sverige ut vad gäller andelen kontanter. I en årsgammal rapport från den schweiziska banken UBS redovisas en stigande kontantanvändning i alla de 21 undersökta länderna förutom i ett: Sverige. Även i förhållande till BNP stiger kontantandelen i de flesta länder med Kina, Sverige, Ryssland och Indien som huvudsakliga undantag konstaterar UBS. 

Varför skiljer Sverige ut sig?
”Det finns flera förklaringar. Det är ganska få länder där man tillåter handeln att neka kontanter. Det har gjort att folk har vant sig vid andra betalmedel. Dessutom är vi teknikvänliga och gillar bekväma lösningar som exempelvis Swish som gjort att man inte har kontanter i plånboken lika ofta.”

Samtidigt har Nina Wenning sett ett ökat intresse för liknande lösningar som den svenska modellen med Bankomat från andra länder de senaste åren, som exempelvis Geldmaat i Holland. 

Dessutom är svenskarna allt mer angelägna, minskade uttag till trots, att ha kontanterna kvar. Detta inte minst efter incidenter som den när Swedbanks it-system kollapsade tidigare i år och runt åtta miljoner privatkunder och 600.000 företagskunder i Sverige, Estland, Lettland och Litauen påverkades. 

”En Sifoundersökning som gjordes på uppdrag av oss i januari i år visar att 75 procent av svenskarna vill att kontanterna ska finnas kvar även i framtiden, det kan jämföras med 72 procent 2019 och 68 procent 2018.”

Den folkliga viljan att bevara kontanterna manifesteras även i det så kallade Kontantupproret som leds av den tidigare Rikspolischefen Björn Eriksson. 


Innehåll från Stockholm Corporate FinanceAnnons

Hållbar finansiell rådgivning skapar långsiktighet

Från vänster Axel Enström, Daniel Hofmann, Otto Rydbeck.
Från vänster Axel Enström, Daniel Hofmann, Otto Rydbeck.

Hållbarhet kanske inte är det ord man i första hand förknippar med corporate finance. Men om det kopplas till att använda fingertoppskänsla, spetskompetens och stora nätverk för att hitta relevanta bolag och rätt investerare med ett långsiktigt perspektiv skapas en hållbar finansiell kedja till nytta för både bolag och investerare. 

– Vi har ett större fokus, än många av våra konkurrenter, på kvalitativ finansiell rådgivning för att skapa en långsiktigt hållbar affär. Vi vill se till att ge våra bolagskunder de bästa förutsättningarna för att skapa värde över tid. En kapitalanskaffning eller ägarförändring handlar inte bara om att få in pengar, utan det är lika viktigt är att få in rätt ägare med ett långsiktigt perspektiv och att förstå klientens finansiella resa framåt. Det är att jobba på ett hållbart sätt tycker vi, säger Otto Rydbeck, VD och partner på Stockholm Corporate Finance.

Stockholm Corporate Finance, som funnits sedan 2005, består idag av 20 medarbetare med en lång erfarenhet av finansiell rådgivning. 

– Det är medarbetarna som gör Stockholm Corporate Finance och vi har under de senaste åren delvis genomgått ett generationsskifte. Vi har utökat vår specialistkompetens som finansiell rådgivare och har på branschnivå byggt upp ett unikt nätverk av investerare, berättar Axel Enström, vVD och partner.

Många av medarbetarna på Stockholm Corporate Finance har själva tidigare varit entreprenörer, haft ledande positioner inom kapitalmarknaden eller i börsbolag. 

– Våra kunder kan dra nytta av all den erfarenhet och kreativitet som finns i firman för att på bästa sätt kapitalisera sina bolag med ett långsiktigt mål. Det har gjort att vi reser någonstans i snitt runt miljarden per år och haft en viktad snittavkastning på över 100 procent på de listade transaktioner som genomfördes under 2020, säger Daniel Hofmann, partner.

Under 2020 hjälpte Stockholm Corporate Finance bland annat Lohilo, ett uppmärksammat food tech-bolag, Dynamic Code som gör diagnostiska självtester baserade på DNA-teknik, och Single Technologies, ett bolag med banbrytande teknologi för DNA-sekvenser, med kapitalanskaffning. 

– Vi fokuserar på noterade bolag, men tack vara vårt unika kontaktnät är vi nog en av få finansiella rådgivare som dessutom regelbundet gör transaktioner för onoterade bolag i storleksordningen 40 – 60 miljoner kronor. Vi är dessutom mycket petiga när vi väljer våra case, och tackar nej till sådant som vi inte tror på. Det är en stor del i vår framgång, säger Axel Enström.

Stockholm Corporate Finance är övertygade om att de har hittat en modell för finansiell rådgivning som står sig för framtiden. 

– Det handlar om att visa genom lyckade affärer att vi är den ledande aktören inom finansiell rådgivning för små och medelstora bolag och att vara attraktiv som arbetsgivare för att kunna locka morgondagens talanger. Vi vill helt enkelt fortsätta växa med fler affärer, framtida rekryteringar och möjligen genom kompletterande verksamhetsförvärv, avslutar Otto Rydbeck.

Om Stockholm Corporate Finance

Vi är en oberoende privatägd finansiell rådgivare som erbjuder tjänster inom kvalificerad rådgivning avseende kapitalanskaffning, ägarförändringar, fusioner och förvärv (M&A) till börsnoterade och privata företag och dess ägare. Stockholm Corporate Finance är ett värdepappersföretag som står under Finansinspektionens tillsyn och är medlem i branschorganisationen SwedSec Licensiering AB. 

För mer information se: www.stockholmcorp.se 

 

Mer från Stockholm Corporate Finance

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stockholm Corporate Finance och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?